De drie clubs in Birmingham

Birmingham is de tweede stad van Engeland met 2,4 miljoen inwoners. In de industriestad spelen Aston Villa en Birmingham City, twee van de oudste voetbalclubs van Engeland. West Bromwich Albion is gevestigd in een van de voorsteden van Birmingham.

  1. Alle clubs op de kaart
  2. De drie clubs in Birmingham
  3. De Derby: Second City Derby

1. Voetbalclubs Birmingham op de kaart

Voetbalclubs Birmingham op de kaart

 

2. Alle voetbalclubs uit Birmingham

Club Opgericht Stadion
Aston Villa 1897 Villa Park
Birmingham City 1906 St. Andrew’s Trillion Trophy Stadium
West Bromwich Albion 1900 The Hawtrons

1. Aston Villa

In de wijk Aston ligt de oorsprong van de eerste voetbalcompetitie ter wereld. Aston Villa-directeur William McGregor had in 1888 het idee om met twaalf clubs een voetbalcompetitie op te richten en op de tekentafel ontstond The Football League. Aston Villa werd logischerwijs lid en was in de vroege jaren erg succesvol met zes kampioenschappen en vijf FA Cups. Vele jaren later in 1981 won Aston Villa de Europacup 1 door Bayern München te verslaan in de finale in Rotterdam.

In 2015 degradeerde Aston Villa uit de Premier League, maar in 2019-2020 keerde de club weer terug op het hoogste niveau. Anwar El Ghazi maakt deel uit van de selectie van The Villans. Eerder kwamen de Nederlanders Leandro Bacuna, Karim El Ahmadi, Ron Vlaar, Stefan Postma, Wilfred Bouma en George Boateng uit voor de club.

Aston Villa Voetbalclubs Birmingham

2. Birmingham City

Birmingham City werd in 1875 opgericht, één jaar na Aston Villa. Tussen 1950 en 1960 kende de club zijn hoogtijdagen. The Blues speelden twee Inter-Cities Fairs Cup, waarmee het de eerste Engelse club werd die een grote Europese finale behaalde. Tussen 2005 en 2011 schipperde Birmingham tussen het Championship en de Premier League. In 2010-2011 degradeerde het team, maar werd wel de League Cup gewonnen na een finale tegen Arsenal. Daardoor kon het gebeuren dat Birmingham City als club uit van het tweede niveau in de Europa League uitkwam.

Anno 2020 staat Birmingham onder leiding van de Spaanse trainer Pep Clotet. Sinds 2015 speelt de Nederlander Maikel Kieftenbeld in de stad in de regio West Midlands. Eerder speelden Kemy Agustien, Daniël de Ridder, Mario Melchiot, Bart Griemink, Bud Brocken en Toine van Mierlo in het blauwe shirt.

Birmingham City stadion club

3. West Bromwich Albion

West Bromwich Albion werd opgericht door werknemers van Salter’s Spring Works , een fabrikant van weegschalen. In de hele clubgeschiedenis speelde West Brom meer dan negentig seizoenen op het hoogste niveau, maar dat niet zonder mindere periode. In 1991 zakte de club bijvoorbeeld weg tot aan de derde klasse. In de jaren ‘2000 speelde WBA afwisselend in de Premier League en het Championship. Van 2010 tot 2017 was de club zeker van een plek op het hoogste niveau, maar vervolgens zakte West Brom toch weer terug naar het Championship, waar het in 2019-2020 onder leiding van manager Slaven Bilić meedoet om de bovenste plekken.

Op de erelijst van West Brom staat één keer het kampioenschap van Engeland en vijf FA Cups. In de historie van de club passeerden een hoop Nederlanders de revue: Martin Jol, Richard Sneekes, Jeroen Boere, Fernando Derveld, Ryan Donk, Fabian de Freitas, Sherjill MacDonald, Shelton Martis, Andwelé Slory, Joost Volmer, Gianni Zuiverloon.

West Bromwich Albion stadion

Second City derby: Aston Villa – Birmingham City

Aston Villa en Birmingham City speelden in 1879 voor het eerst tegen elkaar op een hobbelig veld in het stadion Muntz Street, omringd door weilanden. Aan de kant konden 10.000 mensen staan en later met houten tribunes 30.000, maar in 1906 werd het stadion te klein bevonden. St Andrew’s Stadium werd in gebruik genomen, het stadion waar Birmingham City nog altijd speelt. Aston Villa speelt zo’n 4 kilometer verderop in het Villa Park.

In 1963 speelden de aartsrivalen de finale van de League Cup. Birmingham won over twee wedstrijden en veroverde zijn eerste hoofdprijs. In de jaren ’80 werd Villa na de Europacup-winst door de buren met beide benen op de grond gezet met een 4-0 nederlaag in de derby.

De derby tussen Aston Villa en Birmingham werd in het verleden regelmatig ontsierd door ongeregeldheden tussen de supportersgroepen. Er is daarom besloten om de wedstrijden rond lunchtijd in te plannen en problemen met dronken voetbalsupporters in te perken. Het laatste incident dateert uit maart 2019 toen een Birgmingham-fan het veld opkwam en Villa-captain Jack Grealish aanviel met een klap op zijn achterhoofd. Grealish scoorde bij het vervolg van de wedstrijd het enige doelpunt.

Leandro Bacuna Aston VIlla

 

Wil je een wedstrijd in Engeland bezoeken? Wij bieden voetbalreizen aan naar verschillende clubs in de Premier League en het Championship.

 

support module equipo voetbalreizen