‘Voetbal is oorlog’, luidt de bekende uitspraak van Rinus Michels. Natuurlijk een tikkeltje overdreven, maar er zijn wedstrijden waarvoor de teams de messen extra goed slijpen. Vooral tijdens derby’s komt er veel emotie en trots omhoog bij spelers en supporters. Bij de strijd tussen clubs uit dezelfde stad of regio is de druk hoog, een garantie voor spektakel. Bij welke derby’s in Europa moet je echt eens geweest zijn? Wij hebben een lijst gemaakt van 5 Europese voetbalklassiekers.

Real Madrid – Atlético Madrid

De beruchtste derby in Spanje is de Madrileense kraker Real Madrid – Atlético Madrid. Atlético doorbrak in het seizoen 2012-2013 de jarenlange hegemonie van Real Madrid en Barcelona door verrassend kampioen te worden. De laatste jaren is de spanning dan ook weer volop terug in ‘El Derbi Madrileño’. Opvallend is dat Atlético tussen 1999 en 2013, 23 wedstrijden op rij niet wist te winnen van Real. Succescoach Diego Simeone maakte in 2013 een einde aan deze negatieve reeks. In 2014 vond er een bijzondere versie van deze derby plaats. De twee ploegen uit Madrid speelden tegen elkaar in de Champions League-finale, Real won met 4-1 na verlenging.

Real Madrid - Atletico Derbi Madrileno

AS Roma – S.S. Lazio

De Romeinse derby is met stip de meest emotionele in Italië. De match wordt getekend door politieke spanningen. De harde kern van Lazio wordt gezien als extreemrechts en AS Roma aanhangers zijn voornamelijk links georiënteerd. De speler die de ‘Derby della Capitale’ het vaakst meemaakte is, het zal je niet verbazen, Francesco Totti. ‘De Keizer van Rome’ speelde 41 keer tegen Lazio en maakte ook van alle spelers de meeste goals in deze derby (11).

Roma - Lazio

Arsenal – Tottenham Hotspur

Londen, de voetbalhoofstad van Engeland, kent veel grote clubs en spraakmakende derby’s. De meest in het oog springende is toch wel de ‘North London Derby’, de derby in Engeland tussen Arsenal en Tottenham Hotspur. Deze wedstrijd staat ieder seizoen met rood omcirkeld in de agenda bij de fans van beide clubs. Arsenal eindigde afgelopen twintig jaar steevast boven Tottenham, maar de laatste drie seizoenen zijn de rollen omgedraaid. Het geeft een extra lading aan de onderlinge wedstrijden, waarin de eer van de fans op het spel staat.

Tottenham-Arsenal

Celtic – Rangers FC

The Old Firm is nog sinds jaar en dag één van de grootste en beroemdste derby’s ter wereld. De rivaliteit ziet diep tussen beide clubs uit Glasgow. Het is vooral een duel tussen de verschillende religieuze stromingen, de katholieken (Celtic) en protestanten (Rangers FC). Enkele jaren werd de derby niet gespeeld omdat Rangers failliet ging en naar opnieuw moest beginnen in de vierde klasse, maar sinds 2017 strijden de aartsrivalen weer regelmatig tegen elkaar.

Old Firm

Manchester United – Liverpool

Beter bekend als de ‘North-West Derby’. De clash tussen de twee grootmachten en meest succesvolle clubs uit Engeland. Vraag een willekeurige Manchester-fan naar dé rivaal en het antwoord zal Liverpool zijn, en andersom geldt hetzelfde. Hoewel Manchester United – Manchester City en Liverpool – Everton ook grootse derby’s zijn, blijft deze Engelse Derby voor velen de allergrootste.

Liverpool - Manchester United

Wil jij bij een echte derby in Europa zijn? Houd ons aanbod dan goed in de gaten. Wij verzorgen jouw ultieme voetbalderby naar competities door heel Europa.