Honderden kinderen in Sierra Leone lopen straks op schoenen uit Nederland. De Sunday Foundation van Sander de Kramer, die zich inzet voor het land in Afrika, heeft ruim driehonderd paar nieuwe schoenen ontvangen van Equipo Voetbalreizen. Het voetbalreisbureau zal ook een school bouwen in Sierra Leone.

Kindslaven in diamantmijnen

In de haven van Hendrik-Ido-Ambacht staat een container vol spullen klaar om naar Sierra Leone verscheept te worden. Actiejournalist Sander de Kramer laadt tien zakken kleding van Feyenoord in en heeft net een lading schoenen ontvangen van Equipo Voetbalreizen en het Amerikaanse schoenenmerk Skechers. “Het blijft een grappig gezicht wanneer ik in de jungle in Afrika een rijtje mannen zie lopen in kleding van een Rotterdamse korfbalclub”, aldus De Kramer. De wereldverbeteraar uit Rotterdam zet zich al jaren in om de moeilijke levens van mensen in Sierra Leone te verbeteren, bijvoorbeeld door scholen te bouwen voor kindslaven uit de diamantmijnen en invalide mensen te helpen.

Het Leidse Equipo Voetbalreizen heeft in samenwerking met het Amerikaanse schoenenmerk Skechers honderd paar nieuwe schoenen afgeleverd, de volgende tweehonderd staan al klaar. De schoenen krijgen in Sierra Leone een goede bestemming. “De kinderen lopen er straks mee door de jungle naar school. Hun voeten worden goed beschermd tegen de giftige slangen. De kinderen lopen weer met hun borst vooruit. Daar doen we het allemaal voor.”

Schoenen Sierra Leone

Stephan Smit van Skechers, Sander de Kramer van de Sunday Foundation en Bart Roelofs van Equipo Voetbalreizen.

Donateurs dragen steentje bij

Sierra Leone ging jarenlang gebukt onder een burgeroorlog en de littekens daarvan zijn nog altijd zichtbaar. Verminkte mannen en vrouwen leven op straat en ondervoede weeskinderen werken in de diamantmijnen. Via de Sunday Foundation biedt De Kramer hen een beter leven. Equipo Voetbalreizen helpt hem daarbij door een nieuwe school te financieren. De bouw van de school is stilgelegd vanwege het coronavirus, maar zal worden hervat wanneer dat weer mogelijk is.

In de tussentijd worden spullen verzameld om naar Sierra Leone te verschepen. Naast de schoenen heeft Equipo Voetbalreizen bij verschillende tennisclubs in Wassenaar duizend tennisballen opgehaald. De Kramer ontvangt alles dankbaar. “Dit maakt de kinderen daar enorm blij. Een blikje cola kan hun dag al maken. We hoeven echt niet allemaal daarheen om iets bij te dragen. Een klein gebaar of een gift betekent al enorm veel. Ik ben Equipo Voetbalreizen en alle andere donateurs enorm dankbaar namens de mensen in Sierra Leone.”

Iedereen die een bijdrage wil leveren aan de Sunday Foundation kan terecht op www.sundayfoundation.nl voor meer informatie.