Fanatieke Engelse fans, een indrukwekkend stadion en voetbal op hoog niveau. Bryan Smeets keek zijn ogen uit bij de wedstrijd Arsenal – Chelsea. De middenvelder van Sparta Rotterdam bezocht via Equipo Voetbalreizen de derby in het Emirates stadion. “Het moet geweldig zijn om daar te mogen voetballen.”

Het kwam Bryan Smeets (27 jaar) goed uit dat de Engelsen voetballen met de Kerst. Omdat de Eredivisie rond de feestdagen stilligt, had hij een vrij weekend om een topwedstrijd in het buitenland te bezoeken. Zijn vriendin verraste hem voor zijn verjaardag met een trip naar Londen en een bezoek aan Arsenal tegen Chelsea. “Normaal kan ik door mijn eigen wedstrijden en trainingen nooit ergens anders kijken, dus dit was een ideaal moment. Als je die kans hebt, moet je hem pakken”, vertelt Smeets.

Bryan Smeets Londen

Engelse fans maken reputatie waar

Tussen de enorme stoet Arsenal-fans liepen de Nederlandse profvoetballer en zijn vriendin naar het stadion. Langs de fish and chips-kraampjes, verkopers van shirts en sjaaltjes en de standbeelden van oud-spelers als Dennis Bergkamp. De uitstraling van Arsenal en het Emirates stadion maakten diepe indruk op Smeets. “In Nederland ken ik alle stadions wel, het Emirates is van een andere orde. Als je bij Arsenal loopt, zie je aan alles dat het een topclub is. Je voelt dat de mensen voor het voetbal leven. Op elke tribune zijn ze even fanatiek. De passie van de supporters in Engeland is fantastisch, daar staan ze om bekend. Het moet geweldig zijn om daar te mogen voetballen.”

Kijkt Smeets als profvoetballer anders naar een wedstrijd? “Misschien let ik op andere details, voetbalinhoudelijk, maar ik wilde vooral de sfeer meemaken. Gelukkig was het allebei goed, de sfeer en het voetbal.” Arsenal kwam op voorsprong door een doelpunt van Pierre-Emerick Aubameyang, maar Chelsea won de derby door twee late goals. “Het niveau was hartstikke laag. Ik zou zo mee kunnen”, grapt Smeets. “Nee, ik moet realistisch zijn. Ik ken mijn plek. Die was niet op het veld, maar gewoon op de tribune.”

Emirates Stadium

Londen ideale bestemming voor voetbalreis

De wedstrijd vormde een mooie afsluiter van het weekend in Londen. Smeets en zijn vriendin bezochten de bekende highlights als de Big Ben en de Tower Bridge en reden in een tourbus door de stad. “Elke dag wilden we goed benutten door eropuit te gaan. Lekker wandelen en zoveel mogelijk bekijken. Londen is een hele vette stad. Een ideale bestemming voor een weekendje weg.”

Smeets wil in de toekomst zeker nog een keer een topwedstrijd in het buitenland bezoeken. “Het liefst ga ik naar Liverpool met mijn vader, die wil daar graag heen. De fans op Anfield die ‘You’ll Never Walk Alone’ zingen, dat hoop ik ooit nog mee te maken. Equipo Voetbalreizen kan in de toekomst dus weer een belletje van mij verwachten.”

Ook een wedstrijd van Arsenal bijwonen? Bekijk hier ons aanbod van voetbalreizen naar Arsenal.