Alles over de 12 stadions van het EK

Voor het eerst in de geschiedenis wordt het EK door heel Europa gespeeld. Vanaf 12 juni vormen twaalf stadions in twaalf landen het toneel van de Europese strijd. Wij lichten in dit blog de stadions één voor één uit zodat je straks met feiten kan strooien als je met je vrienden het EK kijkt.

Speelsteden EK 2020

1. Wembley: football is coming home

Locatie: Londen (Engeland)
Capaciteit: 90.000

Van alle EK stadions heeft Wembley de meeste wedstrijden toegewezen gekregen. Naast drie groepswedstrijden worden ook een achtste finale, de halve finales en de finale in Londen gespeeld. De naam Wembley is sterk verbonden aan de Engelse voetbalhistorie. In 1966 veroverden The Three Lions hun enige wereldtitel op het oude Wembley door Duitsland te verslaan in de finale. De aanvoerder van dat Engeland, Bobby Moore, is door middel van een standbeeld vereeuwigd buiten het nieuwe Wembley, dat in 2007 werd geopend. Het is het nationale stadion en het huis van het Engelse voetbal. Daar zingen de fans dus over wanneer ze zingen: ‘Football is coming home.’

Wembley stadion

2. Allianz Arena: zwemband of marshmallow?

Locatie: München (Duitsland)
Capaciteit: 75.000

Een witte zwemband, een autoband of een marshmallow. Door de bijzondere bouwconstructie is de Allianz Arena is met veel dingen vergeleken. De witte vlakken op de buitenkant zijn kussens, gevuld met lucht en te verlichten met verschillende kleuren. Als FC Bayern München thuis speelt, is het stadion rood belicht. Wanneer ze het opnamen tegen 1860 München, dat tot 2017 ook in de Allianz Arena speelde, was de ene helft rood en de andere helft blauw. Het is zelfs mogelijk om dynamische lichtshows met veel kleuren te tonen, maar op verzoek van de politie van München wordt het bij enkele kleuren gehouden, omdat bestuurders op de snelweg langs het stadion afgeleid raken en ongelukken veroorzaken.

Allianz Arena

3. Johan Cruijff ArenA: extra zitplaatsen voor het EK

Locatie: Amsterdam (Nederland)
Capaciteit: 54.990

In aanloop naar het EK is de Johan Cruijff ArenA uitgebreid met 880 zitplaatsen doordat de hoeken van het stadion nog verder zijn dichtgemaakt. Eerder verdwenen de grachten al, waardoor het publiek een stuk dichter op het veld zit dan voorheen. Twee bijzondere aspecten van het stadion zijn de autoweg die onder het veld ligt en het feit dat het dak dicht kan binnen achttien minuten. Het stadion van Ajax werd in 1996 geopend door toenmalig koningin Beatrix en werd tot 2018 Amsterdam ArenA genoemd, voordat het werd vernoemd naar de grootste clublegende, Johan Cruijff. Tijdens het EK van 2000 in Nederland en België werden er zes wedstrijden in Amsterdam gespeeld, dit jaar zijn dat er vier.

Johan Cruijff Arena

4. Puskás Aréna: gloednieuw

Locatie: Boedapest (Hongarije)
Capaciteit: 67.000

Ook het EK stadion van Hongarije is vernoemd naar een legendarische voetballer: Ferenc Puskás. De oud-voetballer wordt gezien als een van de beste aanvallers uit zijn tijd en de beste Hongaarse voetballer ooit. Hij was de ster van de nationale ploeg in de jaren ’40 en ’50 en speelde acht jaar in het shirt van Real Madrid. Het stadion dat zijn naam draagt is gloednieuw. De bouw ervan begon in 2017. In november 2019 werd de openingswedstrijd gespeeld, een interland tussen Hongarije en Uruguay. Het nadeel van de Puskás Aréna is het aantal parkeerplekken (slechts 500). Het wordt aangeraden om met het openbaar vervoer te komen.

Puskas Arena

5. Stadio Olimpico: de openingswedstrijd

Locatie: Rome (Italië)
Capaciteit: 72.700

De openingswedstrijd van het EK wordt gespeeld in het Stadio Olimpico in Rome. Op 12 juni verzorgen Turkije en Italië hier de aftrap van het toernooi. In 1990 werd in dit stadion de WK-finale gehouden tussen West-Duitsland en Argentinië, gewonnen door de West-Duitsers. De twee clubs die hier wekelijks spelen, Lazio en AS Roma, willen allebei vertrekken naar een nieuw onderkomen, maar mede door financiële problemen en bureaucratische redenen lopen die plannen telkens vertraging op.

Stadio Olimpico

6. San Mamés: De Kathedraal

Locatie: Bilbao (Spanje)
Capaciteit: 53.332

“Bilbao zonder San Mamés zou zijn als Parijs zonder de Eiffeltoren”, zei Luis Fernández, een voormalige Franse speler en coach van Athletic Club Bilbao. Het oude San Mamés, waar Athletic van 1913 tot 2013 speelde, was lange tijd het oudste stadion van Spanje. Het droeg de bijnaam La Catedral (De Kathedraal), vanwege drie redenen: de bijna religieuze toewijding van de fans, het feit dat de stad Bilbao lang geen kathedraal had en vanwege de naam, die verwijst naar een christelijk heilige uit het oude Rome. De spelers van Spanje zullen hopen dat ze tijdens de EK-wedstrijden in San Mamés net zo fanatiek gesteund worden als Athletic Bilbao.

San Mames Bilbao

7. Hampden Park: Europees toeschouwersrecord

Locatie: Glasgow (Schotland)
Capaciteit: 51.866

Niet de stadions van Celtic of Rangers worden gebruikt voor het EK, maar Hampden Park van Queen’s Park FC en het Schotse nationale elftal. De club Queen’s Park is de oudste nog bestaande vereniging in Schotland en speelt tegenwoordig op het vierde niveau. Hun stadion was tot de opening van Maracanã in Rio de Janeiro het grootste stadion van de wereld. In 1937 waren er 149.416 toeschouwers aanwezig bij een wedstrijd tussen Schotland en Engeland, een Europees record. Tegenwoordig worden er om veiligheidsredenen minder mensen bij wedstrijden toegelaten.

Hampden Park

8. Aviva Stadium: voetbal en rugby

Locatie: Dublin (Ierland)
Capaciteit: 50.000

Het Aviva stadion in Dublin is de thuisbasis van het Ierse voetbalelftal en het nationale rugbyteam. In 2007 werd het in gebruik genomen ter vervanging van Lansdowne Road, dat sinds 1872 in gebruik was. In 1900 speelde Ierland daar de eerste interland tegen Engeland op de nationale feestdag Saint Patrick’s Day. Ruim honderd jaar later werd het toch echt tijd voor een nieuw stadion en dus werd het moderne Avivia Stadium neergezet, met moderne faciliteiten en genoeg ruimte voor de nationale teams deze zomer.

Aviva Stadium

9. Telia Parken: goede WIFI en lekker eten

Locatie: Kopenhagen (Denemarken)
Capaciteit: 38.065

In het Telia Parken ben je verzekerd van een snelle WIFI-verbinding. De sponsor van het stadion, Telia, is namelijk een grote speler in telefonie en mobiele netwerken. Daarnaast kun je ook lekker eten in het stadion van FC Kopenhagen en het Deense nationale elftal, want op de achtste verdieping is een driesterrenrestaurant gevestigd genaamd Geranium.

Telia Parken

10. Arena Nationala: huis van Steaua

Locatie: Boekarest (Roemenië)
Capaciteit: 54.600

In het nationale stadion van Roemenië worden vier EK-wedstrijden gespeeld. Arena Națională is de thuishaven van FCSB, het voormalige Steaua Boekarest, de populairste club van Roemenië. De voetbalvereniging uit de hoofdstad werd in 1947 opgericht door een groep officieren uit het leger en tot 1998 was Steaua in handen van de militaire dienst. Na de overname door investeerders veranderde de club de naam officieel in FCSB. De andere club uit Boekarest, Dinamo, speelde een tijdje in hetzelfde stadion, maar heeft inmiddels weer een eigen speelveld.

Arena Națională

11. Krestovskistadion: op een Russisch eiland

Locatie: Sint-Petersburg (Rusland)
Capaciteit: 66.881

Het Krestovskistadion, ook wel bekend als de Gazprom Arena, ligt op het eiland Krestovski bij de Russische stad Sint-Petersburg. Het stadion werd in 2017 geopend en in datzelfde jaar werd de Confederations Cup daar gespeeld. Ook voor het WK 2018 werd de arena ingezet, onder meer voor de troostfinale tussen België en Engeland (2-0). In 2021 wordt de finale van de Champions League gehouden in het Krestovskistadion, dat ook wel Het Ruimteschip wordt genoemd.

Krestovskistadion

12. Olympisch Stadion van Bakoe: bijna in Azië

Locatie: Bakoe (Azerbeidzjan)
Capaciteit: 69.700

Het Olympisch Stadion in Bakoe, gebouwd in 2015, is het meest oosterse stadion van de EK-stadions. De havenstad in Azerbeidzjan ligt op de grens van Europa en Azië. In 2019 werd hier de Europa League-finale tussen Chelsea en Arsenal gespeeld (4-1). Bij de opening van het stadion sprak Sepp Blatter, de toenmalig voorzitter van de FIFA: “Het is een mooi, groot stadion geworden waar meer dan zestigduizend fans van het voetbal kunnen genieten.” Dat zullen voetbalfans uit heel Europa deze zomer ook doen tijdens het EK in de twaalf verschillende stadions.

Olympisch Stadion van Bakoe

 

Heb jij er altijd al van gedroomd om een wedstrijd te zien in een van deze mooie Europese stadions? Dat kan. Bij ons boek je eenvoudig en snel jouw voetbalreis. Bekijk hier ons wedstrijdaanbod.