5 Stadions die je moet bezoeken voordat het te laat is

Vicente Calderón is vernietigd, op het heilige Boleyn Ground is een flat gebouwd en het oude Highbury herken je alleen nog maar aan de voorgevel. Het afscheid van een stadion is voor altijd.
Enorm pijnlijk voor de fans, maar ook jammer voor liefhebbers die niet de kans hebben gekregen de verdwenen stadions te bezoeken. Dit zijn de 5 Stadions die je moet bezoeken voordat het te laat is. Wees op tijd en plan een trip naar deze stadions voordat ze niet meer gebruikt worden.

Stadio Giuseppe Meazza / San Siro (Internazionale en AC Milan)

Je hebt nog even de tijd om de topclubs van Milaan in hun originele stadion te zien spelen, maar vanaf het seizoen 2022-2023 zullen Internazionale en AC Milan na bijna honderd jaar verhuizen naar Nuovo Stadio Milano, dat gebouwd wordt naast het huidige stadion. Het renoveren van Stadio Giuseppe Meazza, door de AC Milan-fans San Siro genoemd, was geen optie omdat beide clubs dan tijdens de verbouwing enkele jaren buiten hun eigen stad moeten voetballen. Het nieuwe stadion zal moderner en veiliger worden, maar de historie met spelers als Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard blijft achter op het oude veld. Het oude stadion blijft staan, maar zal niet meer door de voetbalclubs gebruikt worden. Dus plan snel een trip richting Milaan als je Zlatan Ibrahimovic en zijn ploeggenoten nog in actie wilt zien in San Siro.

San Siro Stadium

BEKIJK HIER ALLE WEDSTRIJDEN VAN AC MILAN

 

Stadio Olimpico (AS Roma en Lazio)

AS Roma en Lazio zijn het zat om een stadion te moeten delen. Sinds 1953 spelen de aartsrivalen allebei in het Olympisch Stadion in Rome, maar binnenkort zijn ze van elkaar verlost. AS Roma is de eerste die zal vertrekken uit het stadion waar Ajax in 1996 de Champions League-finale tegen Juventus verloor. De club van Justin Kluivert zou in 2019 al verhuizen naar het nieuwe Stadio della Roma, geïnspireerd op het Colosseum, maar het bouwproject liep vanwege bureaucratische reden vertraging op. Inmiddels staat het licht op groen en staat de verhuizing van AS Roma definitief op de planning.

Lazio presenteerde in 2000 al plannen voor een nieuw stadion, maar door financiële problemen werden die in de prullenbak gegooid. Nu werkt de club aan een nieuw ontwerp voor een onderkomen dat Stadio Olimpico moet vervangen.

stadio olimpico

BEKIJK HIER ALLE WEDSTRIJDEN VAN AS ROMA

 

Estadio Mestalla (Valencia)

Het iconische Mestalla van Valencia staat hoog op de bucketlist van veel voetballiefhebbers. Het oudste stadion van Spanje ligt niet ver van de kust en is berucht om de tribune aan de noordzijde die stijl naar beneden loopt. Terwijl Valencia nog altijd in het vertrouwde thuishonk speelt, ligt het nieuwe stadion vier kilometer verderop al te wachten. In 2007 werd de eerste steen in de grond geslagen, maar in 2009 kwam de bouw van Nou Mestalla stil te liggen. Pas vorig jaar is het project hervat. Wie nog een bezoek wil brengen aan het originele Mestalla heeft nog een jaar of twee de tijd. Tussen 2021 en 2023 wil de burgemeester van Valencia het stadion slopen.

Estadio Mestalla

BEKIJK HIER ALLE WEDSTRIJDEN VAN VALENCIA

 

Goodison Park (Everton)

Een klassiek Engels stadion uit 1892 met stoelen dicht op het veld en een fanatieke, maar familiaire sfeer bij de wedstrijden. Goodison Park is in veel opzichten een parel van een stadion, maar toch zal Everton vanaf 2023-2024 op een andere plek spelen. De club wil financieel groeien en een groter en moderner stadion helpt daarbij. Daarom wordt er straks een nieuw onderkomen gebouwd in de haven: het Bramley-Moore Dock Stadium. In dit hypermoderne stadion is ruimte voor 52.000 toeschouwers die hopelijk de goede sfeer vanuit Goodison Park meenemen. De fans van Everton staan niet negatief tegenover het nieuwe stadion, maar zullen hun vertrouwde huis gaan missen. The Toffees zijn nog 2,5 seizoen op Goodison Park te bewonderen, daarna gaat het stadion tegen de vlakte.

Goodison Park

Griffin Park (Brentford)

Als je een reis naar Londen boekt, is het zeker een idee om ook een tour bij Brentford te doen. Het huidige seizoen 2019-2020 is de laatste kans om Brentford te zien spelen op het authentieke Griffin Park. Dit stadion in West-Londen ligt midden in een woonwijk en is bekend omdat er op elke hoek een Engelse pub te vinden is. In de zomer van 2020 verhuizen The Bees naar het nieuwe Brentford Community Stadium dat in dezelfde wijk ligt. Met de verhuizing stijgt de capaciteit voor bezoekers met 5.000 personen, maar de angst is dat de sfeer op het knusse Griffin Park verloren gaat. Nostalgie in wording.

5 Stadions Die je moet bezoeken voordat het te laat is