De mooiste derbys van Europa

Over verschillende buitenlandse topcompetities verdeeld, vind je in totaal 38 topwedstrijden in Europa. Dit zijn zowel lokale- als landelijke voetbalderby’s of rivaliteiten tussen de verschillende topclubs. Op deze pagina lichten wij 38 topwedstrijden uit die ons Europese continent rijk is.

Inhoudsopgave

1. Borussia Dortmund – Borussia Mönchengladbach (Borussen derby)

Borussen derby

Borussia Dortmund en Borussia Mönchengladbach zijn afkomstig uit het dichtbevolkte Ruhrgebied en dat is ook waar de rivaliteit door is ontstaan. Er zit slechts een kleine, naar Duitse begrippen, 100 kilometer afstand tussen de stadions van de Borussia’s. Borussia Mönchengladbach doet altijd bovenin mee en is voor Borussia Dortmund een bedreiging in de strijd om Europees voetbal.

2. Borussia Dortmund – Schalke04 (Revier derby)

Revierderby

De Revierderby, ook wel Kohlen-pott derby genoemd, is de belangrijkste wedstrijd van het jaar voor Borussia Dortmund en Schalke 04. In de jaren 30 en 40 was Schalke 04 de meest succesvolle Duitse club, 6 van de 7 kampioenschappen werden in deze periode behaald, en Dortmund acteerde nog op een lager niveau. Dit leidde tot jaloezie onder de fans van Die Borussen en zo ontstond de rivaliteit.

3. Borussia Mönchengladbach – Bayer Leverkusen (Rheinland derby)

Rheinderby

Als Borussia Mönchengladbach en Bayer Leverkusen tegen elkaar spelen, is er sprake van een heuse Rheinland derby. Leverkusen ligt namelijk aan de andere kant van de Rijn, vlakbij Keulen. Deze derby is weliswaar iets minder beladen, maar het niveau van de wedstrijd zelf ligt wel vaak hoger. Dit komt omdat Bayer Leverkusen veel vaker meestrijdt om Europees voetbal.

4. Bayern München – Vfb Stuttgart (Südderby)

Südderby

Ook de wedstrijd tussen Bayern München en Vfb Stuttgart is een derby vanwege de geografische ligging van beide steden in Zuid-Duitsland. Tussen Stuttgart en München zit ‘maar’ 222 kilometer.

5. Bayern München – Schalke 04 (topwedstrijd)

Bayern Munchen Schalke 04
Tussen Bayern München en Schalke 04 is er geen echte rivaliteit. Toch heeft men door de historie heen vaak tegen elkaar gespeeld en speelden beide clubs vaak om de prijzen. Vandaar dat de eer bij deze wedstrijd op het spel staat.

6. Borussia Dortmund – Bayern München (Der Klassiker)

Der Klassiker

Sinds oprichting van de Bundesliga in 1963, zijn Borussia Dortmund en Bayern München de twee succesvolste clubs in het Duitse voetbal. Samen hebben ze 20 van de 23 landskampioenschappen behaald in de Bundesliga.

7. Liverpool – Manchester United (North West derby)

North West derby

De wedstrijd tussen Liverpool en Manchester United, de North West derby, staat bekend als de grootste wedstrijd in heel Engeland. Spelers, fans en de media vinden zelfs dat de wedstrijd nog stukken belangrijker is dan de stadsderby’s tegen respectievelijk Everton en Manchester City.

8. Arsenal – Tottenham Hotspur (The North London derby)

North London derby

The North London derby tussen Arsenal en Tottenham Hotspur is hét voetbalgevecht van Londen. Beide clubs hebben hun stadions, het Emirates Stadium en White Hart Lane, in het noorden van de stad staan. Elke wedstrijd is het dus de vraag wie zich nu de baas van Noord-Londen mag noemen.

9. Arsenal – Chelsea (topwedstrijd)

Arsenal-Chelsea

Arsenal en Chelsea hebben beiden respectievelijk een grotere rivaliteit met Tottenham Hotspur, maar, omdat het beiden clubs zijn uit Londen, is er toch rivaliteit. Daarnaast zijn het allebei teams uit de spreekwoordelijke ‘top 6’, die wordt gecomplementeerd door de clubs uit Manchester en Liverpool.

10. Chelsea – Tottenham Hotspur (topwedstrijd)

Chelsea-Tottenham

De rivaliteit tussen Chelsea en Tottenham Hotspur is ontstaan door de FA Cup finale van 1967. Deze finale wordt ook wel de Cockney Cup Finale genoemd omdat Tottenham met 2-1 won door goals van voormalige Chelsea-spelers. Wedstrijden tussen beide clubs trokken in het verleden veel bezoekers.

11. Manchester City – Manchester United (Manchester derby)

De afgelopen jaren is de rivaliteit tussen Manchester City en Manchester United, de Manchester derby, enorm toegenomen. Waar City voorheen het kleine broertje van United was, zijn de teams tegenwoordig zeer aan elkaar gewaagd. Elk jaar is het spannend wie zich te beste club uit Manchester mag noemen.

12. Liverpool – Everton (Merseyside derby)

Merseyside derby

De Merseyside derby, de wedstrijd tussen Everton en Liverpool, is de langst lopende derby in Engeland en werd vroeger ook wel de “vriendelijke derby” genoemd. Sinds de komst van de Premier League is de rivaliteit enorm toegenomen en zijn er meer rode kaarten gevallen dan elke andere wedstrijd.

13. Crystal Palace – Brighton & Hove Albion (M23 derby)

M23 derby

M23 derby, de naam van de wedstrijd tussen Crystal Palace en Brighton & Hove Albion, is afgeleid van de snelweg tussen Zuid-Londen en Sussex. De rivaliteit tussen de ploegen begon al in de jaren `40 en speelde zich afgelopen seizoen voor het eerst af in de Premier League.

14. Southampton – Bournemouth (New Forest derby)

New Forest derby

Sinds 2016 heet de wedstrijd tussen Southampton en Bournemouth de New Forest derby en daarmee is het één van de jongste derby’s. De naam van de derby is afgeleid van het nationale park dat tussen beide clubs ligt: The New Forest.

15. Arsenal – Manchester United (topwedstrijd)

Arsenal-Manchester United

De wedstrijd tussen Arsenal en Manchester United werd voor het eerst gespeeld in 1894. Echter is de rivaliteit tussen beide teams pas ontstaan in 1990, toen een vechtpartij resulteerde in puntenaftrek voor beide teams. Sinds deze ontmoeting zijn er veel wedstrijden gespeeld, met de twee langst zittende managers ooit in de Premier League, Sir Alex Ferguson en Arsène Wenger, aan het roer.

16. Manchester United – Chelsea (topwedstrijd)

Manchester United-Chelsea

Doordat Manchester United en Chelsea al jaren om de bovenste plekken strijden is de rivaliteit ontstaan tussen de topclubs. Tijdens deze wedstrijd zijn de belangen vaak groot. Manchester United coach, tevens ex-Chelsea coach, José Mourinho heeft de rivaliteit tussen beide doen laten toenemen.

17. Liverpool – Chelsea (topwedstrijd)

Liverpool-Chelsea

De ontmoetingen tussen Liverpool en Chelsea zijn jaar in jaar uit zeer beladen en aantrekkelijke wedstrijden. De wedstrijd wordt meebeleefd door een groot publiek en de belangen van de wedstrijd zijn vaak groot. Dit verklaart de rivaliteit tussen Liverpool en Chelsea.

18. AS Monaco – OGC Nice (Derby de la Côte d’Azur)

AS Monaco-OGC Nice

De wedstrijd tussen AS Monaco en OGC Nice draagt de naam van deze derby omdat dit de twee grootste clubs aan de Côte d’Azur zijn. Zowel op geografisch als op competitief gebied is er veel rivaliteit tussen de clubs. Het machtiger worden van AS Monaco heeft de rivaliteit alleen maar versterkt.

19. Paris Saint-Germain – Olympique Marseille (Le Classique)

Le Classique is de derby die wordt uitgevochten tussen Paris Saint-Germain en Olympique Marseille. De confrontatie tussen deze teams wordt gezien als de wedstrijd met de meeste rivaliteit in Frankrijk. Kaliber Ajax-Feyenoord wat rivaliteit betreft. Het is de meest gewelddadige wedstrijd in Frankrijk, waarbij veel veiligheidsmaatregelen worden genomen.

20. Paris Saint-Germain – Olympique Lyon (Mini Clasico)

Paris Saint Germain - Olympique Lyon

Vanwege de geografische afstand tussen Paris Saint-Germain en Olympique Lyon wordt deze wedstrijd niet als een derby gezien. Wel zijn de clubs vaak gewaagd aan elkaar, hierdoor is rivaliteit de afgelopen jaren toegenomen. Aan deze rivaliteit hebben ze de, door de media bedachte, naam ‘Mini Classico’ te danken.

21. AC Milan – Internazionale (Derby della Madonnina)

Derby della Madonnina, de wedstrijd tussen AC Milan en Inter Milan, is van oudsher de wedstrijd tussen de arbeiders (AC Milan) en de welvarende opscheppers (Inter Milan). Tegenwoordig is hier geen sprake meer van, maar is de rivaliteit nog steeds enorm. De teams delen het grootste stadion van Italië, zowel bekend als San Siro en Stadio Guiseppe Meazza. Jaarlijks is het weer een gevecht wie zich de beste van Milaan mag noemen.

22. AS Roma – Lazio Roma (Derby della Capitale)

Derby van Rome

De stadsderby tussen AS Roma en Lazio Roma wordt gezien als een van de grootste en meest aangevochten derby in Europa. De rivaliteit is in 1927 ontstaan doordat Lazio Roma zich verzette tegen het gefuseerde AS Roma. Sindsdien is het een wedstrijd met veel spektakel en ook in de 21e eeuw zijn het bewogen wedstrijden met veel passie, maar ook haat.

23. Juventus – Torino (Derby della Mole)

Derby della Mole

De confrontatie tussen Juventus en Torino wordt de Derby della Mole genoemd, vernoemd naar het monument Mole Antonelliana dat in Turijn staat. De derby is de oudste ontmoeting tussen twee clubs uit dezelfde stad. Aan het begin van de 20e eeuw is Torino opgericht door een groep mensen binnen Juventus. Sindsdien is er veel rivaliteit tussen de teams.

24. Internazionale – Juventus (Derby d’Italia)

Internazionale Juventus

De wedstrijd tussen Inter Milan en Juventus vertegenwoordigd de regionale rivaliteit doordat beide clubs uit een hoofdstad in ‘het hart van het Italiaanse voetbal’ komen. In 2006 is Inter Milan de landstitel vergeven ten koste van Juventus. Juventus werd de landstitel afgenomen vanwege een match-fixing schandaal. Deze gebeurtenis brengt nog steeds veel intensiteit met zich mee bij de confrontatie tussen beide teams.

25. Napoli – AS Roma (Derby del Sole)

Derby del Sole

Noord-Italië wordt gezien als het hart van het Italiaans voetbal. De wedstrijd tussen Napoli en AS Roma wordt de Derby del Sole genoemd en wordt beschouwd als de wedstrijd tussen de twee meest succesvolle clubs buiten het hart van het Italiaanse voetbal. Napoli komt uit het zuiden en Roma komt uit Midden-Italië.

26. Juventus – AC Milan (topwedstrijd)

Juventus - AC Milan

Juventus en AC Milan, de twee meeste bekende Italiaanse clubs met de grootste beurswaarde en de meeste supporters. Net zoals bij de Derby d’Italia is deze wedstrijd een weerspiegeling van de rivaliteit tussen Turijn en Milaan. Ook op sportief niveau zijn de elftallen tussen Juventus en AC Milan aan elkaar gewaagd. Kortom, genoeg redenen voor de enorme rivaliteit tussen de teams.

27. Juventus – Napoli (topwedstrijd)

Juventus Napoli

De rivaliteit tussen Juventus en Napoli komt voort uit de kampioenschappen van Juventus met Michel Platini in 1986 en Napoli met Diego Maradona het jaar daarop. In 2016 verruilde Gonzalo Higuaín Napoli voor Juventus. Als gevolg hiervan verbrandde Napoli fans shirts van Higuaín en mogen de fans van beide clubs niet naar elkaars stad afreizen.

28. Juventus – AS Roma (topwedstrijd)

Juventus AS Roma

De wedstrijd tussen Juventus en AS Roma is de wedstrijd tussen de club met meeste landstitels en de club uit de hoofdstad van Italië. Beide clubs nemen het al sinds een ver verleden tegen elkaar op en zijn vaak gewaagd aan elkaar. Het staat bekend als een wedstrijd met veel spektakel en de rivaliteit is daarom ook groot.

29. Benfica – FC Porto (O Clássico)

O Clássico

De derby O Clássico tussen Benfica en FC Porto is er één met rivaliteit op vele vlakken. Beide teams horen, samen met Sporting CP, bij de grote drie in Portugal en kennen samen het meeste Europese succes. Het is een wedstrijd tussen de clubs uit de twee grootste steden van Portugal met de meeste successen, de grootste beurswaarde en de meeste invloed betreft voetbalteams.

30. Sporting CP – FC Porto (topwedstrijd)

Sporting CP FC Porto

In de eerste finale van de Portugese beker speelde Sporting CP en FC Porto tegen elkaar. Ook hebben beide teams elkaar sinds 1934 onafgebroken ontmoet in het bekertoernooi. Daarnaast strijden beide teams, samen met Benfica, jaarlijks voor het landskampioenschap. De wedstrijd tussen Sporting CP en FC Porto is ook tekenend voor de rivaliteit tussen het noorden en zuiden van Portugal.

31. Benfica – Sporting CP (Derby de Lisboa)

In de Derby de Lisboa nemen Benfica en Sporting CP het meerdere keren per jaar tegen elkaar op. Het is de wedstrijd die de meeste aandacht krijgt in Portugal en men ziet het als de belangrijkste wedstrijd. In het begin van de 19e eeuw is de rivaliteit al ontstaan, doordat maar liefst acht voetballers Benfica verruilde voor Sporting. Nog altijd staat er veel op het spel bij deze wedstrijd.

32. Celtic – Rangers (Old Firm)

Celtic Rangers

Old Firm, oftewel Celtic tegen de Rangers, is de belangrijkste wedstrijd in Schotland. Er is geen andere wedstrijd in Schotland die meegeleefd wordt door zoveel supporters en waar de belangen zo groot zijn. De twee clubs, beide afkomstig uit Glasgow, zijn bij uitstek de meest succesvolle clubs in de Scottish Professional Football League. De rivaliteit tussen beide teams en hun supporters is enorm.

33. Real Madrid – FC Barcelona (El Clásico)

Elke voetballiefhebber is het erover eens dat de wedstrijd tussen Real Madrid en FC Barcelona een van ’s werelds mooiste voetbalwedstrijd, zo niet de mooiste, is. El Clásico is wereldwijd één van de meest bekeken sportevenementen en de twee clubs waar het om draait hebben de meeste aanhangers ter wereld. Het is de wedstrijd van Madrid tegen Barcelona, van het Europees meest succesvolle team tegen het geroemde tiki-taka voetbal en van de Spaanse overheid tegen Catalonië. De wedstrijd die bekend staat om veel intensiteit, kwaliteit, goals en emotie is voor elke voetballiefhebber een genot om naar te kijken.

34. Real Madrid – Athletic Bilbao (El Viejo Clásico)

El Viejo Clásico

El Viejo Clásico is de wedstrijd tussen Real Madrid en Athletic Bilbao en was tot 2011 de meest gespeelde wedstrijd in het Spaanse voetbal. De twee clubs zijn, samen met FC Barcelona, de enige die elk seizoen speelden op het hoogste Spaanse voetbalniveau.

35. FC Barcelona – Espanyol (Derbi barceloní)

Derbi barceloní

Derbi barceloní is de wedstrijd tussen FC Barcelona en Espanyol en heet zo omdat beide clubs uit Barcelona komen. Het is de meest gespeelde lokale derby en tevens de Spaanse derby die het meest uit balans is. FC Barcelona wint namelijk grotendeels de meeste confrontaties met Espanyol en de wedstrijd is dan ook vooral voor aanhangers van Espanyol heel belangrijk.

36. Real Madrid – Atlético Madrid (Madrid derby)

Madrid Derby

Real Madrid en Atlético Madrid is de grootste voetbalwedstrijd in Madrid. Real Madrid is meestal de favoriet in deze topper, maar de laatste jaren weet Atlético Madrid het De Koninklijke behoorlijk lastig te maken. Na El Clásico is de Madrid derby de Spaanse wedstrijd met de meeste aandacht.

37. Sevilla FC – Real Betis (Seville derby)

Sevilla derby

De wedstrijd tussen Sevilla FC en Real Betis wordt de Seville derby genoemd omdat beide clubs uit Sevilla komen. Sevilla FC wordt gezien als de internationale club en Real Betis meer als de club van de inwoners van de stad. Hierdoor is er veel rivaliteit wanneer de clubs tegenover elkaar staan.

38. Valencia CF – Levante UD (Valencia derby)

Valencia derby

Valencia CF en Levante UD zijn de twee grootste clubs uit Valencia, vandaar de naam van de wedstrijd: Valencia derby. Sinds 1937 heeft Levante UD niet meer weten te winnen bij en van Valencia CF. Toch zijn het vaak wedstrijden met veel spektakel en is de rivaliteit tussen de spelers groot.

Naast alle fantastische voetbalreizen die hiervoor genoemd zijn bieden wij natuurlijk nog veel meer voetbalreizen aan. Bekijk hier alle wedstrijden!
liverpool-sheffield