De beste spelers, een goed gevulde prijzenkast en supporters over de hele wereld. Real Madrid is een van de grootste clubs in het voetbal en heeft een stadion dat bij die status past: Estadio Santiago Bernabéu. Een imposant stadion waar veel historie is geschreven.

“Santiago Bernabéu is het beste stadion waar ik gespeeld heb.
Ik geniet van elke seconde op het veld.”
– Luka Modrić, speler van Real Madrid.

Bernabeu-buitenkant

Santiago Bernabéu reikt tot aan de hemel

Estadio Santiago Bernabéu ligt in het hart van Madrid. Het 45-meter hoge stadion torent uit boven de appartementen die eromheen staan. Als je vanaf de metrohalte Santiago Bernabéu richting het stadion loopt en vanaf de grond naar het dak van het stadion kijkt, lijkt er geen einde te komen aan het imposante gebouw. Het huis van Real Madrid reikt tot aan de hemel.

Aan de binnenkant is Santiago Bernabéu net zo imposant, vooral tijdens wedstrijden wanneer 81.044 supporters hun club vol passie aanmoedigen. De Madridistas zingen hun team negentig minuten lang toe, reageren op iedere kans en tackle en laten het stadion koken, aangewakkerd door hun Spaanse temperament.

real madrid fans

Waarom heet het stadion Santiago Bernabéu?

Het stadion van Real Madrid is vernoemd naar voormalig president Santiago Bernabéu, die de club naar de wereldtop bracht. Nadat hij eerst als speler, aanvoerder, technisch directeur en hoofdtrainer bij de club actief was, werd hij in 1943 voorzitter van De Koninklijke. Onder zijn leiding werd het huidige stadion van Madrid gebouwd, dat eerst Nuevo Estadio Chamartín heette, het vorige stadion.

President Bernabéu richtte de club opnieuw in en trok grote spelers aan zoals Alfredo Di Stéfano en Ferenc Puskás. In de jaren 1950 groeide Real Madrid uit tot de beste club van Europa. De Spanjaarden wonnen vijf keer op rij de Europa Cup 1, de voorloper van de Champions League. Die prestatie is tot op de dag van vandaag ongeëvenaard. In de 35 jaar waarin Bernabéu voorzitter was, werd Real Madrid ook zestien keer landskampioen. Bernabéu vervulde de functie tot zijn overlijden in 1978 en wordt herinnerd doordat het stadion zijn naam draagt.

Bernabeu binnenkant

Bijzondere wedstrijden op dit veld

De individuele acties van Cristiano Ronaldo, de technische hoogstandjes van Zinédine Zidane en de doelpunten van Alfredo Di Stéfano. De seizoenkaarthouders van Real Madrid zijn door de jaren heen enorm verwend. Op het veld van Santiago Bernabéu is meerdere keren historie geschreven. Bijvoorbeeld toen Real Madrid de Europa Cup 1 van 1957 won, in het eigen stadion en onder toeziend oog van 125.000 bezoekers.

In 1964 won Spanje de EK-finale in Bernabéu en in 1982 vierde Italië hier de titel van het WK. In 2010 mocht Wesley Sneijder op dit veld de Champions League-trofee omhoog houden namens Internazionale, na een gewonnen finale tegen Bayern München.

Een van de meest opvallende wedstrijden van Real Madrid is de 10-2 overwinning op stadsgenoot Rayo Vallecano in 2015. Na een 1-2 achterstand scoorde Gareth Bale vier keer, Karim Benzema drie keer en Cristiano Ronaldo twee keer.

Cristiano Ronaldo Bernabeu

Abu Dhabi Bernabéu?

Bij de beste club van de wereld, hoort het beste stadion van de wereld. Dat is precies de ambitie van de huidige voorzitter Florentino Pérez. In 2019 is de renovatie van Santiago Bernabéu van start gegaan. Het stadion krijgt een uitschuifbaar dak en gaat er aan de buitenkant wezenlijk anders uitzien. Ook komen er nieuwe winkels, restaurants, een dakterras en binnenin het stadion een 360 graden beeldscherm. Tijdens de verbouwing, die in 2023 klaar zal zijn, blijft Real Madrid in Santiago Bernabéu spelen.

Mogelijk verandert in de nabije toekomst de naam van het stadion. Voorzitter Pérez wil meer inkomsten generen door een sponsornaam toe te voegen. Zo werd er in de wandelgangen al gesproken over Abu Dhabi Bernabéu. De commerciële gekte in het voetbal gecombineerd met de historie van de club.

Dertien Champions League-bekers

Real Madrid heeft een rijke historie en laat dat in het stadion graag zien. In het museum van Santiago Bernabéu staan alle prijzen uit de clubhistorie netjes gepresenteerd, met als hoogtepunt de dertien veroverde Champions League-bekers. Fans van over de hele wereld komen naar het stadion om tijdens een tour op de foto te gaan met de belangrijkste trofeeën. Verder krijg je als bezoeker een kijkje in de kleedkamer, mag je bij het veld lopen en krijg je in het museum ‘Best Club in History’ nog eens te horen waarom Real Madrid, naar eigen zeggen en volgens veel voetbalfans, de beste club ter wereld is.

Champions League bekers Real Madrid

Als eerste op de hoogte zijn van nieuwe voetbalreizen naar de Primera División? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.