Een glimlach van oor tot oor, quasinonchalant knipoogje naar de camera en een vriendelijke groet naar de socios. De eerste stappen van Jasper Cillessen in voetbaltempel Camp Nou zijn een feit. Het gaat vanavond echt gebeuren, zijn debuut voor FC Barcelona. De nuchtere Groesbeker leeft momenteel zijn droom. Tussen alle wereldsterren wellicht een vreemde eend in de bijt (Jasper wie?), maar als het aan de 27-jarige sluitpost ligt komt hier snel verandering in. De omstandigheden voor zijn debuut zijn perfect; heerlijk weer, prima grasmat en promovendus Alavés in de rol van figurant. De enige vraag die rest is hoeveel er gewonnen gaat worden. Maar voetbal blijft voetbal. En de avond liep helaas niet zoals gehoopt voor Cillessen…

Barça zonder sterspelers
De thuiswedstrijd tegen Alavés is niet meer dan een tussendoortje voor de spelers, over drie dagen wacht alweer de Champions League. Een snelle blik op de opstelling bevestigt deze vermoedens. Geen Messi. Geen Suárez. Geen Iniesta. Voor ons zitten vier mannen gehuld in Argentijns tenue. Alleen voor hen al hoop je dat Messi nog invalt. Heel het stadion, supporters uit alle uithoeken van de wereld, hopen vanavond nog een glimp te mogen opvangen van Leo. Toch bijzonder wat een voetballer kan losmaken bij de fans.

Goed, terug naar de wedstrijd. Deze begint weinig veelbelovend, Barcelona oogt ongeïnspireerd en inspiratieloos. Alavés ruikt bloed. Kunnen zij stunten vanavond? Het antwoord volgt vlak voor de pauze. Een voorzet van rechts wordt ingetikt door de Braziliaanse spits van Alavés en laat Cillessen kansloos. 0-1 bij rust. De Baskische club blijkt toch redelijk te kunnen ballen en kruipt uit de rol van figurant. Is er dan toch een hoofdrol voor hen weggelegd vanavond?

Blog Barca

Messi Messiii

Meteen na rust komt Barcelona op gelijke hoogte door een doelpunt van Mathieu. Dan volgt het hoogtepunt van de avond; Messi begint aan zijn warming-up, klaar om het team en de fans uit hun lijden te verlossen. Messiii, Messiii galmt door het hele stadion. De populariteit van de Argentijn kent letterlijk en figuurlijk geen grenzen. Helaas mag zijn inbreng niet baten en Alavés komt op een 1-2 voorsprong. Barcelona is niet meer bij machte de achterstand om te buigen en na negentig minuten zijn wij getuige van een ‘historische’ avond. Ja, het staat er echt: Barcelona – Alavés 1-2. Een rampzalig debuut voor Jasper Cillessen.

Gemoedelijke sfeer in Camp Nou
Hoewel de uitslag niet meezit, weerhoudt dat ons er niet van om van de sfeer en het stadion te genieten. Van de buitenkant heb je niet gelijk door hoe immens groot het stadion is. Camp Nou biedt plaats voor ruim 99.000 toeschouwers (ja, bijna twee keer De Kuip zie ik je denken…) en is hiermee het grootste voetbalstadion van Europa. De sfeer voor, tijdens én na de wedstrijd is gemoedelijk en sportief. Zelfs na de nederlaag lopen de supporters van Barcelona en Alavés gewoon door elkaar. Mooi dat dit nog kan! Dit maakt een bezoek aan Barcelona dan ook prima toegankelijk voor kinderen. Naast dat het natuurlijk hét perfecte vriendenweekend is!

Tip: Camp Nou wordt de komende jaren grondig gerenoveerd, beter bekend als project ‘Nou Camp Nou’. Het wordt een ultramodern voetbalstadion dat plaats moeten bieden aan 105.000 toeschouwers. Geplande einddatum: seizoen 2020-2021. Wil je het authentieke Camp Nou nog meemaken? Wees er dan snel bij!

Stadiontour Barcelona
Een stadiontour mag zeker niet ontbreken bij een voetbalreis naar Barcelona. Bezoek de persruimte, de mixed zone en de kleedkamer van de gasten (de Barcelona kleedkamer is helaas verboden terrein). Loop daarna door de spelerstunnel naar buiten, zie het stadion opdoemen en waan je voor even een echte wereldster! Ook het museum is indrukwekkend en geeft je een goed beeld van de rijke geschiedenis. Na de tour kom je ‘toevallig’ weer uit in de Barcelona Megastore. Het is dan ook moeilijk om de verleiding te weerstaan en zonder voetbalshirt thuis te komen…

Més que un club
Kortom, een voetbalreis naar Barcelona moet je eens in je leven hebben meegemaakt. Zeker nu Camp Nou nog in originele staat is, de beste voorhoede ter wereld (MSN) er zijn kunsten vertoont en Cillessen wel wat steun kan gebruiken. FC Barcelona doet haar Catalaanse slogan Més que un club (méér dan een club) alle eer aan!

Tip: Heb je een wedstrijd van de FC Barcelona op de planning? Kijk dan ook of Espanyol, de andere club uit Barcelona, een thuiswedstrijd speelt. Mooi om te combineren als je er toch bent!

Blog Barca 2