Bayern München pakt de zaken altijd groots aan, en dat geldt zeker ook voor het stadion. De Allianz Arena is het enige stadion ter wereld dat van de buitenkant volledig verlicht kan worden. Deze week is de lichtbaken van Bayern ons Stadion van de Week.

Iedere thuiswedstrijd van Bayern München zit de Allianz Arena vol tot aan het laatste stoeltje. De 75.000 plekken worden steevast bezet door de fanatieke fans uit Beieren en de jaarlijks 40 miljoen toeristen die de meest succesvolle club van Duitsland willen zien spelen. Vooral tijdens het Oktoberfest en wedstrijden tegen rivalen als FC Nürnberg en Borussia Dortmund is de sfeer levendig. Voorafgaand aan iedere wedstrijd zingen de supporters het nummer ‘Stern des Südens’ (‘Ster van het Zuiden’) om hun liefde te verklaren aan de club uit Zuid-Duitsland.

fc-bayern-munchen

Lichtshow aan de buitenkant

Door de bijzondere bouwconstructie is de Allianz Arena met veel dingen vergeleken. Sommigen zien er een marshmallow in, anderen een witte zwemband, een opblaasboot of een autoband. De witte vlakken op de buitenkant zijn kussens, gevuld met lucht en te verlichten met verschillende kleuren. Als FC Bayern München thuis speelt, is het stadion rood belicht. Wanneer ze het opnamen tegen 1860 München, dat tot 2017 ook in de Allianz Arena speelde, was de ene helft rood en de andere helft blauw. Het is zelfs mogelijk om dynamische lichtshows met veel kleuren te tonen, maar op verzoek van de politie van München wordt het bij enkele kleuren gehouden, omdat bestuurders op de snelweg langs het stadion afgeleid raakten en ongelukken veroorzaakten.

Bayern München en TSV 1860 München speelden tot 1972 in het Grünwalder Stadion. In dat jaar werd er een nieuw stadion opgeleverd voor de Olympische Spelen: het Olympiastadion, met een capaciteit van 69.000 toeschouwers. Beide clubs speelden hier tot 2005, toen ze samen verhuisden naar de nieuwe Allianz-Arena. Het stadion draagt de naam van sponsor Allianz AG, een Duitse verzekeringsmaatschappij. Ook stadions elders ter wereld hebben de naam Allianz gekregen, bijvoorbeeld Allianz Stadium van Juventus, Allianz Riviera van OGC Nice en Allianz Parque in Sao Paulo van Palmeiras.

1860 München moest het stadion in 2017 noodgedwongen verlaten door financiële problemen en de degradatie naar de amateurs. De tweede club uit München speelt nu weer in het oude Grünwalder Stadion.

allianz-arena

Grootste parkeergarage van Europa

Bayern München is wereldwijd een grote club en dat is terug te zien in het stadion. Zo is het museum in het stadion het grootste clubmuseum in Duitsland, met maar liefst drieduizend vierkante meter aan oppervlakte. De parkeergarage in het stadion is zelfs de grootste van Europa met 11.000 plaatsen.

De Allianz Arena is een van de modernste stadions van Europa, maar toch is er al volop voetbalgeschiedenis geschreven. In 2006 werden hier zes WK-wedstrijden gespeeld, waaronder de openingswedstrijd Duitsland – Costa Rica en de halve finale Portugal – Frankrijk. De Allianz Arena staat ook op de lijst van stadions voor het EK van 2020, dat is uitgesteld tot 2021.

Allianz-Arena

Champions League-finale in eigen huis

In 2012 was de Allianz Arena het podium van de finale van de Champions League. Bayern München nam het in de eindstrijd op tegen Chelsea. Een unicum, want nooit eerder speelde een club de CL-finale in het eigen stadion. Helaas voor de aanwezige fans van Bayern ging Chelsea er met de beker vandoor.

Het jaar erop won Bayern de Champions League wel door op Wembley te winnen van rivaal Borussia Dortmund. Arjen Robben maakte in de laatste minuut van de reguliere speeltijd het winnende doelpunt. De vleugelaanvaller is een van de vele Nederlanders die onder contract stonden bij Bayern München. Louis van Gaal was er tussen 2009 en 2011 coach en drie andere Nederlanders speelden vanaf 2005 namens Bayern in de Allianz Arena: Roy Makaay, Mark van Bommel en Edson Braafheid. Makaay scoorde in 2007 op dit veld de snelste goal in de Champions Legue ooit. Na elf seconden schoot hij al raak in de achtste finale tegen Real Madrid. Dat record staat dertien jaar later nog altijd in de boeken.

allianz-arena-outside

In 2018 kreeg het stadion een make-over, waarbij het logo van Bayern in de tribunes werd verwerkt, de trappen rood zijn geverfd en er door het hele stadion foto’s van de clubhistorie werden geplaatst. Met dit stadion kan de Duitse topclub nog jaren vooruit.

Wil je op reis naar de meest succesvolle club van Duitsland? Als de bal weer rolt, zorgen wij ervoor dat jij Bayern München live ziet spelen.