Welke speler scoorde nou de meeste goals in één La Liga seizoen ooit?

De La liga heeft door de jaren heen veel topspitsen en buitenspelers van wereldklasse gekend. Van Cruijff tot Romário en van Ronaldo tot Di Stefano, ze hebben allemaal de nodige goals gescoord in Spanje. Maar wie waren historisch gezien nou de beste topscorers van de La Liga ooit? Lees het hieronder in de top 10 topscorers van Spanje.

10. Alfredo di Stéfano – 31 goals

Alfredo di Stéfano

De Argentijns – Spaans voetballer Alfredo di Stéfano staat op plek 10 van topscorers van Spanje aller tijden. Voordat Di Stéfano op 27-jarige naar Real Madrid vertrok speelde hij in Argentinie en Colombia, bij de clubs River Plate en Millonares. Di Stéfano maakte daar zoveel indruk dat zowel Barcelona als Real Madrid vochten om de Argentijnse aanvaller. Uiteindelijk won Real Madrid de strijd om de handtekening van Di Stéfano.

Bij Real speelde Di Stéfano, ook wel ‘Saeta Rubia’ (blonde pijl) genoemd, in totaal 396 wedstrijden waarin hij 308 goals maakte. Het beste seizoen van Di Stéfano was het seizoen 1956/57, toen scoorde de aanvaller 31 goals in één seizoen. Na zijn Periode bij Real Madrid speelde de aanvaller nog 2 seizoenen voor Espanyol in Catalonië. Di Stéfano wordt gezien als één van de beste aanvallers ooit, hij won dan ook 2 keer de Ballon d’Or en veel Real Madrid fans zijn dan ook van mening dat het de beste speler is uit de historie van hun club.

9. Diego Forlán – 32 goals

Diego Forlán

De Uruguayaanse topschutter Diego Forlán begon zijn carrière bij Club Atlético Independiente. Na 5 jaar op het hoogste niveau in Argentinië gespeeld te hebben verkaste de Uruguayaan naar Europa, hij tekende een contract bij Manchester United. Vervolgens maakte Diego Forlán na 2 jaar bij United voor het eerst kennis met de La Liga, hij maakte namelijk de overstap naar Villarreal in 2004. Na 106 wedstrijden en 54 goals in dienst van Villarreal klopt Atlético Madrid aan de deur. Forlán was snel overtuigd en in 2007 maakte hij dus de transfer naar Atlético, die maar liefst 21 miljoen euro betaalden voor de topschutter! Bij Atlético bleef Forlán veel scoren, zoals hij bij zijn vorige clubs ook had gedaan. In het tweede seizoen in Madrid, 2008/09, scoorde Forlán maar liefst 32 doelpunten.

Na zijn periode bij Atlético was Forlán echter nog niet klaar met scoren, ook in internationaal verband presteerde de spits uitermate sterk. Op het WK van 2010 won Forlán de gouden bal, als topscorer van het toernooi en kreeg hij de prijs voor goal van het toernooi. Diego Forlán komt met 32 goals dus op plek 9 van topscorers van Spanje aller tijden.

8. Prudencio Sánchez – 33 goals

Prudencio Sánchez

Voor de nummer 8 van topscorers van Spanje aller tijden moeten we ver terug in de tijd. Op nummer 8 staat namelijk Prudencio Sánchez, oftewel ‘Pruden’. Prudencio Sánchez startte zijn carrière bij UD Salamanca, hier speelde hij tussen 1934 en 1940. Vervolgens maakte de Spaanse aanvaller de overstap naar Atlético Madrid, of toen nog Athletic Aviación genaamd. Hier speelde hij slechts één seizoen, dit bleek echter wel het meest productieve jaar (wat betreft goals) in zijn carrière te zijn. In het seizoen 1940/41 scoorde ‘Pruden’ namelijk 33 doelpunten. Zijn goede prestatie viel ook op bij de andere club uit Madrid. Na een kortstondige terugkeer bij UD Salamanca maakte ‘Pruden’ namelijk de overstap naar het grote Real Madrid. Hier speelde hij van 1943 tot 1948, in deze periode won Prudencio twee prijzen met Real. In 1946 en 1947 wonnen hij namelijk twee keer op rij de Copa del Rey.

7. Ronaldo – 34 goals

Ronaldo

Ronaldo Luís Nazário de Lima, of kortgezegd Ronaldo, bekleedt positie 7 van topscorers van Spanje aller tijden. Ronaldo is één van de bekendste en beste Braziliaanse voetballers ooit. Hij hoort thuis in een rijtje met spelers als Pelé, Ronaldinho en Rivaldo. Ronaldo begon zijn carrière in de nationale competitie van Brazilië, ook wel Ligo do Brasil. Hier speelde hij 66 wedstrijden voor Cruzeiro waarin hij 64 keer scoorde! Ronaldo maakte zoveel indruk dat hij als 17-jarige al mee mocht met het Braziliaanse nationale elftal naar het WK van 1994 in de Verenigde Staten. Direct na dit WK maakte Ronaldo de overstap naar Europa, hij transfereerde namelijk naar PSV Eindhoven. Door aan de lopende band te blijven scoren verdiende Ronaldo zijn transfer naar FC Barcelona, zijn eerste ervaring met de Primera División. In dit eerst La Liga seizoen van Ronaldo scoorde hij er direct op los, hij wist namelijk 34 keer het netje te vinden in 37 wedstrijden. Ronaldo speelde slechts één jaar voor Barcelona. Later in zijn loopbaan keerde de Braziliaan wel terug in de La Liga, ditmaal bij aartsrivaal Real Madrid. Dit viel uiteraard niet in goede aarde bij de fans van Barcelona.

6. Baltazar – 35 goals

Baltazar Atlético Madrid

De tweede Braziliaan in deze lijst van La Liga topscorers is Baltazar Maria de Morais Júnior. Baltazar is een echte voetbalnomade en speelde onder andere in Brazilië, Frankrijk, Portugal, Spanje en Japan. Baltazar startte zijn carrière, net als het gros van de Brazilianen, in de Ligo do Brasil. Voordat hij naar Europa vertrok speelde Baltazar eerst voor Gremio, Flamengo, Palmeiras en Botafogo. In 1985, op 26-jarige leeftijd, maakte Baltazar de overstap naar het Spaanse Celta Vigo. Zijn eerste jaar in de Primera División verliep moeizaam, hij scoorde slechts 6 keer in 32 competitiewedstrijden.

Na drie jaar bij Celta Vigo ging Baltazar zijn heil ergens anders zoeken. De Braziliaan ging naar Atlético Madrid, in zijn eerste jaar in Madrid overtrof hij alle verwachtingen door 35 goals te scoren in 36 wedstrijden. Baltazar wist dit aantal ook nooit meer te evenaren en verliet Atlético 2 jaar later, in 1991. Baltazar ruilde de Primera División in voor de Portugese competitie, dit werd echter geen succes in 19 wedstrijden bij Porto scoorde hij slechts 2 keer. Na zijn periode bij Porto heeft Baltazar nog bij Stade Rennes (Frankrijk), Goiás(Brazilië) en Kyoto Purple Sanga(Japan) gespeeld waar hij in 1996 met pensioen ging.

5. Telmo Zarra – 38 goals

Telmo Zarra

Pedro Telmo Zarraonandía Montoya, in de volksmond Telmo Zarra, is een echte La Liga legende. Telmo Zarra speelde in een periode dat clubtrouw nog wat vaker voorkwam dan tegenwoordig. Zarra speelde dan ook bijna zijn gehele loopbaan bij één club, Athletic Bilbao. De loopbaan van Zarra begon in de Segunda División, de tweede Spaanse divisie, bij SD Erandio. In 1940 na één seizoen bij SD Erandio gespeeld te hebben vertrok de Spanjaard naar Athletic Bilbao, hier zou hij 15 jaar lang spelen. Tijdens deze 15 jaar bij Athletic won Zarra ook verschillende prijzen, hij werd één keer kampioen en won 5 keer de Copa del Rey. Ook werd hij in deze jaren maar liefst 6 keer topscorer in de La Liga, met het hoogtepunt in het seizoen 1950/51. In dat seizoen scoorde Zarra namelijk 38 goals in slechts 30 wedstrijden, dit betekent dat hij gemiddeld 1,3 goals per wedstrijd scoorde! Telmo Zarra sloot zijn loopbaan af bij Barakaldo in de Segunda División. Zarra ging de boeken in als de man met de meeste La Liga titels (6), scoorde in totaal 251 doelpunten in de La Liga en hij is dus de nummer 5 van dit rijtje topscorers van Spanje.

4. Hugo Sánchez – 38 goals

Hugo Sánchez

De Mexicaan Hugo Sánchez is één van de meest succesvolle La Liga spitsen ooit. De spits trapte zijn carrière af bij de Mexicaanse club UNAM. Hier heeft hij een behoorlijk lange periode gespeeld, hij speelde tussen 1976 en 1981 188 wedstrijden voor UNAM. Na deze periode waarin hij 97 goals scoorde besloot de Mexicaan zijn heil ergens anders te zoeken en maakte hij de overstap naar Atlético Madrid. In Madrid liet Sánchez zien dat hij het scoren nog niet was verleerd. Hij scoorde bij Atlético 54 goals in 4 seizoenen, maar pas toen hij de overstap naar het grote Real Madrid maakte raakte Sánchez pas echt in vorm. In de 207 competitiewedstrijden die hij voor Real speelde scoorde hij 164 goals. Zijn beste seizoen bij Real was dat van het jaar 1989/90. In dit seizoen scoorde Sánchez 38 keer in 35 competitiewedstrijden. Na zijn periode bij Real nam Sánchez nog geen afscheid van de Primera División, hij speelde namelijk nog één seizoen bij Rayo Vallecano. In totaal won de Mexicaan 5 titels en scoorde hij 189 goals in Spanje.

3. Luis Suárez – 40 goals

Luis Suárez

Luis Suárez staat bekend als één van de beste spitsen in het hedendaagse voetbal. Suárez begon zijn professionele voetbalcarrière bij Nacional in Uruguay, waar hij vanuit de jeugdopleiding was doorgestroomd naar het eerste elftal. Al na 1 seizoen in de Uruguayaanse competitie werd Luis Suárez gescout door FC Groningen. Suárez ging op zijn 19e dus voor het eerst naar Europa om in de Nederlandse Eredivisie te gaan spelen. Ook in Nederland viel de spits op, want al na 1 seizoen besloot Ajax hem te halen voor een transferbedrag van 8 miljoen euro. Bij Ajax speelde de Uruguayaan de sterren van de hemel, hij scoorde in 4 seizoenen 81 keer. Dit was de grote buitenlandse clubs ook niet ontgaan, Liverpool nam Suárez in 2011 over van Ajax. Ook bij Liverpool liet Suárez zien waar die toe in staat is, hij werd bijna kampioen met de club. Luis Suárez besloot na 4 seizoen ook weer te vertrekken uit Liverpool, deze keer maakte hij de overstap naar FC Barcelona. De Catalanen legden 94 miljoen neer voor de topschutter uit Uruguay! Op dit moment speelt Suárez nog steeds bij Barcelona, zijn meest succesvolle seizoen was tot nu toe 2015/16. Hij scoorde toen 40 goals, met dit aantal werd hij topscorer van de La Liga en neemt hij plek nummer 4 in van topscorers van Spanje aller tijden.

2. Cristiano Ronaldo – 48 goals

Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo is waarschijnlijk de meest succesvolle voetballer ooit. Zijn prijzenkast puilt dan ook uit met o.a. 5 Champions League titels, 3 Premier League titels, 2 La Liga titels en een Europese titel met het nationale elftal van Portugal. Naast deze successen die hij met zijn clubs heeft bereikt heeft hij ook enorm veel persoonlijke prijzen gewonnen. Zo is hij 5 keer wereldvoetballer van het jaar geworden, heeft hij 5 titels van Europees speler van het jaar op zijn naam en is hij 16 keer topscorer geweest in verschillende nationale competities. Ronaldo begon zijn carrière bij de Portugese club Sporting Lissabon, waar hij ook in de jeugdopleiding had gespeeld. Hiervandaan vertrok de linksbuiten naar Engeland waar hij 6 seizoenen speelde en 3 keer kampioen werd met Manchester United. Vervolgens ging Ronaldo naar de La Liga, Ronaldo vertrok voor een recordbedrag van 94 miljoen naar Real Madrid. Ronaldo werd in zijn periode bij Madrid 3 keer topscorer van de La Liga, waaronder in het seizoen 2014/15 toen hij 48 goals scoorde! Hiermee komt Ronaldo op plek nummer 2 van topscorers van Spanje aller tijden.

1. Lionel Messi – 50 goals

Lionel Messi

Lionel Messi heeft het record van meeste goals in één seizoen in de la liga op zijn naam staan, hoe kon het ook anders. Messi is volgens velen de beste speler van de wereld op dit moment. De Argentijnse aanvaller kwam op 14-jarige leeftijd in de jeugd van FC Barcelona terecht, vanaf hier ging het snel. Na een jaar bij Barcelona C en Barcelona B kwam Messi op 17-jarige leeftijd bij het eerste elftal van de Catalanen terecht. Het duurde niet lang voordat hij zijn eerste goal scoorde voor Barça. Op 1 mei 2005 was het raak in de thuiswedstrijd tegen Albacete Balompié scoorde Messi in de 90e minuut. Vele goals volgden, op dit moment is Messi 4 keer topscorer in de La Liga, 5 keer topscorer in de Champions League en 3 keer topscorer in de Copa del Rey. In totaal wist Lionel Messi 563 keer het net te vinden en gaf hij 240 assists voor Barcelona, dit deed hij in 648 wedstrijden. Het beste seizoen van Messi bij Barcelona was waarschijnlijk het seizoen 2011/12 in dit ene seizoen scoorde Messi 50 keer in competitieverband! Messi is hiermee dus de all-time topscorer van Spanje.

Wil jij graag een topclub zien? Bekijk dan alle wedstrijden en mogelijkheden!