Het was een droom die uitkwam voor de achttienjarige Lucas van Helden: een wedstrijd van Liverpool bezoeken met zijn vader Arjen. Tijdens hun voetbalreis genoten ze van de sfeer op Anfield, het voetbal en de tijd samen. Het werd een ervaring die ze nooit zullen vergeten. “Dit beleven als vader en zoon is veel waard.”

Liverpool fan

De wedstrijd staat op het punt van beginnen, de gezichten van de Liverpool-supporters staan strak van de spanning. Dan is het moment daar. De eerste klanken van ‘You’ll Never Walk Alone’ klinken en ruim 54.0000 supporters zingen het beroemde clublied mee. Het oorverdovende gezang zorgt elke thuiswedstrijd weer voor kippenvel. Ook bij Arjen en zijn zoon Lucas, die via Equipo Voetbalreizen de wedstrijd tegen Southampton bezochten. “Lucas is groot fan van Liverpool en het was een langgekoesterde wens van hem om een wedstrijd op Anfield te beleven”, vertelt Arjen. “Ik ben niet zo fanatiek als hij, maar dit leek mij een leuke ervaring om met mijn zoon mee te maken. We beseften dat het leven kort is, dus dat we er nu van moeten genieten.”

En genieten doen ze vanaf het eerste moment. Op vrijdag, de dag voor de wedstrijd, komen de twee na een vlucht van anderhalf uur aan in Liverpool. De eerste avond brengen ze door in de bar van het hotel. Ze zitten daar als vader en zoon, maar ook als twee vrienden die er samen op uit zijn. Ze praten over voetbal en kijken uit naar morgen, wanneer ze Liverpool eindelijk in actie gaan zien op Anfield.

“Het You’ll Never Walk Alone was nog indrukwekkender dan ik verwacht had.
Om tranen van in je ogen te krijgen.”

– Arjen van Helden, die met zijn zoon op voetbalreis ging naar Liverpool.

The Kop Liverpool

De volgende ochtend gaan Arjen en Lucas te voet naar het stadion. Ze lopen door de straten van Liverpool, door het Stanley Park en langs het stadion van aartsrivaal Everton. Plotseling doemt na een flauwe bocht ineens Anfield op. “Dit is zo ontzettend gaaf”, zeggen ze tegen elkaar. Het maakt Arjen gelukkig. “Dit was één van die momenten dat we naar elkaar uitspraken hoe gaaf het is dat we dit met zijn tweeën kunnen doen. Die beleving samen is ontzettend veel waard.”

Voetbalfeest op Anfield

Overal rondom het stadion staan mensen te praten en te lachen onder het genot van een biertje. Arjen en Lucas kopen beiden een sjaal als aandenken en mengen zich onder de fans van Liverpool. “Er was muziek, lekker eten en kinderen voetbalden op straat. Het had meer weg van een festival dan een wedstrijd, een voetbalfeest eigenlijk.”

Een uur van te voren gaan Arjen en Lucas het stadion in. Ze willen alles meemaken. Het volstromen van de tribunes, de warming-up en de opkomst van de spelers. Dan volgt het ‘You’ll Never Walk Alone’, een van de hoogtepunten van de reis. “Het was nog indrukwekkender dan ik had verwacht. Om tranen van in je ogen te krijgen. Ik was verwonderd over het gevoel dat ik kreeg.”

Van Dijk - Wijnaldum

Totaalervaring

De wedstrijd begint rustig en halverwege staat het nog 0-0. “We keken elkaar tijdens de eerste helft aan: ze zullen toch niet verliezen? Maar in de tweede helft kwam het goed.” Liverpool loopt uit naar 4-0 en Arjen en Lucas genieten van het voetbal dat de koploper van Engeland laat zien. “Virgil van Dijk straalt in het echt nog meer persoonlijkheid uit dan je op tv ziet. In het stadion beleef je alles anders. Het is een totaalervaring met wat je ziet, hoort en voelt.”

De dag na de wedstrijd gaan Arjen en Lucas terug naar Anfield voor de stadiontour om nog meer uit hun voetbalreis te halen. Ze vergapen zich aan de kleedkamer en de enorme prijzenkast van de Engelse grootmacht. “De stadiontour raad ik iedereen aan. We hadden onze entreetijden kort van tevoren afgestemd met de klantenservice van Equipo Voetbalreizen. Een uitstekende service.”

Droom is uitgekomen

De droom van Lucas is werkelijkheid geworden. Dankzij Equipo Voetbalreizen heeft hij met zijn vader een wedstrijd van Liverpool bezocht. “Het was een top reis met geweldige herinneringen. Als ik een cijfer moet geven, is dat zeker een 9,5”, aldus Arjen. “Het was onvergetelijk om een Liverpool-wedstrijd mee te maken. Het versterkt de onderlinge band als je met zijn tweeën op zo’n reis gaat. Als vader en zoon zijn we naar elkaar toegegroeid. Dit gaan we vaker doen.”