Het nieuwe Tottenham Hotspur Stadium heeft alles wat een stadion nodig heeft: de modernste faciliteiten, aandacht voor de historie van de club en ruimte voor de fans om een geweldige sfeer te creëren. In de rubriek ‘Stadion van de week’ beginnen we met de nieuwste voetbaltempel van Engeland.

Na 118 jaar op White Hart Lane is Tottenham Hotspur verhuisd naar een nieuw stadion. Nou ja, verhuisd… het nieuwe Tottenham Hotspur Stadium staat op dezelfde grond als het oude stadion. In april 2019 speelde de club hier haar eerste wedstrijd, elf jaar nadat de plannen voor een nieuw stadion bekend werden gemaakt. Son Heung-min scoorde de eerste officiële goal tegen Crystal Palace.

“De eerste keer dat ik het veld opliep kreeg ik kippenvel van het gezang van de fans.”
– Son Heung-min, na de eerste wedstrijd in het nieuwe stadion.

New Tottenham Hotspur Stadium London

State of the art: alle voorzieningen zijn aanwezig

Het Tottenham Hotspur Stadium is state of the art, het is van alle gemakken voorzien. De spelers hebben hun eigen restaurant, lounge, kinderopvang en zwembad. Voor de fans zijn er 65 kraampjes voor eten en drinken, een bakkerij, een bierbrouwerij en een nieuw tapsysteem dat 10.000 pintjes per minuut kan serveren. De bar The Goal Line is met 65 meter de langste bar in Europa.

Er zijn twee Sky Lounges op de hoogste verdiepingen en de Skywalk, veertig meter boven het veld, biedt een prachtig uitzicht over Londen. Je kan hier zelfs abseilen naar beneden. Binnenin de arena hangen beeldschermen van 325 vierkante meter, de grootste schermen in stadions van Europa. In totaal zijn er bijna 1800 videoschermen aanwezig in het stadion. Het grasveld kan worden weggeschoven zodat er een veld voor American Football tevoorschijn komt, waarop de NFL wedstrijden gaat organiseren.

De totale kosten voor dit alles? 1,16 miljard euro. Daarmee is Tottenham Hotspur Stadium het duurste stadion in Europa.

New Tottenham Hotspur Stadium

The Wall of Sound: geïnspireerd door Borussia Dortmund

Van de 62.062 toeschouwers zitten sommigen niet verder dan vijf meter van de achterlijn. Zo dicht mogelijk op het veld, zoals het hoort in een Engels stadion. Achter het doel staat een imposante tribune van 34 meter hoog, de grootste van Groot-Brittannië met ruimte voor 17.500 supporters. The Wall of Sound, zoals deze tribune wordt genoemd, is geïnspireerd op de Gelbe Wand van Borussia Dortmund en vormt de hartslag van het stadion. Tottenham heeft bij de vormgeving gekeken naar de akoestiek in concerthallen, waardoor de fans maximaal lawaai kunnen maken en iedereen meenemen in de sfeer.

Standbeeld beschadigd door kogels van Gascoigne

Een stukje historie van het oude White Hart Lane is meegenomen in het nieuwe stadion. Bouwmaterialen en cement van de oude thuishaven zijn opnieuw gebruikt en bakstenen van de tribunes zijn verwerkt in een bar. Het mooiste overgebleven relikwie staat bovenop de South Stand: een 4,5 meter groot standbeeld van een haan. De haan staat symbool voor Tottenham Hotspur, omdat de naamgever van de club, Henry Percy, van hanengevechten hield. Zijn bijnaam was Henry ‘Hotspur’, dat doldriftig betekent.

Het beeld is een replica van de haan die sinds 1909 op het dak van White Hart Lane stond. Maar ook bij deze replica hoort een mooi verhaal. Er zitten namelijk kleine beschadigingen op het beeld, die zouden zijn ontstaat tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit verhaal werd ontkracht toen iemand getuigde dat hij Paul Gascoigne, de legendarische middenvelder van Spurs, zowel gek als geniaal, met een luchtgeweer op het beeld had zien schieten.

Groot stadion, maar intieme voetbalsfeer

Waar een nieuw stadion vaak gemende reacties en gevoelens van nostalgie naar boven brengt, zijn de supporters erg tevreden met hun nieuwe Tottenham Hotspur Stadium, dat later mogelijk een sponsornaam krijgt. De club is trouw gebleven aan de wijk en zijn historie en heeft die zaken gecombineerd met een moderne wedstrijdbeleving. De faciliteiten en het comfort passen bij een stadion uit de 21ste eeuw. De architecten van het stadion hebben ondanks de grootte van het geheel een intieme voetbalsfeer gecreëerd waar de supporters van Tottenham en liefhebbers van over de hele wereld decennialang van kunnen genieten.

Wil je een wedstrijd bezoeken in dit stadion? Bekijk hier ons aanbod van voetbalreizen naar Tottenham Hotspur.