De 5 voetbalclubs in Lissabon – Seizoen 2019/20

Lissabon is de voetbalhoofdstad van Portugal, geen enkele Portugese stad heeft meer voetbalclubs dan Lissabon. In totaal, verdeeld over de hoogste twee voetbalniveaus, telt de metropool Lissabon 5 voetbalclubs. In dit artikel maken we een rondje langs alle voetbalclubs in Lissabon.

Laatste update 18 september 2019.

Inhoudsopgave voetbalclubs Lissabon

  1. De voetbalclubs uit Lissabon op de kaart
  2. De voetbalclubs uit Lissabon in de Primeira Liga
  3. De voetbalclubs uit Lissabon in de Segunda Liga

1. De voetbalclubs uit Lissabon op de kaart

Voetbalclubs Lissabon op de kaart

2. Voetbalclubs uit Lissabon in de Primeira Liga

Op dit moment spelen er drie clubs uit Lissabon in de Primeira Liga: Belenenses, Benfica en Sporting Lissabon. Twee jaar geleden waren het er 4 maar Estoril Praia eindigde toen op de 18e plaats en degradeerde daardoor naar de Segunda Liga. Benfica en Sporting Lissabon behoren, samen met FC Porto, tot de eeuwige top-3 van de Portugese competitie.

1. Belenenses 

Belenenses is een relatief onbekende voetbalclub uit Lissabon, maar O Belém is wel één van de 2 clubs buiten de top-3 die ooit kampioen van Portugal werd (weliswaar in 1946). Daarnaast won Belenenses ook drie keer de Portugese beker. De club speelt haar wedstrijden in Estádio do Restelo, gelegen in de wijk Belém vlakbij de rivier de Taag.

Estádio do Restelo

2. Benfica

Benfica is één van de drie topclubs in Portugal en kent haar oorsprong in de gelijknamige wijk Benfica in Lissabon. De bijnaam van de club is Águias (Adelaars) en thuiswedstrijden werkt men af in het Estádio da Luz, dat plaats biedt aan 64642 fans. Benfica is de meest succesvolle club van Portugal met in totaal 79 nationale prijzen: 36x de Primeira Liga, 26x Taça de Portugal, 7x Taça da Liga, 7x Supertaça en 3x Campeonato de Portugal. Internationaal gezien won Benfica in 1961 en 1962 de voormalige Champions League, maar staat het wel als tweede op de ranglijst van meest verloren Europese finales (8 in totaal).

Estádio da Luz

3. Sporting Lissabon

Sporting Lissabon is, net zoals Benfica en FC Porto, een club uit de eeuwige top-3 in Portugal. De bijnaam van de club is Leões (Leeuwen) en thuiswedstrijden speelt men in het Estádio José Alvalade, dat plaats biedt aan 50095 fans. Sporting Lissabon is van de top-3 het minst succesvol maar won toch 48 prijzen: 1x de Europa Cup Winners’s Cup, 18x de Primeira Liga, 16x de Taça de Portugal, 4x de Campeonato de Portugal, 1x de Taça da Liga en 8x de Supertaça.

Estádio José Alvalade

3. Voetbalclubs uit Lissabon in de Segunda Liga

In het seizoen spelen 2 clubs uit Lissabon in de Segunda Liga: Cova da Piedade en Estoril Praia. Officieel zijn het er 3 maar het tweede elftal van Benfica (Benfica B) rekenen we niet mee. In het seizoen 2017-2018 waren het er officieel nog 4: Benfica B, Cova de Piedade, Real Sport Clube en Sporting Lissabon B maar laatstgenoemde twee teams degradeerden naar het derde niveau.

4. Cova da Piedade

Cova da Piedade is een relatief kleine club afkomstig uit Almada, een voorstad van Lissabon. Cova da Piedade promoveerde in 2016 voor de eerste keer in haar geschiedenis naar het tweede niveau van Portugal door de beslissingswedstrijd van Vizela (de kampioen van het Noordelijke derde niveau) te winnen. Rapazes de Azul-Grená speelt haar thuiswedstrijden in het nietige Estádio Municipal José Martins Vieira, vernoemd naar de voormalige burgemeester van Almada.

Estádio Municipal José Martins Vieira

5. Estoril Praia

Estoril Praia is een voetbalclub afkomstig uit de gelijknamige stad Estoril, een stad in de metropool Lissabon. De bijnaam van Estoril Praia is Canarinhos (kanaries, vernoemd naar de gele clubkleuren) en thuiswedstrijden speelt men in het Estadio António Coimbra da Mota.  De club won, op een aantal kampioenschappen in de Segunda Liga. nog nooit een tastbare prijs op het hoogste niveau. De seizoenen 2012-13 en 2013-14 eindigde Estoril Praia op de 5de en 4de plaats, de hoogste noteringen ooit.

Estadio António Coimbra da Mota

Tot slot…

Naast een heerlijk klimaat, schitterend stad en lekker eten, is Lissabon een ideale stad voor een voetbalreis. Geniet van sierlijke Brazilianen, uitzinnige fans en mooie stadions met een voetbalreis naar Portugal.

Contact Equipo voetbalreizen (1)