Wie zijn nou de beste Spaanse voetballers ooit?

Spanje is een echt voetballand, de sport is er enorm populair. Spanje is dan ook één van de meest succesvolle landen op het gebied van voetbal. Ze wonnen één WK en maar liefst drie EK’s. Door de jaren heen hebben er ontelbaar veel goede Spaanse voetballers over de velden gelopen. De vraag wie de beste Spaanse voetballers ooit waren levert een hoop discussie op, toch hebben wij van Equipo Voetbalreizen een top 10 van beste Spaanse voetballers ooit samengesteld.

10. David Silva

David Silva

David José Jiménez Silva, beter bekend als David Silva, is een Spaanse creatieve middenvelder. Silva staat bekend om zijn uitmuntende passing en inzicht. David Silva begon zijn loopbaan in het betaalde voetbal bij Valencia, maar na slechts één seizoen bij het tweede elftal werd de middenvelder verhuurd aan Eibar. Bij Eibar speelde Silva 35 wedstrijden en scoorde hij 4 keer. Na deze verhuurperiode werd Silva nog eens verhuurd, ditmaal aan Celta Vigo. Toen het seizoen bij Celta erop zat, werd Silva bij de selectie van het eerste elftal van Valencia genomen. Hier zou hij uiteindelijk vier jaar als vaste basiskracht spelen tot hij in 2010 de Primera División verruilde voor de Premier League. Manchester City besloot de Spanjaard te contracteren en betaalde een transferbedrag van ongeveer € 29.000.000. Tot nu toe speelde Silva driehonderd wedstrijden voor The Citizens, waarin hij 57 keer wist te scoren en negentig assists gaf.

Silva heeft daarnaast ook een enorm indrukwekkende carrière als international achter de rug. Silva speelde namelijk twaalf jaar bij het Spaanse nationale elftal, van 2006 tot augustus 2018. De middenvelder speelde in deze periode 125 wedstrijden, scoorde 35 goals en won één WK (2009-10) en één EK (2011-12).

9. Fernando Torres

Fernando Torres

Fernando José Torres Sanz is een Spaanse topspits die gedurende zijn loopbaan bij veel verschillende Europese topclubs heeft gespeeld. De nu 34-jarige Torres speelt op dit moment bij Sagan Tosu, in de Japanse competitie. Torres begon zijn professionele carrière bij Atlético Madrid. Hier maakte de spits indruk door in iets meer dan 214 wedstrijden 82 keer het netje te vinden. Dat Torres constant goals bleef produceren was Liverpool ook opgevallen. In 2007 klopte de Engelse topclub aan bij Atlético om Torres voor zo’n € 28.000.000 over te nemen. Atlético ging akkoord en bij Liverpool zette hij het scoren voort.

De periode bij Liverpool was waarschijnlijk de beste periode uit de carrière van Fernando Torres. De topschutter wist in 102 wedstrijden 65 goals te scoren. Tot grote onvrede van de Liverpool-fans maakte Torres in 2011 de overstap naar een andere Engelse topclub, namelijk Chelsea. Chelsea betaalde ongeveer € 57.000.000. Hiermee werd Torres de duurste speler van Engeland. Hij wist de hoge verwachtingen echter nooit waar te maken, hij scoorde maar 20 goals in 110 wedstrijden voor The Blues. Chelsea besloot Torres vervolgens tot twee keer toe te verhuren, aan AC Milan en aan Atlético Madrid. Uiteindelijk tekende de spits weer een contract bij zijn jeugdliefde Atlético.

Torres kende ook een vrij succesvolle carrière bij het nationale elftal. In 2003 kwam El Niño voor het eerst bij de nationale ploeg en in totaal speelde hij 110 interlands. In deze 110 interlands won hij 3 eindtoernooien (2x EK, 1x WK) en scoorde hij 30 goals.

8. Xabi Alonso

Xabi Alonso

Xabier Alonso staat op plek 8 van onze beste Spaanse voetballers. Xabi Alonso speelde gedurende zijn hele carrière als centrale middenvelder. Alonso stond vooral bekend om zijn fantastische balcontrole en fluwelen passing, een echte spelmaker.

Xabi groeide op in de provincie Gipuzkoa en begon zijn professionele carrière bij de grootste club van de provincie, Real Sociedad. In 2001 kreeg Xabi een kans bij het eerste team van de club. Na een korte verhuurperiode bij Eibar besloot de toenmalige coach John Toshack de spelmaker direct aanvoerder te maken. Dit bleek geen slechte beslissing te zijn, want Xabi hielp de club op 19-jarige leeftijd, in het seizoen 2002-03 direct naar de tweede plaats in de Primera División.

Rafa Benitez raakte gecharmeerd van zijn landgenoot en haalde de spelmaker in 2004 naar Liverpool. Alonso bleek een goudhaantje. In zijn eerste seizoen bij The Reds won hij de Champions League. In de finale van Liverpool – AC Milan had de Spanjaard een hoofdrol door de gelijkmaker te scoren. Verder won Alonso de FA Cup en de Community Shield in dienst van Liverpool. Na zijn succesvolle periode in Engeland vertrok Alonso weer naar zijn thuisland om te spelen bij Real Madrid. Uiteindelijk sloot hij zijn carrière af in Duitsland bij Bayern München. Hiermee had Alonso in bijna alle topcompetities bij een topclub gespeeld.

Ook kende Xabi Alonso een uiterst succesvolle internationale carrière, zo won hij 2 EK’s (2006 en 2008) en één WK in 2010.

7. Iker Casillas

Iker Casillas

Iker Casillas is de enige keeper in dit rijtje van beste Spaanse voetballers, maar hij hoort er zeker in thuis. Casillas stond bekend om zijn katachtige reacties en acrobatische reddingen. Hij wordt gezien als één van de beste keepers aller tijden. Het grootste deel van zijn loopbaan was Casillas de vaste sluitpost van Real Madrid. Hij kwam in 1990 al bij Real en nadat hij de jeugdelftallen had doorlopen werd de doelman in 1999 bij het eerste elftal gehaald. De toen pas 18-jarige Casillas speelde in zijn eerste seizoen 27 wedstrijden in de Primera División en 12 wedstrijden in de Champions League (die ze wonnen in dat jaar). Vanaf dat seizoen, 1999-2000, was Casillas niet meer uit het elftal van De Koninklijke weg te denken.

In totaal speelde Casillas zestien jaar in dienst van Real Madrid. In deze periode speelde hij maar liefst 725 wedstrijden. Alleen clublegende Raúl speelde meer wedstrijden in dienst van Real. In de zestien jaar dat Casillas bij Real speelde, wist hij een behoorlijke prijzenkast op te bouwen. In totaal won Casillas onder andere 5 landskampioenschappen, 3 Champions Leagues en 2 Copa del Reys. Tot verdriet van hemzelf en de fans vertrok Casillas in 2015 naar Porto.

In de jaren dat Casillas voor het Spaanse elftal speelde kende hij de nodige successen, de doelverdediger won evenals Xabi Alonso eenmaal het WK en tweemaal het EK.

6. David Villa

David Villa

David Villa staat bekend als één van de beste Spaanse aanvallers ooit. Villa, nu spelend bij New York City, speelde het gros van zijn carrière als centrumspits. Daarnaast kan de veelzijdige Spanjaard ook goed uit de voeten op de buitenposities. De professionele voetbalcarrière van David Villa begon in de Segunda División A (tweede Spaanse divisie) bij Sporting Gijón. Na twee seizoenen maakte Villa de overstap naar Real Zaragoza, toen spelend in de Primera División. Bij Real Zaragoza maakte hij in 2003 zijn La Liga debuut op 21-jarige leeftijd. In zijn eerste seizoen kende Villa meteen succes met het winnen van de Copa del Rey en de Spaanse supercup. Na twee seizoenen bij Zaragoza vertrok Villa weer, ditmaal naar Valencia. Valencia betaalde in 2005 € 12.000.000 voor de topschutter. Villa trok zijn goede vorm door. Zijn periode in oost-Spanje was waarschijnlijk de beste periode van zijn carrière. Villa scoorde in 166 wedstrijden 108 goals, won hij de prijs voor voetballer van het jaar in Spanje in 2006 en maakte deel uit van het FIFA elftal van het jaar in 2010.

In 2010 werd de topschutter van Valencia beloond met een overstap naar FC Barcelona. Hier won David Villa zijn eerste La Liga- en Champions League titel. Na 3 seizoenen in dienst van Barça kwam Villa uit voor Atlético Madrid, tot hij in 2014 de overstap maakte naar de Verenigde Staten.

Naast een succesvolle clubcarrière kende Villa ook succes in dienst van het Spaanse elftal. Tussen 2005 en nu speelde Villa 98 interlands voor Spanje waarin hij in totaal 59 keer het net wist te vinden. In de dertien jaar dat Villa voor het Spaanse elftal speelde won hij het EK van 2008 en het WK 2010. Op het toernooi van 2008 werd Villa topscorer met 4 doelpunten.

5. Josep Guardiola

Pep Guardiola

Josep Guardiola, tegenwoordig beter bekend als Pep, is de nummer 5 van beste Spaanse voetballers ooit. Op dit moment is Pep Guardiola trainer van Manchester City, waarmee hij vorig jaar ook de Premier League won. Voordat hij succesvol coach werd, was Pep één van de beste middenvelders van zijn generatie. De vaste positie van Pep Guardiola was vlak voor de verdediging. Hij fungeerde vooral als spelmaker met zijn fantastische inzicht en techniek. Pep speelde bijna zijn hele carrière in Catalonië voor FC Barcelona. Hij kwam in 1984 als jeugdspeler bij de club en nadat hij Barcelona C en B had doorlopen werd hij in 1990 bij het grote Barcelona gehaald.

Op negentienjarige leeftijd maakte Guardiola zijn debuut bij Barça onder toenmalig trainer Johan Cruijff. In zijn tweede seizoen groeide Pep uit tot vaste waarde in het elftal van Cruijff, het zogenaamde ‘Dream Team’. In dit Dream Team speelde Guardiola onder andere met Ronald Koeman, Eusebio, Laudrup, Romario en Hristo Stoichkov. Als onderdeel van dit elftal werd Guardiola vier maal op rij landskampioen en won hij de Europacup 1.

In totaal speelde Guardiola maar liefst 378 wedstrijden in dienst van FC Barcelona, in deze periode won hij enorm veel prijzen (waaronder 6 La Liga titels, 2 Copa del Reys en 4 supercups). Guardiola speelde ook een behoorlijk aantal interlands, in totaal 46. Bij het nationale elftal wist Pep echter nooit echt een grote prijs te winnen. De enige prijs die hij binnenhaalde met Spanje was die van Olympisch kampioen.

4. Emilio Butragueño

Butragueño

Spanje heeft door de jaren heen veel spitsen van wereldniveau gekend. Emilio Butragueño was er daar zeker één van. De kleine aanvalsleider stond bekend om zijn fenomenale dribbel en scorend vermogen. Butragueño, onder supporters bekend als El Buitre (De Gier), speelde bijna zijn gehele carrière bij Real Madrid. In 1981 kwam Butragueño op achttienjarige leeftijd bij het eerste van Real Madrid. Zijn eerste goal maakte hij op 5 Februari tegen FC Cádiz. Alfredo di Stéfano was op dat moment trainer bij Real.

Butragueño maakte deel uit van een befaamd vijftal spelers dat allemaal uit de jeugdopleiding was doorgegroeid naar het eerste elftal. Het vijftal stond bekend als ‘La Quinta del Buitre’ ofwel De Gieren Cohort. Het vijftal, bestaande uit Michel, Manolo Sanchís, Rafael Martín, Miguel Pardeza en Butragueño, zorgde voor één van de meest succesvolle periodes in de geschiedenis van Real Madrid. Samen wonnen zij 6 landstitels, 2 Copa del Reys, 2 Super Cups en 2 UEFA Cups.

Na elf jaar bij Real onder contract te hebben gestaan besloot de spits zijn carrière af te bouwen in Mexico. Uiteindelijk heeft Butragueño 425 wedstrijden in dienst van Real Madrid gespeeld. In deze 425 wedstrijden was de spits 154 keer trefzeker. In totaal heeft Butragueño ook acht jaar bij het Spaanse elftal gezeten. Hij speelde 69 interlands waarin hij 26 keer wist te scoren.

3. Xavi

Xavi

Veel Spaanse voetballers staan bekend om hun goede techniek en voetbalintelligentie. Xavi is hier het perfecte voorbeeld van. De nu 38-jarige middenvelder is nu trainer van Al Sadd in Qatar. Hij speelde bijna zijn hele carrière bij FC Barcelona waar hij uitgroeide tot een echte clublegende. Xavi kwam op zijn elfde in de jeugdacademie van FC Barcelona La Masia terecht. Na negen jaar in de jeugdopleiding gespeeld te hebben maakte Xavi in 1998 zijn debuut voor de Catalaanse grootmacht. Sindsdien was Xavi niet meer weg te denken uit het elftal van Barça. Hij werd gezien als de belichaming van het befaamde tiki-taka van Barcelona.

Uiteindelijk speelde Xavi ongeveer zeventien jaar lang in het eerste van Barcelona. In deze periode speelde de middenvelder 769 wedstrijden voor de Catalanen, tot op de dag van vandaag een record. In de 769 wedstrijden in dienst van Barcelona scoorde Xavi 85 keer en gaf hij 183 assists. Xavi  won ontelbaar veel prijzen in zijn carrière, zowel op persoonlijk vlak als in teamverband. Zo won Xavi de gouden bal voor beste speler van de wereld in 2005, 4 keer de Champions League en werd hij 8 keer kampioen van Spanje.

Naast een geweldige clubcarrière bij FC Barcelona was Xavi ook lang onderdeel van het Spaanse nationale elftal. Hij maakte zijn debuut in 2000 en speelde in totaal 133 interlands. Dit maakt Xavi één van de recordinternationals van Spanje.

2. Andrés Iniesta

Iniesta

Wat geldt voor Xavi geldt ook zeker voor Iniesta. De Spaanse creatieve middenvelder is een echte baltovenaar. Het is ook niet voor niks dat Iniesta in Spanje en Catalonië bekend staat als El Mago (De Magiër) of El Illusionista (De Tovenaar). Iniesta speelde eerst in de jeugd bij Albacete maar werd op 12 jarige leeftijd al naar La Masia gehaald, de jeugdopleiding van FC Barcelona.

Zes jaar later, op achttienjarige leeftijd, liet Louis van Gaal Iniesta debuteren in het eerste elftal van de Catalanen. In zijn jaren bij Barcelona won Iniesta zo’n beetje alles wat er te winnen valt in het voetbal, zo werd hij onder andere Europees speler van het jaar, Wereldvoetballer van het jaar, won hij 9 La Liga titels en 4 Champions Leagues. In totaal kwam Iniesta tot 675 wedstrijden in het shirt van Barça, alleen Xavi speelde meer wedstrijden voor FC Barcelona. In 2018 besloot Iniesta Barcelona te verlaten voor een nieuw avontuur in Japan, de middenvelder speelt bij Vissel Kobe.

Iniesta was niet alleen een vaste kracht bij FC Barcelona, ook voor het Spaanse elftal is Iniesta erg waardevol geweest. Zo scoorde Iniesta de winnende goal in de WK-finale tegen Nederland waardoor Spanje het WK won. Daarnaast maakte Iniesta deel uit van het elftal dat twee keer Europees kampioen werd. Uiteindelijk kwam Iniesta tot 136 wedstrijden waarin hij 12 goals wist te scoren.

1. Raúl

Raúl

Raúl staat op plaats 1 van beste Spaanse voetballers ooit. Raúl González Blanco, zoals zijn hele naam luidt, was een topspits en wordt gezien als één van de belangrijkste spelers in de historie van Real Madrid. Raúl groeide op in de buurt van Madrid en zo kwam hij in de jeugdopleiding van Atlético Madrid terecht. Al na 2 jaar kaapte Real Madrid de toen nog jonge Raúl weg bij Atlético. In 1994 tekende Raúl zijn eerste profcontract, dit was bij Real Madrid Castilla (het tweede elftal van Real). In totaal speelde Raúl slechts zeven wedstrijden bij Real Madrid Castilla en één wedstrijd bij Real Madrid B voordat hij bij het eerste elftal van Real werd gehaald. Raúl zou vervolgens 16 jaar lang in dienst blijven van Real Madrid.

In deze zestien jaar groeide Raúl uit tot een van de belangrijkste spelers uit de clubhistorie. Raúl is de speler met de meeste wedstrijden voor Real, namelijk 741. In deze 741 wedstrijden wist hij 325 keer het net te vinden, alleen Cristiano Ronaldo scoorde meer goals voor Real. De prijzenkast van Raúl is enorm, zo werd hij alleen al 5 keer voetballer van het jaar. Verder won hij vele prijzen met Real Madrid, onder andere: 6 kampioenschappen, 3 Champions Leagues en 2 wereldbekers. In 2010 vertrok Raúl bij Real Madrid, tussen 2010 en 2015 speelde Raúl nog voor Schalke 04, Al Sadd en New York Cosmos.

Verder speelde Raúl 10 jaar lang voor het Spaanse elftal. Hij speelde in totaal 102 interlands en scoorde 44 keer.