De supporters van Fulham klappen hun handen stuk terwijl de speaker één voor één de namen van de spelers opnoemt. Op de tribune van Craven Cottage kijken zes voetbalvrienden uit Nederland hun ogen uit. Wat een sfeer en wat een mooi stadion. Hiervoor zijn ze naar deze club in Londen gekomen.

Koen Mastemaker en vijf teamgenoten van SV Warmunda wilden een typische Engelse wedstrijd beleven en werden bij Fulham op hun wenken bediend. “Alles bij elkaar was het een top reis.”

Lees onder de foto het verslag van hun voetbalreis.

Van links naar rechts: Jasper Kortekaas, Melle de Louw, Leon van der Boon, Luuk Holverda, Koen Mastemaker, Brian van Noort.

Craven Cottage, een uniek stadion

Het stadion van Fulham, Craven Cottage, werd gebouwd in 1896 (!) en ligt aan de rivier de Thames, aan de rand van de gelijknamige wijk Fulham. Door de rode bakstenen en de klassieke bouwstijl gaat het stadion op in de huizen eromheen. “Het zou een museum kunnen zijn”, zegt Koen Mastemaker. “Vanaf de buitenkant zie je amper dat het een voetbalstadion is. De gevel ziet er prachtig uit met veel versiersels en daarbovenuit steken de lichtmasten. We gingen door erg smalle poortjes naar binnen, en ineens was daar het veld. Eromheen mooie ouderwetse tribunes voor 25.000 man. Toen we goed om ons heen keken, kregen we allemaal kippenvel.”

Craven Cottage

Vrienden maken in de supporterskroeg

De vrienden uit Warmond beginnen de wedstrijddag in de supporterskroeg The Golden Lion, waar Fulham-fans verzamelen als hun team thuis speelt. Daar maken ze al snel vrienden. “Mensen zien dat je niet Engels bent en zijn benieuwd wat je komt doen. Ze waarderen het heel erg dat je vanuit Nederland komt overvliegen om een wedstrijd van hun club te kijken. We werden met open armen ontvangen.”

In een stoet van supporters lopen de vrienden naar Craven Cottage voor de wedstrijd van Fulham tegen Preston North End. Ze hebben via Equipo Voetbalreizen mooie plekken gekregen achter het doel. “We zaten op de eerste rij en konden de spelers aanraken als we wilden. We roken het gras en hoorden de trappen tegen de bal.”

Craven Cottage binnenkant

Engelse voetbalsfeer

De supporters van Fulham zingen de hele wedstrijd door en roepen allerlei kreten naar de keeper van de tegenpartij om die uit zijn concentratie te halen. Verder valt het Koen op dat de supporters van beide clubs door elkaar zitten. “Dat zie je in Nederland niet snel, maar in Engeland kan dat gewoon. De sfeer is heel gemoedelijk.”

Het voetbal van de Championship-wedstrijd past volledig bij de Engelse stijl: veel lange ballen op de spitsen van twee meter groot. Vrije trappen worden bijna niet gegeven, de scheidsrechter laat veel doorspelen en de spelers accepteren het. “Het niveau was niet altijd even goed, maar we zaten allemaal enorm te genieten”, vertelt Koen. “In de tweede helft zaten we achter het doel waar Fulham twee keer scoorde. Iedereen ging helemaal los. We juichten samen met de fans om ons heen. Mensen vielen over elkaar heen en onbekenden gaven elkaar een high-five.”

Fulham fan

Alles bij elkaar een topreis

De wedstrijd eindigt in 2-0 en de Nederlandse bezoekers gaan met hun nieuwe vrienden van de tribune weer terug naar de kroeg. “Ze vroegen of we nog een keer terugkomen. We hebben gezegd van wel, en ik denk dat we dat alle zes graag willen. Alles bij elkaar was het een top reis.”

Stadiontour Arsenal

De volgende dag willen de vrienden nog meer zien van Londen, de voetbalhoofdstad van Europa. “Londen ademt voetbal, overal zie je stadions en lichtmasten”, zegt Leon van der Boon. “We zijn bij Chelsea geweest en hebben een stadiontour gedaan bij Arsenal. Vanuit de metro loop je zo tegen het Emirates stadion aan.” Tijdens de tour zien ze de kleedkamer, de tribunes, skyboxen en natuurlijk het veld. Ze maken overal foto’s van om hun herinneringen vast te leggen. “Het mooiste vond ik het standbeeld van Dennis Bergkamp. Bijzonder dat een Nederlander daar zo’n grote legende is.”

stadiontour Arsenal