Waar moet je op letten wanneer je de metro in London gebruikt?

De metro is een populair vervoersmiddel in de stad London. Dit komt doordat het één van de snelste en voordeligste manieren is om je door de stad te verplaatsen. Hieronder staan 5 tips om een aangename reis te beleven in de ‘London Underground’.

1. Probeer de metro te vermijden rond spitsuren

Elke dag maken zo’n 3 miljoen mensen gebruik van de ‘The Tube’ zoals de metro in London ook wel wordt genoemd. Rond spitstijden is het daarom erg druk, de spits in London is ’s ochtends tussen half 8 en half 10 en laat op de middag tussen 5 en 7. Als je toch besluit om tijdens de spits te reizen is het soms noodzakelijk om te wachten op een volgende metro. De capaciteit van de metro is namelijk niet altijd groot genoeg om alle passagiers in één keer te vervoeren. Dit is echter niet het einde van de wereld want meestal komt er om de 5 minuten een nieuwe metro aanrijden. De exacte tijden zijn duidelijk aangegeven op de haltes.
Metro in London

2. Zorg voor verkoeling tijdens de zomermaanden

Het Londonse metrostelsel is al ongeveer 150 jaar oud en ondanks dat veel van de treinen zijn vervangen beschikken veel treinen nog steeds niet over airco. Het is in de zomermaanden en met warm weer daarom belangrijk om iets mee te nemen dat zorgt voor verkoeling. Een flesje water is bijvoorbeeld altijd handig om mee te nemen wanneer je de metro in London neemt.

3. Maak gebruik van een Oyster Card

Een Oyster Card is vergelijkbaar met de Nederlandse OV chipkaart. Een Oyster Card is een pas die je kan opwaarderen en vervolgens kan gebruiken om te reizen met het openbaar vervoer. De pas kun je bijna voor alle openbare vervoersmiddelen gebruiken, naast de metro kan je met de pas gebruikmaken van de bus, de tram en de trein. Reizen met de Oyster Card heeft verschillende voordelen. Ten eerste hoef je niet in de rij te gaan staan voor een loket om een kaartje te kopen, dit zorgt ervoor dat je veel tijd bespaart. Ten tweede is het goedkoper om de Oyster Card te gebruiken dan om steeds losse kaartjes te kopen, losse kaartjes kosten gemiddeld bijna £5 per rit terwijl dit met de Oyster Card iets meer dan £2 pond is. Zorg er wel voor dat je steeds in-en uitcheckt om boetes te voorkomen!
Oyster Card

4. Kijk uit voor zakkenrollers

Net als in elke grote stad lopen er in London veel zakkenrollers rond. Om je spullen veilig te houden is het dus belangrijk om goed op te blijven letten en je spullen ten alle tijden in het zicht te houden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je portemonnee niet in je kontzak zit maar bewaar deze in de voorste zakken van je broek of in je tas. Verder is het niet slim om je rugzak op je rug te houden wanneer het erg druk is, er kan dan namelijk zomaar iets uitgehaald worden zonder dat je iets doorhebt.

5. Let op de gedragsregels

Er zijn verschillende gedragsregels waar je op moet letten wanneer je de metro in London gebruikt. Ten eerste moet je rechts aanhouden op de trap, door rechts aan te houden kunnen andere passagiers er makkelijk langs en dit voorkomt onnodige irritaties. Ten tweede is het gebruikelijk om andere reizigers de metro eerst uit te laten voordat je zelf instapt, evenals regel 1 is dit ook voornamelijk om irritatie te voorkomen. Ten slotte is het normaal om je zitplaats af te staan aan zwangere vrouwen, veel vrouwen dragen zelfs een button met de tekst ‘baby on board’.
Baby on board badge

Hieronder is alvast een kaart weergegeven die je kunt bestuderen voordat je gebruik gaat maken van de metro.
Plattegrond metro
In zone 1 en 2 zijn de meeste toeristische trekpleisters te vinden. Onder andere Madame Tussauds, Tower Bridge en het bekende reuzenrad The London Eye zijn te vinden binnen deze zones.

Met deze tips op zak zul je zeker een aangename voetbalreis beleven in London, met gebruik van de London Underground!