Sevilla is de geboorteplaats van Flamenco muziek, een stad met een prachtig historisch centrum, veel tapas-restaurants én twee voetbalclubs: Sevilla CF en Real Betis. Sevilla is de meest succesvolle van de twee. De rood-witten vierden veel successen in Estadio Ramón Sánchez-Pizjuán, deze week ons Stadion van de Week.

Het stadion van Sevilla opende in 1958 met de beladen derby tegen Real Betis. In de ‘Derbi Sevillano’ staat de eer van de provincie Andalusië op het spel. Beide supportersgroepen staan bekend om hun fanatisme en in de onderlinge strijd komt alle passie en rivaliteit eruit. De spelers worden buiten het stadion opgewacht door fans met fakkels, vuurwerk en gezang. In het stadion is de sfeer gespannen voor de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. De twee supportersgroepen gaan op de tribunes vocaal de strijd aan en de teams vechten op het veld om de overwinning. De winnaar juicht, de verliezer baalt. Zo ging het bij de eerste derby in Estadio Ramón Sánchez-Pizjuán in 1958 en zo gaat het in 2020 nog.

Estadio Ramón Sánchez Pizjuan

De snoeptrommel

Estadio Ramón Sánchez-Pizjuán is vernoemd naar de oud-voorzitter die het bouwproject van het stadion leidde, maar door zijn plotselinge overlijden zag hij het nooit af. Net als het legendarische stadion van Boca Juniors wordt Estadio Ramón Sánchez-Pizjuán ook wel ‘La Bombonera’ genoemd, ‘de snoeptrommel’, vanwege de enigszins vierkante vorm. Het stadion heeft alleen boven de hoofdtribune een kleine overkapping. Verder is het niet overdekt, wat prima kan in het zonnige zuiden van Spanje.

Aanvankelijk had het stadion een capaciteit van meer dan 60.000 toeschouwers, maar door nieuwe UEFA-regels in de jaren ‘90 mochten er alleen nog maar zitplaatsen zijn. Tegenwoordig passen er 43.000 mensen in. In 2015 werd het stadion van binnen en buiten gerenoveerd, met onder meer LED-verlichting en vernieuwde kleedkamers.

Estadio Ramón Sánchez-Pizjuán

Europa League-successen

Sevilla is een subtopper in Spanje, die eenmaal in haar historie landskampioen werd. De laatste jaren behaalde club vooral succes in de Europa League. In 2006 en 2007 won Sevilla tweemaal op rij de UEFA Cup met spelers als Luis Fabiano, Dani Alves, Jesús Navas en Frederic Kanouté. In 2014 herhaalde de club uit de belangrijkste stad van Zuid-Spanje dit kunststukje in de Europa League. Onder coach Unai Emery werd de Europese competitie zelfs drie keer achter elkaar gewonnen: in 2014, 2015 en 2016. Sevilla is de enige club die dit heeft gepresteerd.

Sevilla fan

Talisman voor de Spaanse ploeg

Voor de Spaanse nationale ploeg heeft het stadion van Sevilla altijd geluk gebracht. De Spanjaarden verloren nog nooit een interland in Estadio Ramón Sánchez-Pizjuán. Tussen 1961 en 2015 werden hier 25 interlands gespeeld, waarvan er twintig werden gewonnen en vijf gelijkgespeeld. Het stadion van Sevilla kolkt bij de wedstrijden van de nationale ploeg net zo erg als bij de thuiswedstrijden van de club.

Naast de interlands van Spanje zijn er meer belangrijke wedstrijden gespeeld in Estadio Ramón Sánchez-Pizjuán. In 1982 vonden er twee WK-wedstrijden plaats, waaronder de halve finale tussen Duitsland en Frankrijk. Vier jaar later werd de Europa Cup 1-finale tussen Steaua Boekarest en FC Barcelona in dit stadion gespeeld.

Estadio Ramón Sánchez-Pizjuán

Dromen van nieuw Europees succes

In 2021 wordt de finale van de Europa League in Estadio Ramón Sánchez-Pizjuán gespeeld. De fans van Sevilla dromen ervan om de Europese beker nog een keer te winnen, dit keer in hun eigen stadion. De Nederlandse spits Luuk de Jong kan mogelijk bijdragen aan nieuw succes. Hij werd in de zomer van 2019 samen met zestien andere spelers naar Sevilla gehaald. In november scoorde De Jong de winnende goal in de derby tegen Real Betis, waardoor Sevilla de belangrijkste wedstrijd van dit seizoen in ieder geval won. Sevilla staat momenteel op de derde plek in La Liga, nadat het voetbal is stilgelegd vanwege de coronacrisis.

Sevilla is een prachtige bestemming met twee mooie voetbalclubs. Een ideale bestemming voor jouw voetbalreis, wanneer het voetbal in Spanje weer wordt hervat.