In deel 1 van de blogserie ‘’Terugblik’’ keken we terug op de vijf kampioenen van de beste Europese voetbalcompetities. In deel 2 kijken we terug op de ongelukkige clubs van het seizoen 2017-2018. Wie gaan er volgend seizoen op het tweede niveau spelen en hoe komt dit?

Degradanten van het seizoen 2017-2018

1. Degradanten Bundesliga – Seizoen 2017-2018

In de Bundesliga degraderen de nummers 17 en 18 direct en de nummer 16 speelt nacompetitie tegen de nummer 3 van de 2. Bundesliga. Wolfsburg ontsprong de dans door als nummer 16 over 2 wedstrijden met 4-1 te winnen van Holstein Kiel. HSV en 1. FC Köln eindigden als nummer 17 en 18 en moeten volgend jaar aan de bak om terug te keren in de Bundesliga.

Nummer 17 – HSV
Tot op de laatste speeldag was het nog spannend. Winst op Borussia Mönchengladbach en een verlies van Wolfsburg, zou betekenen dat HSV toch niet direct degradeerde. In de laatste speelronde ging het toch mis; HSV won wel haar wedstrijd maar Wolfsburg won ook met 4-1 van het al gedegradeerde 1. FC Köln. Als een verassing kwam de degradatie niet voor HSV, maar de laatste weken begonnen Die Rothosen toch opeens potjes te winnen nadat zij zelfs even laatste stonden. HSV was de enige club die sinds de oprichting van de Bundesliga in 1963 onafgebroken in de Bundesliga speelde. Dit werd bijgehouden met een klok, die na volgend seizoen opnieuw moet tellen voor HSV.

Klok HSV

Nummer 18 – 1. FC Köln
Eind april was de degradatie voor 1. FC Köln een feit. Zelf verloor de club met 3-2 bij SC Freiburg en HSV won met 1-3 bij Wolfsburg. Het contrast met seizoen 2016-2017 was immens: in dat seizoen werd de 1. FC Köln nog vijfde en bereikte het na 25 jaar weer eens Europees voetbal. Vooral het verlies van spits Anthony Modeste (25 goals), het gebrek aan scorend vermogen (slechts 35 goals) en het hoogste aantal tegendoelpunten (70 stuks) zijn de grootste oorzaken van het verval en daarmee de degradatie.

1. FC Köln degradatie

2. Degradanten Ligue 1 – Seizoen 2017-2018

De Ligue 1 heeft hetzelfde promotie degradatie systeem als de Bundesliga. De nummer 20 en nummer 19 degraderen direct en de nummer 18 speelt twee wedstrijden tegen de nummer 3 van de Ligue 2. Toulouse wist zich eenvoudig over twee wedstrijden veilig te spelen tegen Ajaccio, maar Troyes en Metz spelen volgend jaar in de Ligue 2.

Nummer 19 – Troyes
In het seizoen 2015-2016 degradeerde Troyes naar de Ligue 2 door maar 3 wedstrijden te winnen en onder andere met 9-0 te verliezen van PSG. Op 29 mei 2017 promoveerde Troyes weer naar de Ligue 1 maar dit seizoen gaat het gelijk weer terug naar de Ligue 2. De productiviteit (32 goals), het aantal nipt verloren wedstrijden en een groot aantal rode kaarten (7) zijn zomaar wat redenen dat Troyes volgend jaar te zien is in de Ligue 2.

Nummer 20 – Metz
Een goed begin is het halve werk, zo dacht Metz vast toen zij aan het seizoen begonnen. De club verloor daarentegen 11 van haar eerste 12 wedstrijden. Het team herstelde zich gedurende het seizoen nog wel van deze bizarre reeks, maar het was uiteindelijk niet genoeg om van de laatste plek af te komen. Uiteindelijk won Metz maar 6 wedstrijden en kreeg het maar liefst 76 doelpunten tegen, het meeste van alle clubs in de Ligue 1.

FC Metz degradatie seizoen 17-18

3. Degradanten Premier League – Seizoen 2017-2018

In tegenstelling tot de Ligue 1 en de Bundesliga, vliegen de onderste 3 clubs direct uit de Premier League. Dit jaar gaan Swansea City (18de), Stoke City (19de) en West Bromwich Albion (20ste) naar de Championship.

Nummer 18 – Swansea City
Wisselvalligheid is de absolute reden waarom Swansea City volgend jaar in de Championship speelt. Zo werd er bijvoorbeeld thuis gewonnen van Liverpool en Arsenal, maar verloor het wel ook van direct concurrenten zoals Stoke City, Brighton and Hove Albion en Southampton. Het verlies in de een na laatste wedstrijd thuis tegen Southampton betekende het einde voor Swansea City in de Premier League. Nummer 17 Southampton liep verder uit, waardoor Swansea City zich alleen met een 9-0 winst op Stoke City nog veilig kon spelen.

Nummer 19 – Stoke City
Stoke City zien we ook niet meer terug in de Premier League. Reden voor de degradatie zijn onder andere de slechte tweede seizoenhelft (Stoke City won maar 2x) en het meeste aantal tegengoals in de competitie samen met West Ham United (68 doelpunten).

Nummer 20 – West Bromwich Albion
Na 8 jaar neemt West Bromwich Albion afscheid van de Premier League. De supporters van The Baggies hebben vast een wrange nasmaak aan het seizoen overgehouden. De start van de club was misschien wel de beste in jaren, gevolgd door een dramatische periode in het najaar. Hierna vond West Bromwich Albion zich terug op de laatste plaats. Interim-manager Darren Moore wist nog bijna te zorgen voor een wonder door in april en mei onder andere van Tottenham Hotspur en Manchester United te winnen. Het mocht allemaal niet baten!

Fans WBA na degradatie

4. Degradanten Primera División – Seizoen 2017-2018

In de Primera División degraderen de onderste 3 clubs direct naar de Segunda. Dit jaar waren Deportivo, Las Palmas en Málaga de zwakste broeders.

Nummer 18 – Deportivo La Coruña
Het kampioenschap van FC Barcelona in Riazor betekende gelijk de degradatie van Deportivo. Na drie seizoenen onderaan eindigen (2x 16de en 1x 15de) verdwijnt de club weer van het hoogste Spaanse podium. Reden voor de degradatie is de dramatische reeks met geen enkele overwinning tussen 10 december 2017 en 5 april 2018. Tussentijds nam Clarence Seedorf het nog over als trainer, maar dat werd ook geen succes waardoor de Nederlander momenteel weer werkloos is en Deportivo volgend jaar in Segunda División speelt.

Nummer 19 – Las Palmas
Sinds 2002 was UD Las Palmas in het seizoen 2015-16 eindelijk weer te bewonderen op het hoogste niveau. Onder leiding van coach Quique Setién eindigde de eilandbewoners op een keurige 11de en 14de plek. Dit seizoen vertrok de succescoach naar Real Betis, waar hij respect verdiende door met aanvallend voetbal 6de te eindigden.

Nummer 20 – Málaga
In de voorgaande drie seizoenen was Málaga nog een stabiele subtopper (9de, 8ste en 11de) maar dit seizoen was troosteloos. Het hele seizoen stonden de Boquerones onderaan en op 19 april was degradatie een feit. Het gebrek aan doelpunten (slechts 24 doelpunten) was de voornaamste reden dat we Málaga volgend jaar terugzien op het tweede niveau.

Malaga degradatie

5. Degradanten Serie A – Seizoen 2017-2018

In de Serie A heb je dezelfde degradatieregels als in de hoogste competities in Engeland en Spanje. Dit jaar gaan Benevento, Hellas Verona en Crotone terug naar de Serie B.

Nummer 18 – Crotone
Het was tot op de laatste speeldag spannend voor Crotone maar op de laatste speeldag ging het toch mis voor de club uit Zuid-Italië. Crotone had op de laatste speeldag hetzelfde aantal punten als SPAL. In Napels verloor Crotone met 2-1 en SPAL won in eigen huis met 3-1 van Sampdoria, waardoor Crotone volgend seizoen in de Serie B speelt.

Nummer 19 – Hellas Verona
Op 5 mei was degradatie voor Hellas Verona een feit. In San Siro verloor Hellas Verona kansloos met 4-1 van AC Milan. Redenen voor de degradatie zijn: het gebrek aan scorend vermogen (slechts 30 doelpunten), het grote aantal goals tegen (78) en de eerste winst die Hellas pas behaalde halverwege oktober tegen Benevento.

Nummer 20 – Benevento
Benevento promoveerde vorig seizoen plots naar de Serie A. Het wonder werd uiteindelijk een nachtmerrie want Benevento verloor de eerste 14 wedstrijden. Van alle ploegen in de Serie A kreeg Benevento veruit het meeste aantal goals tegen (84). De supporters zien gelukkig in dat dit seizoen een incident was en dat zij trots mogen zijn op dat hun club ooit in de Serie A speelde.

Benevento degradatie serie A

In deel 3 van de blogserie ‘Terugblik’ behandelen we alle clubs die promoveren naar de hoogste afdeling van Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje.