Wie zijn er allemaal kampioen geworden in Europa?

In de blogserie ‘’Terugblik’’ kijken wij terug op het seizoen 2017-2018: wie pakte de titel, wie speelt er volgend seizoen een niveau lager en wie promoveert naar de hoogste afdeling. Vandaag deel 1 ‘’de 5 kampioenen van de grootste Europese competities’’. We behandelen de kampioenen van de Bundesliga, Ligue 1, Primera División, Premier League en Serie A.

Kampioenen Europees voetbal – Seizoen 2017-18

1. Kampioen Bundesliga – Bayern München
FC Hollywood werd alweer voor het zesde seizoen op rij de beste van Duitsland. Door een 1-4 zege bij streekgenoot Augsburg verzekerde de ploeg van Jupp Heynckes zich van het 28ste kampioenschap. Ter vergelijking: nummer 2 Schalke 04 behaalde maar liefst 21 punten minder! Diegenen die een blik werpt op de statistieken, kan dit gemakkelijk verklaren. Lewandowski werd met afstaand topscorer (29 doelpunten), Thomas Müller was de assistkoning (14 assists) en als team scoorde Bayern het meeste doelpunten (92) en kreeg het de minste tegendoelpunten (28).

Bayern kampioen

2. Kampioen Ligue 1 – Paris Saint-Germain
PSG werd op 15 april voor de zevende keer de beste van Frankrijk. In een directe wedstrijd tegen de kampioen van het vorige seizoen, AS Monaco, wonnen Les Parisiens met maar liefst 7-1. Persoonlijk succes was er voor Edison Cavani. Waar de spits vorig jaar nog in de schaduw stond van de Zweedse koning Zlatan Ibrahimović, kroonde hij zich dit seizoen tot topscorer van de Ligue 1. Ondanks het kampioenschap, vertrek coach Unai Emery. Thomas Tuchel, voormalig trainer van Borussia Dortmund, moet volgend jaar de ultieme droom van de eigenaren waarmaken: de Champions League winnen!

Paris Saint-Germain kampioen

3. Kampioen Premier League – Manchester City
Velen vroegen zich af: kan Pep Guardiola opnieuw zijn team laten voetballen zoals Barça en een titel pakken? Het antwoord kwam op 15 april, toen Manchester City kampioen werd nadat United met 0-1 verloor van degradant West Bromwich Albion. Een titel die The Citizens behaalden met zeer dominant voetbal. Dit zie je terug in de statistieken: 100 punten behaald, het meeste doelpunten gescoord (106) en het minste doelpunten tegen (27). Een resultaat waardoor het contract van Pep onlangs verlengd is tot 2021.

Manchester City kampioen

4. Kampioen Primera División – FC Barcelona
Het is een vrij eenzijdig verhaal, maar ook FC Barcelona had het makkelijk dit seizoen. Real Madrid had in de competitie een zwak jaar waardoor Barça amper concurrentie had. Door een 2-4 zege in het Estadio Municipal de Riazor mocht FC Barcelona zich op 29 april dus al voor 25ste keer de beste van Spanje noemen. Ondanks het verlies van maatje Neymar, gingen Messi en Suárez gewoon lekker door met goals maken en assists geven. Messi kroonde zicht tot topscorer met 34 doelpunten en Suárez heeft in totaal 25 doelpunten gemaakt. Eerstgenoemde heeft ook nog eens 12 assists (het meeste van de competitie). Het is dus vrij duidelijk wie de smaakmakers voor FC Barcelona waren!

FC Barcelona kampioen

5. Kampioen Serie A – Juventus
Eerlijk gezegd, wij hoopten dat Napoli voor het eerst sinds 1990 weer landskampioen van Italië werd. Ze hadden goede papieren door een 0-1 zege op concurrent Juventus, maar verspeelden hun kansen tegen Fiorentina (3-0 verlies) en Torino (2-2). Juventus pakte het kampioenschap door met 0-0 gelijk te spelen bij en tegen AS Roma. Het was alweer de 34ste titel voor Bianconeri en de 7de titel op rij. Als je naar de statistieken kijkt, zie je dat de spelers van Juventus daar niet het meest prominent naar voren komen. Tuurlijk, Dybala heeft 22 doelpunten gemaakt en Douglas Costa gaf 12 assists, maar het geheim achter het succes van Juventus is het collectief, aangevoerd door oude rotten Chiellini en Buffon.

Juventus kampioen

Deel 2 van de blogserie ‘’Terugblik’’ staat in het teken van de degradanten. Wie spelen er volgend jaar op het tweede niveau en wat is daar de reden van?