De 5 voetbalclubs in Lissabon – Seizoen 2019/20

Geen enkele Portugese stad heeft meer voetbalclubs dan Lissabon. Verdeeld over de hoogste twee voetbalniveaus telt de metropool Lissabon 5 teams. In dit artikel maken we een rondje langs alle voetbalclubs in Lissabon.

Laatste update donderdag 14 februari 2020.

Inhoudsopgave

  1. Alle clubs op de kaart
  2. Clubs in de Primeira Liga
  3. Clubs in de Segunda Liga
  4. De Derby van Lissabon

1. Alle clubs op de kaart

Voetbalclubs Lissabon op de kaart

2. Clubs in de Primeira Liga

Normaal gesproken spelen er drie clubs uit Lissabon in de Primeira Liga: Belenenses, Benfica en Sporting Lissabon. In het verleden waren dat er vier, maar Estoril Praia degradeerde naar de Segunda Liga. Benfica en Sporting Lissabon behoren, samen met FC Porto, tot de eeuwige top-3 van de Portugese competitie. Belenenses, de derde club van Lissabon, doet de laatste jaren niet mee om de prijzen.

Voetbalclub Opgericht Stadion
Belenenses 1982 Estádio do Restelo
Benfica 1961 Estádio da Luz
Sporting Lissabon 1906 Estádio José Alvalade

1. Belenenses

Belenenses is een relatief onbekende voetbalclub uit Lissabon, maar O Belém is wel één van de twee clubs buiten de top-3 die ooit kampioen van Portugal werd (in 1946). Daarnaast won Belenenses drie keer de Portugese beker. De club speelt haar wedstrijden in Estádio do Restelo, gelegen in de wijk Belém. In het stadion heb je door de open korte zijde uitzicht over de rivier de Taag. Op deze grond heeft de latere toptrainer José Mourinho zijn debuut op het hoogste niveau van Portugal gemaakt; in 1982/1983 speelde hij 16 wedstrijden voor Belenenses. In 2012 had de club met Mitchell van der Gaag een Nederlandse trainer.

Belenenses Stadium Estádio do Restelo

2. Benfica

Benfica is één van de drie topclubs in Portugal en kent haar oorsprong in de gelijknamige wijk Benfica in Lissabon. De bijnaam van de club is Águias (Adelaars) en thuiswedstrijden werkt men af in het Estádio da Luz, dat plaats biedt aan 64642 fans. Benfica is de meest succesvolle club van Portugal met een goed gevulde prijzenkast. Internationaal gezien won Benfica in 1961 en 1962 de voormalige Champions League en de club als tweede op de ranglijst van meest verloren Europese finales (8 in totaal). In het verleden kwamen onder anderen Pierre van Hooijdonk en Ola John uit voor Benfica.

Benfica lissabon club

3. Sporting Lissabon

Sporting Lissabon is, net zoals Benfica en FC Porto, een club uit de eeuwige top-3 in Portugal. De bijnaam van de club is Leões (Leeuwen) en thuiswedstrijden speelt men in het Estádio José Alvalade, dat plaats biedt aan 50095 fans. Sporting Lissabon is van de top-3 het minst succesvol maar won toch 48 prijzen. De Groen-Witten hebben in het verleden een flink aantal Nederlandse spelers gehad: Peter Houtman, Stan Valckx, Frank Rijkaard, Khalid Boulahrouz, Stijn Schaars, Ricky van Wolfswinkel, Marvin Zeegelaar, Bas Dost en Luc Castaignos.

Estádio José Alvalade - Sporting Lissabon

3. Clubs in de Segunda Liga

In het seizoen 2019/2020 spelen 2 clubs uit Lissabon in de Segunda Liga: Cova da Piedade en Estoril Praia. Officieel zijn het er 3 maar het tweede elftal van Benfica (Benfica B) rekenen we niet mee. In het seizoen 2017-2018 waren het er officieel nog 4: Benfica B, Cova de Piedade, Real Sport Clube en Sporting Lissabon B maar laatstgenoemde twee teams degradeerden naar het derde niveau.

Voetbalclub Opgericht Stadion
Cova da Piedade 1947 Estádio Municipal José Martins Vieira
Estoril Praia 1939 Estadio António Coimbra da Mota4. Cova da Piedade

4. Cova da Piedade

Cova da Piedade is een relatief kleine club afkomstig uit Almada, een voorstad van Lissabon. Cova da Piedade promoveerde in 2016 voor de eerste keer in haar geschiedenis naar het tweede niveau van Portugal door de beslissingswedstrijd van Vizela (de kampioen van het Noordelijke derde niveau) te winnen. Rapazes de Azul-Grená speelt haar thuiswedstrijden in Estádio Municipal José Martins Vieira, vernoemd naar de voormalige burgemeester van Almada.

cova da piedade lissabon

5. Estoril Praia

Estoril Praia is een voetbalclub afkomstig uit de gelijknamige stad Estoril, een stad in de metropool Lissabon. De bijnaam van Estoril Praia is Canarinhos (kanaries, vernoemd naar de gele clubkleuren) en thuiswedstrijden speelt men in het Estadio António Coimbra da Mota.  De club won, op een aantal kampioenschappen in de Segunda Liga na, nog nooit een tastbare prijs. De seizoenen 2012-13 en 2013-14 eindigde Estoril Praia op de 5de en 4de plaats, de hoogste noteringen ooit.

estoril praia lissabon

4. Derby van Lissabon

De Derby van Lissabon wordt gespeeld tussen Benfica en Sporting. De rivaliteit tussen tussen de twee gaat ver terug. In 1907 stapten acht spelers van Benfica over naar Sporting, vlak voordat de eerste derby werd gespeeld. De bodem voor de onderlinge haat tussen de stadsgenoten was gelegd en doordat beide ploegen succesvol waren, werd de Derby van Lissabon de belangrijkste wedstrijd van Portugal. Tegenwoordig is O Clássico tussen Benfica en FC Porto voor veel Portugezen groter, omdat Sporting achterblijft in het behalen van prijzen. De oude club van Bas Dost veroverde door de jaren heen 18 kampioenschappen, maar het laatste dateert alweer uit 2002. Benfica won daarentegen al 37 titels. De verdeling van het lokale kampioenschap van Lissabon is meer in verhouding: Sporting won 37 derby’s, Benfica 33 en 15 keer werd het gelijk.

Ideale bestemming

Door een heerlijk klimaat, schitterende stad en lekker eten is Lissabon een ideale bestemming voor een voetbalreis. Geniet van sierlijke Braziliaanse spelers, uitzinnige fans en mooie stadions met een voetbalreis naar Portugal.

 

Contact Equipo voetbalreizen (1)