Het was niet de zomer van Lionel Messi. Uitgeschakeld met zijn land in de finale van de Copa America en dus wéér geen prijs met Argentinië. Zijn voetbalhart huilde. In een opwelling besloot hij per direct zijn interlandloopbaan te beëindigen. Om het drama nog groter te maken won zijn Portugese rivaal Ronaldo twee weken later het EK in Frankrijk… Maar Messi’s Argentijnse hart bleek groter dan de totale oppervlakte van Zuid-Amerika en na overleg met de nieuwe bondscoach besloot hij zich weer beschikbaar te stellen. Ook dit seizoen zijn alle ogen gericht op de prestaties van deze twee hoofdrolspelers in de Primera División. Wie is het meest hongerig naar succes en bezorgt zijn club de Spaanse titel?

Sterkste voetbalcompetitie van Europa
Lange tijd ging het in de top van Spanje maar om twee teams: Real Madrid en Barcelona. Echter is een kampioenschap van deze twee grootmachten niet zo’n zekerheidje meer. Wie hier verantwoordelijk voor is? Ene Diego Simeone uit Argentinië… Sinds hij aan het roer staat bij Atlético Madrid, heeft de club zich stilletjes aan tussen de gevestigde orde genesteld. Met het kampioenschap in 2014 als hoogtepunt. Zijn ‘vechtmachine’ is moeilijk te verslaan en een team om rekening mee te houden. De wederopstanding van Atlético Madrid heeft ervoor gezorgd dat het niveau in Spanje nóg hoger is geworden. Zonder twijfel de sterkste voetbalcompetitie van Europa.

De andere kant van de medaille is dat de Spaanse competitie voorspelbaar is en het gat met de middenmoot en absolute top alleen maar groter wordt. Clubs als Sevilla, Villareal en Athletic Bilbao kunnen aardig meekomen, maar komen uiteindelijk tekort om een rol te spelen in de titelrace. Ook in Europa neemt de Spaanse hegemonie extreme vormen aan. De Champions League was afgelopen drie jaar een prooi voor Real Madrid (2x) en Barcelona (1x). Sevilla presteerde het zelfs om de afgelopen drie(!) jaar de Europa League te winnen.

BBC of MSN?
De Spaanse kranten zullen ook dit seizoen geen moment onbenut laten om de voorhoedes van Real Madrid en Barcelona te analyseren, gekscherend BBC en MSN genoemd. BBC (Bale, Benzema, Cristiano Ronaldo) was vorig seizoen gezamenlijk goed voor 78 goals en 28 assists. MSN (Messi, Suarez, Neymar) kwam uit op 90 goals en 44 assists. De vorm van bovengenoemde spelers is ook dit seizoen bepalend voor de titelstrijd. Interessant is hoe de hiërarchie zich gaat vormen. Bale speelde een sterk EK en zal zich nog meer laten gelden. Ook Neymar zal uit de schaduw van Messi proberen te stappen en een gooi willen doen naar de Gouden Bal.

Waar Barcelona zich al flink versterkte op de transfermarkt, wil het bij Real Madrid nog niet echt vlotten. Het zag onder andere Paul Pogba naar Manchester United gaan, en target André Gomes uiteindelijk voor Barcelona kiezen. Vooral de transfer van André Gomes heeft het eergevoel van de Madridistas aangetast. De supporters verwachten nog minimaal één grote zomeraankoop voordat de transfermarkt sluit. Afwachten is wat voor verrassing voorzitter Florentino Pérez uit de grote hoed tovert…

Historische promotie Leganés
Voor Leganés kan het seizoen nu al niet meer stuk. De club promoveerde voor het eerst in de geschiedenis naar het hoogste niveau in Spanje. Leganés heeft een beperkt budget en is hierdoor degradatiekandidaat nummer één. Een andere opvallende nieuwkomer is Deportivo Alavés, dat na 10 jaar afwezigheid terugkeert in de Primera División. In 2001 stond Alavés nog in de UEFA Cup finale, waar in een memorabele wedstrijd met 5-4 van Liverpool werd verloren. Samen met de andere promovendus Osasuna, zullen zij er alles aan doen om degradatie te voorkomen.

De (nog) onbekende halve Nederlander
De aftakeling van het Nederlands voetbal wordt misschien nog wel het meest blootgelegd in de Primera División. Welgeteld nul Nederlanders zijn er dit seizoen actief. Waar zijn de glorietijden gebleven dat Barcelona voor de helft uit Nederlanders bestond en Real Madrid Oranje kleurde? Helaas is dit momenteel de realiteit. Toch is er dit jaar een ‘halve’ Nederlander te bewonderen op de Spaanse velden. Zijn naam? Marco Asensio Willemsen, spelend voor Real Madrid en zoon van een Spaanse vader en Nederlandse moeder. Asensio wordt in Spanje beschouwd als een groot talent. Danny Blind zocht al contact met hem op, maar tevergeefs… Spanje zit in zijn hart. Zijn debuut bij Real Madrid luidde hij in met een wereldgoal. Mocht Asensio deze trend voortzetten, dan kan hij zomaar de verrassing van het seizoen worden.

Kortom, er zijn weer genoeg ingrediënten aanwezig voor een mooi seizoen! En Messi? Messi staat na de eerste speelronde al op twee goals en is weer helemaal terug. Inclusief blond haar en baard, waarmee hij verdedigers nóg meer schrik zal aanjagen.

De Glazen Bol
Kampioen:
Barcelona
Gevaarlijke outsider:
Sevilla
Spelers om in de gaten houden:
Ganso (Sevilla), Pato (Villareal), Asensio Willemsen (Real Madrid)
Trofeo Pichichi:
Messi
Verrassing:
Espanyol