5 onbekende weetjes over de topclub Liverpool

Liverpool. De club waar Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum en de Duitse succestrainer Jürgen Klopp onder contract staan. De club van het legendarische Anfield Road. De club die, na een achterstand van 3-0 in de rust, in 2005 de Champions League finale van AC Milan won. En de club van het ‘’you’ll never walk alone’’. Tuurlijk, deze feitjes wist jij als echte voetbalkenner allang! Daarom geven wij in deze blog 5 weetjes over Liverpool die jij waarschijnlijk nog niet wist.

1. Supporters erven hun seizoenkaart

Seizoenkaarten en tickets voor Liverpool behoren tot de duurste in heel Engeland. Zo kost de goedkoopste seizoenkaart €808 en de duurste maar liefst €1025. Dit heeft alles te maken met het feit dat een groot gedeelte van de fanatieke supporters hun seizoenkaarten erft en er een wachtlijst is van meer dan 15 jaar!

Never-Walk-Alone-Liverpool

2. Justice for the ’96

Tijdens de verschrikkelijke Hillsborough-ramp op 15 april 1989 kwamen 96 voetbalsupporters om het leven. Sindsdien heeft het heel lang geduurd voordat de schuldvraag eindelijk boven water kwam. Politie en andere hooggeplaatsten gaven de supporters de schuld van het incident. Zo bleek uit in 2012 gepubliceerde documenten dat er verschillende alcoholcontroles zijn uitgevoerd bij de doden om ze zwart te kunnen maken. In april 2016 kregen de nabestaanden eindelijk gelijk. Een rechtbankjury oordeelde dat slecht politieoptreden de hoofdoorzaak was van het drama. Zo kwam er eindelijk ‘’Justice for the 96’’ en daarmee ook een einde aan de jaarlijkse herdenking op Anfield Road. Elk jaar rond de maand april wordt de memorial bij het stadion nog wel volgehangen met sjaals en spandoeken van andere clubs die op deze manier hun steun betuigen aan de overleden supporters.

Justice for the '96

3. Speciaal logo voor het 125-jarig bestaan

In de 125-jarige historie van de club is het logo meerdere keren veranderd. Het logo tot 1953 bestond uit twee Liverbirds, de vogel die symbool staat voor de stad Liverpool, geflankeerd door de Romeinse goden Neptunes en Triton. In het seizoen 1987-1988 kreeg de club voor het eerst een logo in de vorm van een schild, de vorm die tot op de dag van vandaag in gebruik is. Het huidige logo verscheen in het seizoen 1999-2000 op het tricot van de club. In het seizoen 2017-2018 werd een speciaal logo gebruikt op de door New Balance gesponsorde shirts, waarin wordt gerefereerd naar het 125-jarig bestaan van de club.

2017-2018 Logo Liverpool

4. Everton speelde eerst op Anfield Road

Say what? Ja, Everton speelde in haar beginjaren op Anfield Road! Liverpool is opgericht op 15 maart 1892 door John Houlding, maar daar was een hele goede reden voor. Houlding was eigenaar van het stadion dat toen bespeeld werd door de latere stadsrivaal Everton. Houlding had een geschil met Everton over de huur van het stadion. De gemoederen liepen zelfs zo hoog op dat Everton werd verbannen, waarop Houlding Liverpool FC oprichtte zodat het stadion een nieuwe bespeler had.

Aanrader: Het is voor jouw voetbalreis naar Liverpool ook mogelijk om een stadiontour als extra activiteit bij te boeken.

liverpool anfield

5. Meer dan 200 supportersverenigingen

De meest fanatieke supporters van Liverpool zitten elke thuiswedstrijd op The Kop, maar ook daarbuiten is Liverpool erg geliefd. De club heeft wereldwijd meer dan 200 supportersverenigingen. In Nederland zijn The Dutch Branch en de Association of Liverpool Supporters in the Netherlands bekende supportersverenigingen van Liverpool.

Supporters Liverpool FC

Zin om een wedstrijd van Liverpool te bezoeken? Wij verzorgen voor jou de complete voetbalreis met wedstrijdtickets, hotel en vlucht. Klik op de onderstaande link, bekijk alle wedstrijden van Liverpool en boek je ultieme voetbalervaring.