CORONA-UPDATE: bekijk wat de gevolgen zijn voor de voetbalwedstrijden en ons aanbod.

Stadion FC Barcelona

Camp Nou, theater van het tiki-taka

Camp Nou, wat in het Catalaans ‘Nieuw Veld’ betekent, is de thuisbasis van FC Barcelona. Met 99.354 zitplaatsen is het een van de grootste stadions ter wereld. Je vindt hier onder andere ook talloze kantoren en het clubmuseum. Het trainingscomplex, genaamd ‘Ciutat Esportiva Joan Gamper’, vind je op een andere plek. FC Barcelona traint op 8 kilometer van het stadion vandaan. Het stadion werd geopend in 1957.

Historie van het stadion

De eerste baksteen van Camp Nou werd gelegd op 28 maart, in 1954. De laatste in 1957. Tussen de opening en het jaar 2000 heette het stadion officieel geen Camp Nou, maar Nou Estadi del Futbol Club Barcelona. Een hele mond vol, al zeggen we het zelf. De bestuursleden van de club dachten er net zo over, en besloten van de bijnaam ‘Camp Nou’ de officiële naam te maken.

Afmetingen

Met een hoogte van 48 meter is het Camp Nou geen aanrader als je hoogtevrees hebt. Het terrein van het stadion is 250 meter lang en 220 breed, wat zorgt voor een oppervlakte van 55.000 m². Het veld is 105 meter lang, en 68 meter breed. Dat is relatief klein, wat alleen maar ten goede komt van het spel van de Catalaanse club.

Verbouwingen

Camp Nou is door de jaren heen een aantal keer vergroot en verkleind. Vanwege het WK voetbal in 1982 is de capaciteit vergroot tot 115.000 zitplaatsen. In 1994 werd er weer verbouwd. Dit keer werden de staanplaatsen in de bovenste ringen omgebouwd tot zitplaatsen. De capaciteit werd zo weer teruggedraaid tot 99.354.

Toekomstplannen

Is het Camp Nou dan nu klaar? Nee, dat is het niet. In 2007 presenteerde de club plannen voor een nieuwe verbouwing. Espai Barça moet het nieuwe sportcomplex van de club gaan heten. Ze gaan de capaciteit verhogen naar 105.000 plekken. Op een dag willen ze van Camp Nou het grootste stadion ter wereld maken: 130.000 mensen moeten erin kunnen. Ze gaan de eerste, tweede én derde ring verbouwen zodat je beter zicht, meer comfort en een betere service krijgt.

Parasol, paraplu

Ook zijn er plannen om voor elke rij een soort afdak te maken. Dan zit je 90 minuten droog, want zelfs in het zonnige Barcelona kan het wel eens regenen. Verder zijn er nog talloze andere verbeteringen: van meer roltrappen en liften, tot 3500 parkeerplaatsen onder het stadion. In het seizoen van 2021/2022 moet het klaar zijn. Het prijskaartje? €360.000.000.

Zitplekken in het stadion

Het Camp Nou is een gigantisch stadion, met heel veel verschillende zitcategorieën. Dit zijn ze: Dit betaal je ongeveer extra wanneer je een betere categorie kiest:
  • Categorie 1: + €150,- per persoon
  • Categorie 2: + €100,- per persoon
  • Categorie 3: + €70,- per persoon
  • Categorie 4: + €40,- per persoon
  • Categorie 5: + €20,- per persoon
  • Categorie 6: + €10,- per persoon

Het OV naar Camp Nou

Het OV van Barcelona werkt perfect, en is ook nog eens goedkoop. Je betaalt €22,20 voor een Hola BCN!-kaart voor 3 dagen. Hiermee gebruik je non-stop het OV voor 3 dagen. Om bij Camp Nou te komen stap je uit bij de halte Palau Reial, Les Corts, Badal of Collblanc. Kijk goed op je wedstrijdkaart welke ingang van je hebt. Dat bepaalt eigenlijk bij welke halte je uit moet stappen. Ingang 1-10: Palau Reial, metrolijn L3, 11 minuten lopen Ingang 11-16: Collblanc, metrolijn L5, 7 minuten lopen Ingang 17-18: Badal, metrolijn L5, 6 minuten lopen Ingang 19-21: Les Corts, metrolijn L3, 8 minuten lopen

Belangrijke wedstrijden in Camp Nou

Wedstrijd

Clubs of landen

Uitslag

Halve finale, WK 1982

Polen - Italië

0-2

Finale Europacup II, 1972

Rangers FC – Dinamo Moskou

3-2

Finale Europacup II, 1982

FC Barcelona – Standard Luik 2-1

Finale Europacup I, 1989

AC Milan – Steaua Boekarest

4-0

Finale Olympische Spelen, 1992

Spanje - Polen

3-2

 
Finale Champions League, 1999 Manchester United – Bayern München

2-1

Feitjes en weetjes

⚽ Er is één speler verantwoordelijk voor de bouw van het Camp Nou. Ladislao Kubala was zó geliefd dat het oude stadion, Les Corts, het aantal toeschouwers niet aankon. ⚽ Camp Nou is het grootste stadion van Europa. Het grootste stadion van de wereld ligt in India: het Yuba Bharati Krirangan stadion. Er passen hier maar liefst 120.000 mensen in. ⚽ Camp Nou werd ingehuldigd op 24 september, dezelfde dag als wanneer het populaire Catalaanse festival ‘Mercé’ plaatsvindt. ⚽ Grote opluchting na het laatste fluitsignaal van de allereerste wedstrijd in Camp Nou. FC Barcelona won met 4-2. ⚽ Het Spaanse Olympische voetbalelftal won hun eerste gouden medaille in Camp Nou. ⚽ Het veld van Camp Nou is hybride. Natuurlijk gras is gecombineerd met synthetisch gras, waardoor het veld zo goed als perfect is. ⚽ In slechts 5 minuten kan het hele stadion geëvacueerd worden. ⚽ Camp Nou is eigendom van 140.000 verschillende FC Barcelona leden.
Seating categories Camp_Nou_Stadion_Barcelona Click to zoom
No matches found

You searched for:

Bregje - Support
Bregje - Support
"Heb je vragen over je ticket, hotel, vlucht of iets anders? Wij helpen je graag verder met onze helpdesk."