De 17 voetbalclubs in Londen – Seizoen 2019-2020

Londen staat wereldwijd bekend als dé voetbalhoofdstad, dit heeft alles te maken met de 17 voetbalclubs die in Londen zitten. Deze voetbalclubs bevinden zich in verschillende delen van de Engelse hoofdstad. In dit artikel nemen we je mee naar alle voetbalverenigingen in Londen, verdeeld over de 5 hoogste voetbalafdelingen in Engeland.

voetbalreizen engeland

 

Inhoudsopgave

  1. Alle clubs op de kaart
  2. Clubs in de Premier League
  3. Clubs in de Championship
  4. Clubs in de Football League One
  5. Clubs in de Football League Two
  6. Clubs in de Conference National

 

1. Alle clubs op de kaart

Voetbalclubs in Londen op kaart

 

2. Voetbalclubs in de Premier League

Op dit moment spelen er 6 clubs uit Londen in de Premier League, het allerhoogste voetbalniveau in Engeland. Arsenal, Chelsea en Tottenham Hotspur zijn ieder jaar favorieten voor de titel, terwijl Crystal Palace en West Ham United stabiele clubs zijn. Watford ligt niet in de stad Londen, maar behoort wel tot de metropool.

Club Opgericht Stadion
Arsenal 1886 Emirates Stadium
Chelsea 1905 Stamford Bridge
Crystal Palace 1905 Selhurst Park
Tottenham Hotspur 1882 Tottenham Hotspur Stadium
Watford 1881 Vicarage Road
West Ham United 1895 Olympic Stadium

1. Arsenal

In 1886 werd Arsenal opgericht door arbeiders van de koninklijke wapenfabriek Royal Arsenal. Hier komt de naam Arsenal en de bijnaam van de club The Gunners vandaan. Arsenal won de meeste prijzen van alle voetbalverenigingen in Londen: 13 landstitels, 13 FA Cups, 2 League Cups, 15 Community Shields en 1 Europa Cup II en de Jaarbeursstedenbeker. Deze successen heeft het mede te danken aan meerdere Nederlandse topspelers, zoals Dennis Bergkamp, Marc Overmars, Robin van Persie en Giovanni van Bronckhorst.

voetbalclub arsenal in londen

Het stadion van Arsenal, het Emirates Stadium, bereik je door de donkerblauwe Piccadilly line te nemen in de richting van Cockfosters. Vervolgens heb je twee stations om uit te stappen; Holloway Road of Arsenal. Onze tip is om uit te stappen bij Arsenal, omdat je dan nog de mogelijkheid hebt om een kijkje te nemen bij het oude Highbury. Tegenwoordig een appartementencomplex, maar de oude hoofdtribune ziet er aan de voorkant nog hetzelfde uit.

Bekijk alle voetbalreizen naar Arsenal >

2. Chelsea

Chelsea, opgericht op 10 maart 1905, is de enige Londense club die ooit de Champions League won. The Blues wonnen, net als Ajax, Juventus en Bayern München, alle drie de UEFA hoofdtoernooien (Europa League, Europa Cup II en de Champions League). Sinds 1 juli 2003 is Chelsea een vast lid van de top 5 van de Premier League. Op die dag nam de Abramovitsj de club over en werden de mogelijkheden op financieel gebied eindeloos. Van de 6 kampioenschappen behaalde de club er 5 na 2003.

Chelsea Stadium London

Het stadion van Chelsea, Stamford Bridge, bereik je via de donkergroene District line met als eindhalte Wimbledon. Stap uit bij station Fulham Broadway, loop 400 meter naar links en je ziet Stamford Bridge direct.

Bekijk alle voetbalreizen naar Chelsea >

3. Crystal Palace

Crystal Palace werd opgericht op 10 september 1905, vernoemd naar het kristallen paleis gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1851. The Eagles spelen hun wedstrijden in het zuiden van Londen in het iconische Selhurst Park, een typisch Engels stadion midden in een woonwijk en met stoelen dicht op het veld. Anno 2020 verdedigen Nederlanders Patrick van Aanholt en Jaïro Riedewald de clubkleuren van Crystal Palace.

Selhurst Park crystal palace

Selhurst Park bezoeken? Pak bij treinstation Blackfriars de Thameslink lijn richting Gatwick Airport en stap uit met de trein bij Norwood Junction. Sla de Oliver Grove op en loop links de Holmesdale Road op. Na 500 meter rechtdoor bevindt het stadion zich aan je rechterhand.

Bekijk alle voetbalreizen naar Crystal Palace >

4. Tottenham Hotspur

De aartsrivaal van Arsenal, Tottenham Hotspur, zag het levenslicht op 5 september 1882. De laatste jaren presteren de Spurs dusdanig goed dat zij onderdeel zijn van de top 6 in de Premier League. Ondanks deze goede prestaties, is het al meer dan vijftig jaar geleden dat Tottenham kampioen werd. Deze eeuw won het één prijs, de League Cup in 2008.

Tottenham Hotspur stadium londen

In 2019 trok Tottenham Hotspur in haar nieuwe stadion, het Tottenham Hotspur stadium, dat op dezelfde plek gebouwd is als het oude White Hart Lane. Het nieuwe stadion kun je bereiken door de lichtblauwe Victoria line te pakken richting Walthamstow Central. Stap over bij Seven Sisters  op de overground richting Cheshunt en stap uit bij White Hart Lane.

Bekijk alle voetbalreizen naar Tottenham Hotspur >

5. Watford

Officieel ligt Watford FC niet in de stad Londen, maar de gelijknamige voorstad Watford behoort wel tot de metropool Londen. Sinds het seizoen 2015-16 behoort Watford weer tot de Premier League. In de afgelopen vier seizoenen eindigde het achtereenvolgens op plek 13, 17, 14 en 11. Het grootste gedeelte van de clubhistorie speelde Watford op het tweede, derde of zelfs vierde niveau van Engeland.

Stadion Watford Vicarage Road van binnen

Watford speelt haar thuiswedstrijden op Vicarage Road. Het stadion is te bereiken door de metro te pakken richting Watford (Metropolitan line). Vanaf metrostation Watford kun je of een kwartiertje lopen of bus 324 pakken richting Maple Cross.

Bekijk alle voetbalreizen naar Watford >

6. West Ham United

West Ham United werd opgericht in 1895 als Thames Ironworks. Vanaf 1900 veranderde de naam naar West Ham United en in 1919 trad de club toe tot de Football League (de voorloper van de Premier League). De meest memorabele bekers in de prijzenkast zijn drie FA Cup’s uit 1964, 1975 en 1980.

west ham united London Stadium van binnen

The Hammers verlieten, tot groot ongenoegen van de fans, in 2016 Boleyn Ground voor het Olympic Stadium. Je bereikt het nieuwe stadion door de grijze metrolijn Jubilee te pakken richting Stratford. Vanaf hier is het een kleine 10 minuten lopen naar het London Stadium.

Bekijk alle voetbalreizen naar West Ham United >

 

3. Clubs in de Championship

Dit seizoen zijn er vier clubs uit Londen die uitkomen in de Championship, het op een na hoogste niveau van Engeland. Brentford, Millwall en Queens Park Rangers spelen al een tijdje op dit niveau. Fulham speelt dit seizoen in de Championship, nadat in 2019 degradeerde uit de Premier League. QPR speelde in het seizoen 2014-15 nog in de Premier League.

Club Opgericht Stadion
Brentford 1889 Griffin Park
Fulham 1879 Craven Cottage
Millwall 1885 The New Den
Queens Park Rangers 1882 Loftus Road

 

7. Brentford

Brentford is opgericht in 1889 en staat vooral bekend om haar unieke stadion Griffin Park. Op elke hoek van dit stadion vind je een pub en het ligt op de aanvliegroute van Heathrow waardoor je meerdere keren tijdens een wedstrijd een vlieg ziet overvliegen. Vanaf 2020-2021 verhuizen The Bees naar het nieuwe Brentford Community Stadium.

Griffin park brentford

Het stadion van Brentford bereik je door de donkerblauwe Jubilee metrolijn te pakken richting Heathrow Terminal 5. Stap uit bij South Ealing Stadion. Vanaf hier is het slechts 2 minuten lopen.

8. Fulham

Fulham, opgericht in 1879, is de oudste Londense club die ooit in de Premier League speelde. Dit jaar spelen ze weer in de Championship. In de hele geschiedenis is het Fulham nooit gelukt om een prijs te pakken. In 1975 en 2010 waren The Cottagers dichtbij het winnen van een prijs. Helaas verloor de club in 1975 de FA Cup-finale van West Ham United en in 2010 de Europa League-finale van Atlético Madrid.

Fulham Carven Cottage Londen

Fulham FC speelt haar wedstrijden in het authentieke Craven Cottage. De beroemde Schotse architect Archibald Leitch ontwierp de klassieke hoofdtribune en liet het oude huisje, de Cottage, ernaast staan. Je bereikt Craven Cottage het makkelijkste door de donkergroene District lijn te nemen en uit te stappen bij metrostation Putney Bridge. Vanaf hier loop je langs de Thames rechtdoor.

9. Millwall

Millwall, afkomstig uit het zuiden van Londen, is opgericht in 1885. De club staat, mede door de bekende film Green Street, bekend als een rauwe Engelse club. In de 91 seizoenen van Millwall in de Football League wist het 11 keer te promoveren, maar degradeerde het ook 9 keer. Het grootste deel van haar geschiedenis speelde Millwall op het tweede of derde niveau. De grootste prestatie van de club is het bereiken van de FA Cup-finale in 2004 waardoor The Lions Europa in mochten.

Millwall Zuid londen

Millwall speelt sinds 1993 haar thuiswedstrijden op The New Den. Het stadion bereik je door vanaf metrostation London Brigde de trein te pakken naar Beckenham Junction en uit te stappen bij South Bermondsey. Vanaf hier wandel je zo naar de The New Den.

10. Queens Park Rangers

Queens Park Rangers, afgekort QPR, is opgericht in 1882 en speelt op Loftus Road. Het belangrijkste resultaat in de clubhistorie boekten zij in 1967, toen QPR de League Cup won. Verder werden The Hoops een paar keer kampioen in de lagere divisies.

queens park rangers

Het QPR-stadion Loftus Road ligt redelijk dichtbij het centrum. Je bereikt het stadion door de Central line te pakken richting West Ruislip en uit te stappen bij White City. Vervolgens loop je de South Africa Road in en na ongeveer een paar honderd meter arriveer je bij Loftus Road.

 

4. Clubs in de Football League One

Op dit moment spelen twee Londense voetbalclubs in de Football League One, het derde niveau van Engeland. Allebei de clubs zijn gevestigd in het zuiden van Londen: Charlton Athletic en Wimbledon.

Club Opgericht Stadion
Charlton Athletic 1905 The Valley
AFC Wimbledon 2002 Kingsmeadow

 

11. Charlton Athletic

Charlton Athletic speelt haar wedstrijden in het zuidoosten van Londen in het stadion The Valley. Hier zagen de supporters tussen 2001 en 2007 hun club spelen in de Premier League. In het seizoen 2003-2004 eindigde Charlton Athletic als 7de en in 1947 pakte het met de FA Cup haar enige prijs. Sinds de degradatie in 2007 schommelt Charlton Athletic tussen de Championship en de League One.

Charlton Athletic Stadion Londen

Tijdens jouw voetbalweekend Londen een bezoekje brengen aan The Valley? Pak dan bij Cannon Street Station de southeastern treinlijn richting Barnehurst. Na 20 minuten bereik je het gelijknamige station Charlton.

12. AFC Wimbledon

AFC Wimbledon heeft een bizarre geschiedenis. De club zag het levenslicht in 2002. Fans van het oude Wimbledon FC besloten een nieuwe vereniging op te richten nadat hun club verhuisde naar Milton Keynes (100 kilometer buiten Londen). Daarnaast veranderden de nieuwe eigenaren de clubnaam van Wimbledon FC naar Milton Keynes Dons FC. Tussen het 2002 en 2011 klom het nieuwe AFC Wimblebon op van het negende niveau naar de Football League Two. Tegenwoordig spelen The Dons hun wedstrijden op het derde niveau, de Football League One. Saillant detail: vorig seizoen degradeerde MK Dons naar de League Two, waardoor op dit moment zelfs beter presteert dan de oude club. Een overwinning voor de fans van AFC Wimledon.

AFC Wimbledon the dons londen

Momenteel speelt AFC Wimbledon haar wedstrijden nog op Kingsmeadow, een stadion met 4850 plaatsen die zij deelt met Kingstonian F.C. The Dons krijgen echter een nieuw stadion aan Plough Lane met een capaciteit van 11.000 plaatsen. Wil je Kingsmeadow willen bezoeken, pak dan South Western Railway richting Strawberry Hill vanaf Station London Waterloo. Na 25 minuten bereik je Norbiton, vanaf hier is het ongeveer 10 minuten lopen naar Kingsmeadow.

 

5. Clubs in de Football League Two

13. Leyton Orient

Leyton Orient speelt haar wedstrijden op Brisbane Road, in het oosten van Londen vlakbij het stadion van West Ham United. De club bestaat sinds 1881 en was 112 jaar onderdeel van de Football League. In 2017 degradeerde Leyton naar de Conference National, maar nu zijn The O’s terug in de League Two.

Leyton Orient stadion Brisbane Road met zicht op het gehele veld

Brisbane Road bezoeken? Pak dan de groene District metrolijn richting Upminster, stap over bij Mile End station op de rode Central metrolijn richting Loughton en stap tot slot uit bij Leyton. Loop naar het noorden op de High Road Leyton en sla naar links de Buckingham Road op. Brisbane Road zie je snel verschijnen.

6. Clubs in de Conference National

Momenteel spelen er 4 clubs uit Londen op het vijfde semiprofessionele niveau van Engeland, de Conference National.

14. Sutton United

Sutton United bestaat al 120 jaar en speelt haar wedstrijden op Gander Green Lane. Vorig seizoen waren de The U’s dichtbij promotie naar de Football League Two (nog nooit speelden zij hoger dan de Conference National). Ze verloren de halve finale in de play-offs met 3-2 van Boreham Wood.

Sutton United gander green lane londen

Gander Green Lane ligt in de buitenwijken van Zuid-Londen. Vanaf het centrum van Londen is het zeker een uur reizen met de metro en trein. Pak de groene District metrolijn naar eindhalte Wimbledon. Hier stap je over op de Thameslink trein richting Sutton. Na ongeveer een kwartier stap je uit bij West Sutton. Gander Green Lane bevindt zich direct naast het treinstation.

15. Boreham Wood

Boreham Wood, opgericht in 1948, speelt haar wedstrijden in de Conference National op Meadow Park. In haar 70-jarige geschiedenis speelde The Wood voornamelijk in de lagere divisies. In 2015 behaalde de club haar grootste prestatie ooit door de Conference National te bereiken. Vorig jaar eindigde het zelfs op een 4de plek, maar verloor het playoff-finale op Wembley van Tranmere Rovers.

Meadow Park ligt in het noorden van Londen, vlakbij Watford FC. Het is dus vanuit het centrum van Londen een aardig eind reizen. Neem de grijze Jubilee metrolijn richting Stanmore, stap over bij West Hampstead op de Thameslink trein richting St. Albans City en stap uit bij treinstation Elstree & Borehamwood. Vanaf het station neem je bus 292 richting Colindale en tot slot stap je uit bij Elstree Studios. Na een korte wandeling bereik je Meadow Park.

16. Bromley FC

Bromley FC is al 126 jaar oud, maar in deze lange geschiedenis speelde de club voornamelijk in de lagere divisies. Hoogtepunten waren deelnames aan het hoofdtoernooi van de FA Cup, met potjes tegen onder anderen Gillingham, Colchester United, Leyton Orient, Fleetwoord Town en Dartford.

Bromley FC Hayes Lane Londen

Bromley werkt haar wedstrijden af op Hayes Lane. Een stadionnetje met 5000 plaatsen, waarvan 1300 zitplaatsen. Indien je Hayes Lane wilt bezoeken, pak je vanaf Station London Victoria de Southeastern treinlijn met Canterbury West als eindhalte. Stap uit bij Bromley South en loop een kwartier rechtdoor in zuidelijke richting over Hayes Road. Na een kwartier bereik je Hayes Lane.

17. Dagenham & Redbrigde

Dagenham bestaat pas sinds 1992, na een fusie tussen Dagenham en Redbridge Forest. Beide clubs hadden het moeilijk door tegenvallende bezoekersaantallen. Op 7 april 2007 won Dagenham met 2-1 van Aldershot Town waardoor de club voor de eerste keer promoveerde naar de Football League. In het seizoen 2009-2010 lukte het The Daggers zelfs om te promoveren naar de League One, waar het overigens maar 1 seizoen verbleef. Tegenwoordig speelt Dagenham weer in de Conference National, na degradatie uit de League Two in 2016.

Dagenham and Redbridge vs Bromley, Vanarama National League, Football, the Chigwell Construction Stadium, London, Greater London, United Kingdom

Dagenham speelt haar wedstrijden op Victoria Road, een stadion met 6078 plaatsen in het oosten van Londen. Bij een bezoek aan Victoria Road, neem je de groene District metrolijn met Upminster als eindhalte. Stap uit bij Dagenham East Station en loop in noordelijke richting rechtdoor op de Rainham Road en sla na een paar honderd meter linksaf de Victoria Road op en je loopt tegen Victoria Road aan.

18. Barnet FC

Barnet Football Club is een Engelse professionele voetbalclub gevestigd in Edgware, Noordwest-Londen. De club speelt momenteel in de National League, nadat het in het seizoen 2017-18 degradeerde van League Two. Ze speelden hun thuiswedstrijden in Underhill Stadium van 1907 tot 2013, waarna ze verhuisden naar het nieuwe Hive Stadium in Edgware.

Leuk weetje: Van 2012 tot 2014 was Edgar Davids speler en hoofdtrainer bij deze club.

barnet fc edgware noordwest londen

 

Maak jij binnenkort een voetbalreis naar Londen? Lees dan ook eens ons artikel met tips over jouw voetbalreis naar Londen.