De 2 clubs in München – Seizoen 2019-20

Lange tijd speelden er in München twee clubs op het hoogste niveau. Bayern München, de recordkampioen van Duitsland, waar door de jaren heen de nodige Nederlanders speelden. En 1860 München, dat moeilijke tijden kent en is weggezakt naar de Derde Bundesliga.

Wil je een wedstrijd van Bayern München bezoeken? Wij helpen je op weg met een voetbalreis naar München.

Inhoudsopgave

    1. Alle clubs op de kaart
    2. Bayern Munchen
    3. 1860 München
    4. Allianz Arena

1. Alle clubs op de kaart

Voetbalclubs münchen op de kaart

2. Bayern München

Bayern München is de succesvolste club van Duitsland. Die Rekordmeister won 29 keer de landstitel, 18 keer de DFB Bokal, 6 keer de Ligapokal en 7 keer de Supercup. In Europa won de club 5 keer de Champions League/Europa Cup en 2 keer de UEFA Cup/Europa Cup 2.

Na de oprichting in februari 1900 speelde Bayern München in de regionale competities. In 1931 werd via de play-offs het eerste nationale kampioenschap gehaald. De volgende prijzen lieten lang op zich wachten. In 1957 won Bayern de DFB-Pokal en pas in de jaren ’70 kwam de club echt op gang.

Bayern Munchen Kampioen

Franz Beckenbauer

Aan de hand van aanvoerder Franz Beckenbauer werden drie landstitels op rij gewonnen en in 1974, 1975 1976 zelfs drie Europacups op rij. Der Kaiser begon met voetballen bij de andere club in de stad, 1860 München, maar na een vechtpartij met een tegenstander verhuisde hij naar Bayern. Beckenbauer, wereldkampioen in 1974, groeide uit tot clubicoon en een van de beste spelers uit zijn tijd. Later zou hij ook succesvol coach en voorzitter van Bayern worden.

In de jaren ’80 en ’90 kende Bayern wisselend succes. Vanaf 2000 steeg de club tot grote hoogte. Onder Ottmar Hitzfeld werd in 2001 de Champions League gewonnen, onder Louis van Gaal werden in Duitsland enkele prijzen gepakt en onder Pep Guardiola werd Bayern drie keer op rij kampioen. Die reeks zette de club door tot 2019, met in totaal zes titels op rij.

Arjen Robben Bayern Munchen

Door de jaren heen hebben er verschillende Nederlanders bij Bayern München gespeeld, zoals Jan Wouters, Roy Makaay en Mark van Bommel. Arjen Robben maakte in recente jaren de meeste indruk. De vleugelspeler droeg tien jaar het shirt van Bayern en maakte in de gewonnen Champions League-finale van 2013 het winnende doelpunt tegen Borussia Dortmund.

3. 1860 München

TSV 1860 München is de oudste profclub van München. De successen van de club liggen ver in het verleden: een titel in 1966 en de DFB-Pokal in 1942 en 1964. De club met een leeuw in het logo speelde vanaf het begin in de Bundesliga nadat die competitie werd ingevoerd. Omdat de Duitse voetbalbond maar één club per stad toeliet, was er geen startplek voor Bayern München.

1860 München

In het eerste jaar dat de Bundesliga bestond werd 1860 München zevende en won de club de DFB-Pokal. In het Europese avontuur dat volgde, haalden De Leeuwen de finale van de Europacup 2. Op een volgepakt Wembley was West Ham te sterk. Het jaar erop behaalde 1860 in eigen land wel het enige kampioenschap uit de clubhistorie.

Na degradatie belandde 1860 in de jaren ’80 in financiële problemen, waardoor veel spelers, onder wie sterspeler Rudi Völler, vertrokken. De club keerde terug op het hoogste niveau, maar de geldproblemen staken vaker de kop op. Eén keer schoot buurman Bayern München te hulp en later stak een Jordaanse investeerder geld in de club, maar het ging bergafwaarts met 1860. In 2017 belandde de club zelfs in de amateurcompetitie omdat de financiële eisen voor de Derde Bundesliga niet voldaan konden worden. Nu spelen ze weer op het derde niveau van Duitsland.

Alianz Arena Duitsland Munchen

4. Allianz-Arena

Bayern München en TSV 1860 München speelden aanvankelijk in het Grünwalder Stadion, totdat er in 1972 voor de Olympische Spelen een nieuw stadion werd gebouwd: het Olympiastadion (69.000 toeschouwers). Voorafgaand aan het seizoen 2005-2006 verhuisden ze samen naar de nieuwe Allianz-Arena. Dat stadion heeft 75.000 plaatsen.

Als FC Bayern München thuis speelt, is het stadion rood belicht. Voor de wedstrijden van de andere thuisclub 1860 München werd de arena blauw belicht. Bij de derby van München was de ene helft rood en de andere helft blauw. Door de financiële problemen werd 1860 in 2017 gedwongen om het stadion te verruilen voor het oude Grünwalder Stadion. Daar is slechts ruimte voor 10.000 toeschouwers.

De Allianz-arena is een van de modernste stadions van Europa, maar ondanks de betrekkelijk jonge leeftijd is er al volop voetbalgeschiedenis geschreven. Zo werd er in 2006 de openingswedstrijd van het WK gespeeld en in 2012 de finale van de UEFA Champions League.

Wil je een wedstrijd bezoeken bij Bayern München of een andere Bundesliga-club? Bekijk hier ons aanbod.