De 10 voetbalclubs in Madrid – Seizoen 2019/20

De hoofdstad van Spanje, Madrid, is natuurlijk vooral bekend van de voetbalclubs Real Madrid en Atlético Madrid. Deze twee clubs behoren tot de top van het Spaanse voetbal en spelen in de La Liga. Madrid kent echter nog veel meer voetbalclubs, van de La Liga tot de Segunda División B. In dit artikel vind je alle professionele voetbalclubs die in Madrid gevestigd zijn.

Laatste update donderdag 9 augustus 2019.

Inhoudsopgave voetbalclubs Madrid

  1. Voetbalclubs in Madrid op de kaart
  2. Voetbalclubs Madrid spelend in de La Liga
  3. Voetbalclubs Madrid spelend in de Segunda División A
  4. Voetbalclubs Madrid spelend in de Segunda División B

1. Voetbalclubs in Madrid op de kaart

voetbalclubs Madrid

2. Voetbalclubs Madrid spelend in de La Liga

Op dit moment zijn er 3 voetbalclubs uit Madrid die uitkomen op het hoogste niveau van Spanje. Real Madrid, Atlético Madrid, en Getafe CF komen allemaal uit in de Primera División, ook wel La Liga.

Campo de Fútbol de Vallecas
Voetbalclub Opgericht Stadion
Real Madrid 1902 Santiago Bernabéu
Atlético Madrid 1903 Wanda Metropolitano
Getafe CF 1983 Coliseum Alfonso Pérez

2.1 Real Madrid

Real Madrid is de grootste voetbalclub van Madrid en werd opgericht in 1902, onder de naam Madrid Club de Fútbol. De koninklijke titel ‘Real’ kreeg het pas in 1920 van koning Alfons de 13e. Real Madrid is door de jaren heen uitgegroeid tot de meest succesvolle club van Spanje, en zelfs van de wereld. De club won onder andere 7 keer de Champions League, 6 keer de Europacup 1, 33 keer de Spaanse landstitel, 19 keer de Spaanse beker en nog een aantal andere grote prijzen. De afgelopen jaren is Real vooral in de Champions League op dreef, ze wonnen de cup met de grote oren namelijk 3 keer op rij tussen 2016 en 2018.
Estadio Santiago Bernabéu voetbalclub
Het stadion waarin Real Madrid haar thuiswedstrijden speelt is het indrukwekkende Santiago Bernabéu. Het stadion van Real Madrid is te bereiken met (donkerblauwe) metrolijn 10. Vlakbij het stadion is een metrostation, wanneer je naar het Santiago Bernabéu afreist kun je het beste uitstappen bij de gelijknamige halte Santiago Bernabéu, die is pal naast het stadion.

2.2 Atlético Madrid

Atlético Madrid werd een jaar later opgericht dan Real Madrid, in 1903. De op één na grootste voetbalclub in Madrid heeft niet altijd dezelfde naam gehad. Atlético werd namelijk opgericht als Athletic Club Sucursal, 30 jaar na de oprichting veranderde de naam naar Athletic Aviación om uiteindelijk omgedoopt te worden tot Atlético Madrid. Atlético hangt al lange tijd tegen de top van Spanje aan en weet het Barcelona en Real Madrid regelmatig lastig te maken. In totaal werd Atlético 10 keer kampioen van Spanje, de laatste keer was in het seizoen 2013/14.
Estadio Wanda Metropolitano voetbalclub madrid
Het stadion van Atlético Madrid was voorheen het Vincente Calderón maar sinds een jaar speelt Atlético in het Wanda Metropolitano. Het Wanda Metropolitano heeft een capaciteit van 68.000 toeschouwers en is gemakkelijk bereikbaar met de metro. De halte die het dichtst bij het stadion ligt is Estadio Metropolitano. Deze halte is te bereiken met metrolijn 7, onze tip is om op tijd te vertrekken richting het stadion vanwege de grote drukte.

2.3 Getafe CF

Getafe Club de Fútbol, of simpelweg Getafe CF, is officieel opgericht in het jaar 1946. De club is gevestigd in het gelijknamige stadje Getafe, onderdeel van de metropool Madrid. Getafe CF wist in haar historie nog nooit een prijs te winnen en schommelt constant tussen de La Liga en de Priméra División A in. De grootste rivaal van de club is een andere club uit de metropool Madrid, namelijk Leganés. De derbywedstrijden tegen Real Madrid en Atlético Madrid zijn minder verhit en die supporters benaderen elkaar vriendschappelijker.
Coliseum Alfonso Pérez voetbalclub in madrid
De thuishaven van Getafe CF is het Coliseum Alfonso Pérez. De bouw van het stadion was klaar in 1998 en er passen zo’n 17.000 toeschouwers in. De beste manier om het stadion te bereiken is met de metro. Het dichtstbijzijnde metrostation is Los Espartales, de metro die langs dit station rijdt is metrolijn 12. Vanaf Los Espartales loop je binnen 3 minuten naar het stadion van Getafe.

3. Voetbalclubs Madrid spelend in de Segunda División A

Er zijn dit seizoen drie Madrileense clubs die spelen in de Segunda División A, het tweede niveau van het Spaanse voetbal. De voetbalclubs uit Madrid die op dit moment uitkomen in de Segunda División A zijn: CD Leganés, AD Alcorcón, Rayo Majahonda en Rayo Vallecano.

3.1 CD Leganés

CD Leganés is ontstaan in het jaar 1928 en speelt momenteel in de Primera División. Dit is echter lang niet altijd zo geweest. Leganés speelde het grootste gedeelte van haar bestaan in de lagere divisies van Spanje. In 1977 promoveerde de club naar de vierde Spaanse divisie en sindsdien zijn ze eigenlijk constant gepromoveerd, in 1987 volgde promotie naar de derde divisie en 6 jaar daarna kwamen ze in de tweede divisie terecht. In het seizoen 2015/16 promoveerde Leganés ook weer uit de tweede divisie en had het voor het eerst in de clubhistorie de La liga bereikt.
voetbalclub in spanje Leganés
De clubkleuren van Leganés zijn blauw en wit, dit is ook te zien aan het stadion van de club. Leganés speelt haar wedstrijden in het Estadio Municipal de Butarque wat plaats biedt aan zo’n 12.400 toeschouwers. Het stadion ligt in het kleine stadje Leganés op zo’n 10 kilometer afstand van het centrum van Madrid. Het stadion is makkelijk te bereiken met de trein C-5 in de richting van Humanes of Fuenlabrada.

3.2 AD Alcorcón

Agrupación Deportiva Alcorcón, zoals de volledige naam van de club luidt, is een relatief jonge club en werd pas opgericht in het jaar 1971. De club is gelegen in Alcorcón wat onderdeel is van de metropool Madrid. De club is sinds het jaar 2010 actief in de tweede divisie van Spanje. In het seizoen 2009/10 werd de club namelijk kampioen van de Segunda división B, oftewel de derde divisie. De meest memorabele wedstrijd van Alcorcón was er een in het seizoen 2009/10. Real Madrid werd met 4-0 opgerold in een wedstrijd voor de Copa del Rey.
Municipal de Santo Domingo voetbalclub in spanje madrid
Het stadion van Alcorcón is het Municipal de Santo Domingo. Dit stadion bestaat uit 4 tribunes met zitplaatsen en heeft een capaciteit van 7000 toeschouwers. Vanaf het centrum van Madrid is het stadion binnen ongeveer 30 minuten te bereiken. Eerst reis je met de trein C-5 richting Humanes en Fuenlabrada, je stapt dan uit bij Las Retamas. Hiervandaan is het stadion op zo’n 10 minuten loopafstand.

3.3 Rayo Majahonda

Club de Fútbol Rayo Majahonda, ofwel Rayo Majahonda, is opgericht in het jaar 1976. Bijna de gehele periode dat de club bestaat was het actief in de vierde divisie van Spanje, de Tercera División. Dit was tot ze in het seizoen 2014/15 promotie naar de Segunda División B wisten te bewerkstelligen, onder toenmalig coach en clublegende Antonio Iriondo. In 2018 wist Rayo Majahonda voor het eerst naar de Segunda División A te promoveren, door FC Cartagena in de laatste wedstrijd te verslaan.
Rayo Majahonda voetbalclub
Rayo Majahonda legt haar thuiswedstrijden af in het stadion Cerro del Espino. Het stadion biedt plaats voor 8000 mensen. Vanaf het centrum van Madrid is het een behoorlijk stuk reizen naar dit stadion. Met het openbaar vervoer is dit dan ook eigenlijk niet te doen vanwege de slechte aansluitingen. Met de auto ben je ongeveer binnen een half uur bij het stadion vanaf het centrum van Madrid.

3.4 Rayo Vallecano

Rayo Vallecano is een club gelegen in de stad Madrid, in de wijk Vallecas. De club bestaat sinds het jaar 1924 en heeft zo’n beetje op elke niveau in Spanje gespeeld. De laatste jaren wisselden promotie en degradatie elkaar af, in 2011 promoveerde Rayo naar de La liga om vervolgens in 2016 weer te degraderen. Sinds dit seizoen is Rayo Vallecano weer terug op het hoogste niveau nadat ze kampioen werden van de Segunda División A. Door deze promotie heeft Madrid nu het grootste aantal La Liga clubs dat het ooit heeft gehad.
Camp de Fútbol de Vallecas voetbalclub in madrid spanje
Rayo Vallecano speelt haar thuiswedstrijden in het Camp de Fútbol de Vallecas. Dit stadion heeft een capaciteit van 14.700 man, dit zijn grotendeels zitplaatsen. Wij raden aan om met het openbaar vervoer richting het stadion af te reizen. De reis vanaf het centrum van Madrid duurt ongeveer 20 minuten met de metro. Metrolijn 1 stopt bij de halte Portazgo wat naast het stadion ligt.

4. Voetbalclubs Madrid spelend in de Segunda División B

Onder de Segunda División A zit de Segunda División B, ofwel de derde divisie van Spanje. Er zijn twee Madrileense clubs die in deze competitie meedoen. De voetbalclubs uit Madrid die in deze Segunda División B spelen zijn: Internacional de Madrid, CF Fuenlabrada en de tweede elftallen van Real Madrid en Atlético Madrid.

4.1 Internacional de Madrid

Internacional de Madrid is een enorm jonge club en één van de kleinste voetbalclubs van Madrid. De club is pas opgericht in het jaar 2002, door een stel zakenlieden. Internacional de Madrid is momenteel actief in groep 1 van de Segunda División B. Dit is pas het eerste jaar dat de club op dit niveau speelt. De club begon in 2002 in de 8e Spaanse divisie en zijn zo steeds een divisie hoger komen te spelen. In 2003 gingen ze naar de 6e divisie om vervolgens in 2004 naar de 5e divisie te promoveren. Het duurde even voordat de club wederom promoveerde, maar in 2010 was promotie naar de 4e divisie een feit. Vorig jaar is de club uiteindelijk doorgestroomd tot de 3e divisie.
Polideportivo Municipal Boadilla
De plek waar Internacional de Madrid haar wedstrijden speelt is het Polideportivo Municipal Boadilla del Monte stadion. Althans, het is niet echt een stadion te noemen, het veld beschikt namelijk maar over één echte tribune. De club is lastig te bereiken met het openbaar vervoer, zou je de club willen bezoeken kun je het beste met de auto reizen.

4.2 CF Fuenlabrada

Fuenlabrada is waarschijnlijk de grootste voetbalclub uit Madrid in de Segunda División B. De club is begonnen te bestaan in het jaar 1975. Door de jaren heen is de club een vaste waarde geworden in de derde divisie van Spanje. De club heeft een begroting van ongeveer 3 miljoen euro en heeft een redelijk groot stadion. Het stadion van Fuenlabrada, Estadio Fernando Torres, is vernoemd naar de topspits van onder meer Atlético Madrid, Liverpool en Chelsea; Fernando Torres.
Estadio Fernando Torres madrid voetbalclub
Vanaf het centrum van Madrid is het stadion een behoorlijk stuk reizen. Met het openbaar vervoer doe je er ongeveer 1 uur en 20 minuten over. Het openbaar vervoer is dan ook geen ideale optie, met de auto is het stadion iets minder dan een half uur rijden.

4.3 Real Madrid Castilla en Atlético Madrileño

Real Madrid Castilla is de naam van het tweede elftal van Real Madrid. Het grootste succes van het elftal was dat ze in 1980 de finale van de Copa del Rey bereikte, toen moest de ploeg het opnemen tegen het eerste elftal van Madrid (het werd 4-0 voor het ‘grote’ Real). Real Madrid Castilla mocht het jaar daarop wel meedoen met de Europacup II aangezien het eerste elftal van Real Madrid zich al gekwalficeerd had. Het tweede elftal van Madrid is door de jaren heen meerdere keren gepromoveerd en gedegradeerd tussen de Segunda División A en B. Het stadion waarin de ploeg haar wedstrijden speelt is het Estadio Alfredo Di Stéfano, vernoemt naar Real Madrid clublegende Alfredo Di Stéfano.
Estadio Alfredo Di Stéfano voetbalclub madrid
Atlético Madrid B, ook wel Atlético Madrileño genoemd, komt ook uit in de Segunda División B. In het seizoen 1963/64 besloot Atlético Madrid een tweede elftal in het leven te roepen, de ploeg begon toen in de vierde Spaanse divisie (Tercera División). De laatste jaren is Atlético Madrileño echter een vaste waarde in de Segunda División B. De ploeg speelt haar wedstrijden niet in de stad Madrid maar in een klein nabij gelegen stadje, Majahonda. De thuishaven van Atlético Madrid B is Cerro del Espino (het stadion van Rayo Majahonda), dit stadion heeft plaats voor 8000 toeschouwers.

 

support module equipo voetbalreizen