Met vlaggen en vuurwerk probeert elke tribune in Parc des Princes het meeste lawaai te maken en PSG naar de overwinning te schreeuwen: “Allez Paris Saint-Germain!” Het stadion van PSG is een nationaal monument van Frankrijk en deze keer ons Stadion van de Week.

Parc des Princes is een stadion met een innovatieve architectuur, een perfecte akoestiek en een intense sfeer tijdens wedstrijden. Van alle clubs in Frankrijk heeft Paris Saint-Germain de meeste supporters en de Parijzenaren zijn zeer fanatiek. Bij wedstrijden van PSG komt het gezang uit alle hoeken, want op elk van de vier tribunes zit een andere supportersgroep. De Ultras bouwen een feestje achter het ene doel en de fanatieke fans achter het andere doel zingen hun eigen liederen. Soms zingen ze samen of om de beurt. Het zorgt voor een intense wedstrijdsfeer, uniek om mee te maken.

Parc des Princes

Park van het Franse koningshuis

Op de locatie van het stadion van PSG hebben eerder twee andere stadions gestaan. Het eerste Parc des Princes werd geopend in 1897. In het zestiende arrondissement van Parijs lag een park dat werd gebruikt door de koninklijke familie, die het gebied de naam Parc des Princes gaven. In 1932 werd het stadion vervangen door een groter exemplaar met ruimte voor 38.000 bezoekers en een overkapte tribune. Hier werden onder anderen wedstrijden gespeeld voor het WK van 1938 en ook finishes van de Tour de France georganiseerd.

Het huidige Parc des Princes werd vanaf de grond af aan opgebouwd en geopend in 1972. Voor die tijd was het een innovatief stadion met lichtsystemen in het dak en een geweldige akoestiek, wat het stadion de bijnaam ‘De doos van geluid’ opleverde. Alle supporters zitten binnen 45 meter van het veld en hebben een uitstekend zicht op de wedstrijd. De buitenkant van het stadion is van beton en  wordt ondersteund door grote betonnen palen, de ribben van het stadion.

Tot 1998 was ‘Le Parc’ het nationale stadion van Frankrijk. De finales van de Coupe de France werden hier gespeeld, net als enkele Europese clubfinales. In 1984 werden ‘Les Blues’ hier Europees kampioen door Spanje in de finale te verslaan. In 1998 was het een van de stadions voor het WK bij de mannen en in 2019 voor het WK bij de vrouwen.

Van Ligue 2 naar Neymar

Paris Saint-Germain speelde in 1973 haar eerste wedstrijd in dit stadion. In deze promotiewedstrijd won de club van de stadsrivaal Red Star, waarna PSG een plek veroverde in de Ligue 1. Op het hoogste niveau werd de club uit de Franse hoofdstad tot 2011 twee keer landskampioen. In dat jaar werd PSG overgenomen door Qatar Sports Investments en inmiddels staan er negen titels op de erelijst. De nieuwe eigenaren hebben veel geïnvesteerd in PSG en kochten grote spelers als Javier Pastore, Zlatan Ibrahimović en Neymar. In 2015 en 2016 won PSG twee keer op rij alle vier de nationale prijzen.

PSG fans

Nieuwe realiteit voor de fans

Voor het EK van 2016 werd het Parc des Princes uitgebreid naar 51.000 stoelen. Er werden twee rijen toegevoegd aan de tribunes en er kwamen meer skyboxen en luxe plekken. Ook werden de kleedkamers onder handen genomen om de topspelers van deze tijd de beste faciliteiten te bieden. In de toekomst wil PSG het stadion uitbreiden naar 60.000 stoelen om als club nog groter te kunnen worden.

Voor de fans van PSG is een nieuwe realiteit aangebroken. Op de historische grond van Parc des Princes staat een modern stadion, waarin grote spelers als Neymar hun kunsten vertonen. De investeerders van PSG hebben grote ambities. De club wil ieder jaar meedoen met de grootste club van Europa en jaagt het hoogste doel na: de Champions League-trofee naar Parc des Princes halen.

PSG stadion