Het Fenomeen is Terug

Weinig voetballers zijn op 38-jarige leeftijd nog zo relevant als Zlatan Ibrahimovic. Zijn terugkeer bij AC Milan is zonder twijfel de meest besproken transfer van afgelopen winter. De Zweedse aanvaller is nog niet klaar met voetballen en wil de gevallen grootmacht terugbrengen naar de top.

zlatan ibrahimovic ac milan

Zlatan Ibrahimovic’s geliefde AC Milan

Het cv van Zlatan is lang en indrukwekkend. Achtereenvolgend speelde hij bij Malmö, Ajax, Juventus, Inter Milan, Barcelona, AC Milan, Paris Saint-Germain, Manchester United en LA Galaxy. Zijn aflopende contract in Amerika was voer voor speculatie over de toekomst van de all-time topscorer aller tijden van het Zweedse elftal. Clubs als Manchester United, Arsenal, Everton en Napoli werden genoemd als nieuwe werkgevers, maar Zlatan Ibrahimovic koos voor een terugkeer in San Siro. In een eerdere periode van Zlatan Ibrahimovic bij AC Milan tussen 2010 en 2012 scoorde hij 56 goals, won hij de titel in de Serie A en werd hij topscorer van de competitie.

Zlatan speelde zo goed bij Milan dat Marco van Basten zichzelf in de Zweed herkende. Net als de voormalige topspits uit Nederland combineert Zlatan kracht met techniek en scoort hij vaak met harde schoten en volleys. Spectaculaire goals zijn inmiddels zijn handelsmerk. Zijn dribbel tegen NAC Breda en zijn omhaal tegen Engeland staan in het collectieve geheugen van voetbalfans gegrift. De 500ste goal uit zijn carrière scoorde hij in het shirt van LA Galaxy met een acrobatische hakbal tegen Toronto, mede mogelijk gemaakt door zijn zwarte band in taekwondo.

San Siro Stadium

Zlatans vijanden: Van der Vaart en Guardiola

Zlatan wordt geroemd om zijn technische kwaliteiten, zijn professionele instelling en zijn fitheid. Maar zijn winnaarsmentaliteit veroorzaakt ook conflicten. Een lange loopbaan in de top brengt vijanden met zich mee en Zlatan heeft als de rebel die hij is niet alleen maar vrienden gemaakt. Hij veroorzaakte in zijn tijd bij Ajax een blessure bij Rafael van der Vaart, destijds zijn ploeggenoot in Amsterdam. Hij vocht tijdens een training bij AC Milan met medespeler Oguchi Onyewu, die hij een kopstoot gaf. En hij dreigde Pep Guardiola, zijn coach bij FC Barcelona, publiekelijk in elkaar te slaan. De ruzie tussen hem en de Spaanse trainer was uiteindelijk de reden dat Zlatan in 2010 voor de eerste keer bij AC Milan tekende.

Opvallendste uitspraken van Zlatan Ibrahimovic

Met een lange erelijst en vele titels is Zlatan ontegenzeggelijk één van de beste spitsen in de historie van het voetbal en de spits is niet te bescheiden om dat zelf te bevestigen. “Ik kan niet stoppen met lachen om hoe perfect ik ben”, is één van zijn beroemde uitspraken. Net als: “Ik hoef de Gouden Bal niet te winnen om te weten dat ik de beste ben.” Zlatan steekt zijn zelfliefde niet onder stoelen of banken en heeft vertrouwen in zijn eigen kwaliteiten. Ook AC Milan kan weer rekenen op een portie doelpunten, want, zo zegt Zlatan zelf: “Als je mij koopt, koop je een Ferrari.”

Na de komst van Zlatan won AC Milan de eerste drie wedstrijden van de tweede seizoenshelft. Tegen Cagliari scoorde hij alweer zijn eerste doelpunt sinds zijn terugkeer bij I Rossoneri. Voor Zlatan is het komende halfjaar waarschijnlijk zijn laatste periode op het hoogste niveau, al weet je nooit welke volgende act Ibracadabra uit zijn hoge hoed tovert.

Wil jij Zlatan Ibrahimovic bij AC Milan zien schitteren? Dat kan! Klik op de onderstaande link en bekijk alle voetbalreizen naar AC Milan.