Op 10 september 2016 maakte Jasper Cillessen zijn debuut voor FC Barcelona. Hij is hiermee de eenentwintigste Nederlander in het shirt van de Blaugrana. FC Barcelona kent een rijk verleden wat Nederlandse voetballers én trainers betreft. Deze combinatie staat bijna altijd garant voor een berg aan prijzen. In een notendop nemen we je mee naar de hoofdrolspelers in deze successen.

Johan Cruijff
Johan Cruijff en FC Barcelona worden vaak in één adem genoemd. In de zomer van 1993 wordt ‘El Salvador’ aan de socios gepresenteerd. In zijn debuutseizoen maakt hij, onder leiding van coach Rinus Michels, de club voor het eerste sinds veertien(!) jaar kampioen. Cruijff was meer dan alleen een voetballer voor de club, hij was symbool voor Barcelona en heel Catalonië. Cruijff was de man die de Catalanen hun trots teruggaf.

Goal Koeman op Wembley
Ronald Koeman gaat voor altijd de boeken in als ‘de held van Wembley’. In 1992 schoot hij met zijn vrije trap, Barcelona persoonlijk naar de Europa Cup I winst. Mede hierdoor is Koeman nog steeds uitermate populair onder de socios. Koeman maakte deel uit van het legendarische Dream Team onder leiding van Johan Cruijff. Het Dream Team werd vier seizoenen op rij kampioen (1991-1994). Maar het absolute hoogtepunt blijft het winnen van de Europa Cup I, met dank aan Ronald Koeman.

Nederlandse kolonie onder Van Gaal
Van 1997 tot 2000 en in het seizoen 2002-2003 stond Louis van Gaal aan het roer bij Barcelona. Onder zijn bewind kwamen er maar liefst negen Nederlanders naar Barcelona! Bogarde, Reiziger, Hesp, Kluivert, Zenden, Cocu, Frank & Ronald de Boer en Overmars speelden allen onder Van Gaal. In zijn eerste seizoen won Van Gaal gelijk de dubbel én de Europese Supercup. Helaas werd zijn periode bij Barcelona ook gekenmerkt door zijn moeizame relatie met de pers.

De successen van Frank Rijkaard
Frank Rijkaard was tussen 2003 en 2008 trainer van Barcelona, Henk ten Cate was drie seizoenen zijn assistent. Beiden waren zeer geliefd bij de spelers. Rijkaard had een geweldige selectie, met onder andere de droomvoorhoede; Ronaldinho, Eto’o en Messi. Hoogtepunt was het winnen van de Champions League in 2006. Rijkaard moest in 2008 plaatsmaken voor Josep Guardiola.

Wist je dat…

  • Phillip Cocu de meeste officiële wedstrijden (292) speelde van alle Nederlanders.
  • Michael Reiziger als speler het langst onder contract (7 seizoenen) heeft gestaan.
  • Patrick Kluivert de meeste goals (109) maakte.
  • Van Bronckhorst door Messi tot beste linksback ter wereld werd verkozen.