De top 3 van scheidrechterblunders.

Wie wil nu tegenwoordig een scheidsrechter zijn? Over het algemeen doe je het nooit goed, word je voor van alles uitgemaakt door 22 spelers, twee coaches en een heel stadion vol mensen volledig overtuigd dat je een verkeerde beslissing neemt. Dit is natuurlijk oneerlijk, tenzij de beslissing echt verkeerd is.

Graham Poll (Kroatië – Australië)

Drie gele kaarten geven voordat je iemand van het veld afstuurt. Dit is natuurlijk een fout die bijna nooit voorkomt, behalve voor de arme Graham Poll. De scheidsrechter die op weg was om de finale van het WK voetbal 2006 te fluiten. De scheidsrechter uit Engeland gaf in de laatste groepswedstrijd tussen Kroatië en Australië voetballer Josip Šimunić 3 keer geel voordat hij hem van het veld afstuurde. Blijkbaar is het leiden van een wedstrijd toch niet zo simpel als 1-2-3.

Ali Bin Nasser (Engeland – Argentinië, 1986)

Misschien wel de meest bekende fout van allemaal. De ‘hand van god’ van Diego Maradona. Het stond 0-0 in de wedstrijd tussen Engeland en Argentinië, Maradona accelereerde plotseling en ging de één twee aan met Jorge Valdano, de bal sprong hoog op in de lucht. Maradona en Shilton (de Engelse goalie) sprongen beiden voor de bal, de Argentijn won dit duel en de bal rolde zachtjes in het net.  De alarmbellen hoorden bij de scheidsrechter te rinkelen, omdat ‘Pluisje’ duidelijk kleiner was dan Shilton. Maar de Tunesische scheidsrechter keurde de goal goed, ondanks het grote protest van de Engelse spelers.

Felix Brych (Hoffenheim v Bayer Leverkusen, 2013)

Eén van de meer vergeefbare, maar zeer merkwaardige fout van een scheidsrechter is die van Felix Brych en de ‘Phantom Tor’. Bayer Leverkusen speler Stefan Kiessling kwam tijdens de corner hoog boven de Hoffenheim verdediging uit waarna hij richting goal kopte. Dit leek op een standaard goal vanuit een corner. De bal lag achterin het netje en de scheidrechter keurde de goal goed, zelfs de spelers van Hoffenheim liepen naar de middencirkel om de aftrap te nemen. Echter bij het kijken van de herhaling bleek de bal in het zijnet te belanden en via een gat in het net binnen te vallen. Dit was onmogelijk voor Brych om met het blote oog waar te nemen. Het was dus niet echt een fout, maar het blijft een zeer merkwaardige goal.