De 4 voetbalclubs in Manchester – seizoen 2019/20

Manchester is één van de belangrijkste steden in de Engelse voetbalwereld. De regio ‘Greater Manchester’ kent maar liefst 7 professionele voetbalclubs, waaronder de twee Premier League topclubs Manchester United en Manchester City. Verder zijn er een aantal clubs gevestigd in Manchester die uitkomen in de lagere Engelse competities zoals de Championship.

Inhoudsopgave voetbalclubs Manchester

  1. Voetbalclubs in Manchester op de kaart
  2. Voetbalclubs Manchester spelend in de Premier League
  3. Voetbalclubs Manchester spelend in de Championship

1. Voetbalclubs Manchester op de kaart

voetbalclubs Manchester

2. Voetbalclubs Manchester spelend in de Premier League

Op dit moment zijn er twee voetbalclubs in Manchester die uitkomen op het hoogste niveau, Manchester United en Manchester City. Tussen deze clubs bestaat er grote rivaliteit, de wedstrijd tussen Manchester United en Manchester City heet de Manchester Derby. Daarnaast kent Manchester twee clubs die op het tweede niveau (de Championship) acteren, dit zijn Bolton Wanderers en Wigan Athletic.

2.1 Manchester United

Manchester United werd opgericht in 1878. De club werd echter niet opgericht onder de naam Manchester United, de voetbalclub kreeg eerst de naam Newton Heath LYR FC. Pas in 1902 kreeg de club de naam Manchester United met als bijnaam ‘The Red Devils’. Op dit moment is Manchester United de meest succesvolle club in de historie van het Engelse voetbal. In Engeland won United tot op heden in totaal 20 landstitels, 12 FA Cups, 21 Community Shields en 5 League Cups. Ook in Europa heeft Manchester United door de jaren heen de nodige successen gekend, zo wonnen zij 3 keer de Champions League, 1 Europa League, 1 UEFA super cup en nog een aantal andere Europese prijzen.
Het meest succesvolle seizoen was dat van 1998/99, in dat seizoen won Manchester United de trippel. De ploeg waar topspelers als Jaap Stam, Peter Schmeichel en David Beckham in meespeelden wonnen dat seizoen de landstitel, de FA Cup en de Champions League.
Old Trafford Manchester United
Sinds 1910 is Old Trafford de thuishaven van Manchester United. Old Trafford, ook wel ‘Theatre of Dreams’ genoemd, is het op één na grootste stadion in heel Engeland met een capaciteit van ruim 76.000. Het stadion van Manchester United is het gemakkelijkst te bereiken met de metro, bus en taxi. De paarse metrolijn (Altrincham) rijdt het meest regelmatig richting Old Trafford, je moet dan uitstappen bij de gelijknamige halte ‘Old Trafford’. Daarnaast is het mogelijk om buslijn 263 richting Altrincham te nemen. Wanneer je gebruikmaakt van deze buslijn kun je het best uitstappen bij Warwick Road, deze halte ligt op enkele minuten lopen van het stadion.

2.2 Manchester City

Manchester City werd iets later opgericht dan Manchester United, Manchester City werd namelijk opgericht in 1880. De voetbalclub werd opgericht onder de naam St. Mark’s, in 1887 kreeg het de naam Ardwick Association Football Club en in 1894 werd de club uiteindelijk omgedoopt tot Manchester City. De eerste grote prijs die de club won was de FA Cup, deze werd gewonnen in het seizoen 1903/04. De eerste periode dat de club echt succes kende kwam in de jaren 60’, toen won Manchester City de landstitel, de FA Cup, de League Cup, de Super Cup en de Europa Cup II. Het lukte de club echter niet om deze successen voort te zetten en Manchester City degradeerde zelfs naar de derde divisie van Engeland. Begin 2000 wist Manchester City weer te promoveren tot de Premier League. Niet veel later, in 2008, werd de club opgekocht door de Abu Dhabi United Group voor £210 miljoen. Sinds deze overname is er veel geld in de club geïnvesteerd waardoor de club nu tot de meest succesvolle clubs van de Premier League behoort.
Etihad Stadium Manchester
Het stadion waar Manchester City haar thuiswedstrijden speelt is het Etihad Stadium. Het stadion heeft haar naam te danken aan een sponsordeal met Etihad Airways. Manchester City verhuisde in 2003 naar het Etihad (oorspronkelijk City of Manchester Stadium) daarvoor speelde de clubs haar wedstrijden op Maine Road. Het stadion is voornamelijk goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Je kunt bijvoorbeeld met buslijn 216 richting het stadion afreizen. Ook is het mogelijk om de blauwe metrolijn richting het Etihad Stadium te nemen. Verder is het zelfs mogelijk om vanuit het stadscentrum naar het stadion te lopen, hier doe je ongeveer 25 minuten over.

3. Voetbalclubs in Manchester spelend in de Championship

Dit seizoen is er één club uit ‘Greater Manchester’ actief op het tweede niveau, de Championship. De voetbalclub die op dit moment uitkomt in de Championship is: Wigan Athletic.

3.2 Wigan Athletic

Wigan Athletic is de jongste club uit dit rijtje, de club uit Greater Manchester dateert uit het jaar 1932. Het grootste succes van Wigan Athletic was de winst van de FA Cup in het seizoen 2012/13.
In de finale van de FA Cup was Wigan Athletic met 1-0 te sterk voor Manchester City. Door de winst van de FA Cup mocht Wigan in het seizoen 2013/14 haar debuut maken in UEFA Europa League. Wigan speelde tussen 2005 en 2013 in de Premier League maar degradeerde daarna toch weer naar de Championship. In de seizoenen 2015/16 en 2017/18 kwam de club zelfs uit in de League One (derde niveau) doordat zij tot twee keer toe uit de Championship degradeerden.
Wigan Athletic
De thuishaven van Wigan Athletic is het DW Stadium, het stadion is genoemd naar de grootste sponsor van Wigan DW Sports Fitness. Naast dat het stadion in gebruik genomen wordt door voetbalclub Wigan Athletic is het ook de plek waar rugbyclub Wigan Warriors haar rugbywedstrijden speelt. Het stadion heeft een capaciteit van iets meer dan 25.000. Het stadion is eenvoudig te bereiken per bus. Er zijn verschillende buslijnen die tussen het centrum van Wigan en het DW Stadium rijden. De bussen die dit ritje maken zijn o.a. lijn: 10, 3 en 5.

5. De 5 mooiste wedstrijden in Manchester dit seizoen

Manchester is een grote stad waarin een aantal voetbalclubs gevestigd zijn. Boek vandaag nog een van onze voetbalreizen naar Manchester en beleef Premier League voetbal op z’n mooist!

Maak jij binnenkort een voetbalreis naar Manchester? Lees dan ook ons artikel over 6 tips voor voetbalreizen naar Manchester United.