Vorig jaar presteerde Leicester City het onmogelijke door kampioen te worden in de Premier League. In Duitsland ligt RB Leipzig momenteel op koers om eenzelfde sprookje te herhalen. De club is nog ongeslagen en gaat momenteel fier aan kop in de Bundesliga. RB Leipzig, nog nooit van gehoord? Dat kan kloppen. De club speelde zeven jaar geleden nog op het vijfde niveau in Duistland en promoveerde vorig seizoen naar de Bundesliga. Wat weten we van deze club uit de voormalige DDR? En hoe is deze bizarre opmars tot stand gekomen?

RB-Leipzig-Team-Juichende-Spelers

Meest gehate club in Duitsland
In Duitsland hecht men veel waarde aan voetbaltradities. RB Leipzig is hier in alles het tegenovergestelde van. Red Bull nam (kocht) in 2009 de licentie van SVV Markranstädt over en zodoende kon het nieuwe ‘speeltje’ RB Leipzig in de vijfde klasse van start gaan. Hoewel de club officieel als RasenBallsport Leipzig door het leven gaat, is voor iedereen duidelijk waar ‘RB’ echt voor staat.. De bijnaam van de club is dan ook ‘Die Roten Bullen’. Deze commerciële aanpak levert veel weerstand op in de traditionele Duitse voetbalwereld.

Duidelijke voetbalfilosofie
Red Bull-oprichter Dietrich Mateschitz is fervent sportliefhebber en heeft met RB Leipzig een duidelijk doel voor ogen.  Er wordt niet zomaar met geld gesmeten (oliesjeiks lezen jullie mee), maar er worden gerichte aankopen gedaan en geïnvesteerd in de jeugd. Met de twee zomeraanwinsten Naby Keïta en Timo Werner is de selectie dit seizoen nog sterker geworden. Wil je daadwerkelijk een rol spel in het huidige voetbal, dan heb je geld nodig én moet je investeren in de toekomst. Het commerciële Red Bull weet dit maar al te goed.

Energieke combinatie sponsor en beleid
De nieuwe trainer Ralph Hasenhüttl past ideaal in het plaatje van Red Bull. Zijn speelwijze is gedurfd en fris, combineer dit met de flair van Red Bull en je hebt een van de meest interessante teams in de Bundesliga. De architect achter dit alles is Ralf Rangnick. Hij speelt sinds 2012 een grote rol in het beleid als sportief directeur. Er is een herkenbare speelstijl en ruimte voor ontwikkeling van jong talent, waar Red Bull in meerdere takken van sport om bekend staat.

De verwachtingen
RB Leipzig wordt in Duitsland nog steeds met argusogen bekeken. Echter is de club juist een voorbeeld wat je kunt bereiken met een duidelijk doel en verantwoorde investeringen. In zeven jaar tijd van de vijfde divisie naar de Bundesliga is een ongekende prestatie. Als de komende zeven jaar net zo voorspoedig verlopen, kan RB Leipzig zomaar op lange termijn realiseren waar investeerders in Gelsenkirchen, Leverkusen en Wolfsburg al jaren naar streven; Bayern München van de troon stoten…