Wat zijn de meest spectaculaire Boxing Day wedstrijden ooit?

In bijna elke competitie wordt er een winterstop gehouden maar in Engeland moet men er niet aan denken. Kerst en voetbal is de perfecte combinatie volgens vele Engelse voetbalfans. Waar we in Nederland gewend zijn om tijdens kerst bij familie op bezoek te gaan en enorm veel te eten ziet tweede kerstdag er voor Engelse voetbalfans toch net even anders uit. In Engeland gaat men naar het stadion op Boxing Day! Boxing Day staat ook garant voor mooie derby’s en spectaculaire uitslagen, vandaar dat wij de meest bizarre Boxing Day wedstrijden even voor je op een rijtje hebben gezet.

Boxing Day 1992: Sheffield Wednesday – Manchester United 3-3

De wedstrijd tussen Manchester United en Sheffield Wednesday van 26 december 1992 is een wedstrijd die niet snel vergeten zal worden in Engeland. In het jaar 1992 ging het eerste officiële Premier League seizoen van start en United had al 26 jaar geen prijs gewonnen. De wedstrijd op Boxing Day tegen Sheffield Wednesday was een sleutelwedstrijd in de kampioensrace van Manchester United. De ploeg kwam echter na 2 minuten al achter en tot overmaat van ramp was het na 6 minuten weer raak voor ‘The Owls’. Toen na 62 minuten ook de 3-0 werd gemaakt zonk de moed al in de schoenen bij de meegereisde United-fans, weer een verloren seizoen. Maar toen gebeurde er iets wonderbaarlijks. Brian McClair scoorde in korte tijd 2 goals, in de 80ste minuut stond er een stand van 3-2 op het scorebord en de spanning was volledig terug in de wedstrijd. In de 84ste minuut gebeurde het onvoorstelbare, de van Leeds overgekomen, Eric Cantona scoorde de 3-3. Mede door deze miraculeuze comeback wist Alex Ferguson in dat jaar kampioen te worden met Manchester United.
Boxing Day 1992

Boxing Day 2008: Manchester City – Hull City 5-1

De wedstrijd tussen Manchester City en Hull op Boxing Day in 2008 was op zich niet zo bijzonder, het voetballende gedeelte althans. Manchester City stond na 45 minuten al 4-0 voor tegen het gepromoveerde Hull City. Aangezien Hull in de 6 wedstrijden ervoor ook slechts 1x keer had gewonnen vond Manager Phil Brown het een mooi moment om zijn spelers even stevig toe te spreken. Brown besloot dit echter op het veld te doen in plaats van in de kleedkamer, tot verbazing van iedereen in het stadion. Brown nam zijn spelers mee naar de hoek waar het vak van de Hull City supporters was. Hij droeg zijn spelers op om in een kring op het veld te gaan zitten, pal voor de teleurgestelde supporters. Vervolgens besloot hij een donderspeech te geven ten aanzien van de hele wereld, volgens hem een goed signaal naar de spelers en supporters. De media dacht er alleen heel anders over, zij vonden de gedragingen van Manager Brown ridicuul en een schande voor een club als Hull City. Phil Brown zal in Engeland dan ook voor eeuwig bekendstaan om dit zeer bijzondere tafereel.
Boxing Day 2008

Boxing Day 2007: Chelsea FC – Aston Villa 4-4

Eén van de gekste wedstrijden die ooit op Boxing Day heeft plaatsgevonden is het affiche Chelsea – Aston Villa in 2007. Aston Villa kwam door 2 goals van aanvallende middenvelder Shaun Maloney verrassend op 2-0 voorsprong op Stamford Bridge. Na de 2e goal van Maloney, wat overigens een enorme blunder was van doelman Petr Cech, ging het snel mis voor Aston Villa. 1 minuut later veroorzaakte verdediger Zat Knight namelijk een penalty en ontving hij een rode kaart. De penalty werd binnengeschoten door Andriy Shevchenko en de ploegen gingen met een 2-1 stand de kleedkamer in. Na rust ging het spektakel verder, Andriy Shevchenko maakte in de 50ste minuut zijn tweede van de middag en bracht Chelsea hiermee op een gelijke stand. Vervolgens kwam Chelsea zelfs op een voorsprong door de Braziliaanse centrale verdediger Alex, die na een verrassende dribbel in de verre hoek raak schoot. Villa wist zich echter ook weer terug te knokken in de wedstrijd doordat Laursen de bal binnenwerkte uit een vrije trap. De laatste 10 minuten van de wedstrijd naderden toen ook Ricardo Carvalho, aan de kant van Chelsea, een rode kaart kreeg. Met nog 10 minuten te spelen moesten beide ploegen dus verder met 10 man. Michael Ballack was de man die de Chelsea-fans weer op de banken kreeg door in de 88ste minuut raak te schieten. Toen iedereen dacht dat de wedstrijd in het slot lag kreeg Chelsea nóg een rode kaart, ditmaal was Ashley Cole de schuldige. De verdediger maakte hands binnen het 16-meter gebied en de penalty werd foutloos benut door Gareth Barry. In de onderstaande video zie je de ontknoping van de wedstrijd.

Boxing Day 2002: Bolton Wanderers – Newcastle United 4-3

Verdedigen heeft meestal niet de prioriteit op Boxing Day, dit bleek ook weer op 26 december 2002 toen Bolton en Newcastle United elkaar troffen op tweede kerstdag. 10 minuten na het eerste fluitsignaal stond er namelijk al een stand van 2-1 op het scorebord. Jay Jay Okocha scoorde de eerste van de wedstrijd, gevolgd door Ameobi en Gardner. Het was duidelijk dat de fans die dag vermaakt gingen worden. Na een kleine doelpuntendroogte schreef Michael Ricketts de 3-1 en 4-1 op zijn naam. Niemand had verwacht dat de wedstrijd nog spannend zou worden maar niets was minder waar. Alan Shearer leidde de comeback in door de 4-2 te scoren, even later liet hij weer zijn klasse zien door ook de aansluitingstreffer te maken. De goals van Shearer waren echter tevergeefs en Bolton won de wedstrijd uiteindelijk met 4-3.
Boxing Day 2002

Boxing Day 2018:

Ook dit seizoen staat er weer een geweldige Boxing Day op het menu. Liverpool neemt het huis op tegen Newcastle United en ook Manchester United en Tottenham Hotspur spelen in eigen huis. Maar er wordt niet alleen in Engeland afgetrapt, in Italië vindt er een topper plaats op Boxing Day. Internazionale speelt in het Stadio Giuseppe Meazza tegen Napoli.
Als klap op de vuurpijl zijn al deze wedstrijden met €50 korting te boeken bij Equipo Voetbalreizen.